Technologia Gilat wzmocni satelitarne usługi szerokopasmowe Eutelsat w zachodniej Rosji

Komunikat prasowy   •   Kwi 21, 2016 11:03 CEST

Paryż, Petach Tikwa (Izrael), 21 kwietnia 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), jeden z wiodących na świecie operatorów satelitarnych, ogłosił, iż Gilat Satellite Networks Ltd. (NASDAQ, TASE: GILT), światowy lider satelitarnych technologii sieciowych, rozwiązań i usług, wzmocni nowe usługi szerokopasmowe w zachodniej Rosji.

Eutelsat wybrał koncentrator Gilat, SkyEdge II-c, wraz z systemem X-Architecture i małymi terminalami użytkowników SkyEdge II-c, by dostarczać usługi szerokopasmowe przy pomocy nowego satelity Express AMU1/EUTELSAT 36C. Kondensator zostanie zainstalowany w Dubnej, niedaleko Moskwy, w centrum satelitarnym zarządzanym przez RSCC, głównego państwowego operatora satelitarnego. Ładunek wysokiej przepustowości pomieści 18 wiązek pasma Ka, zapewniających trwałe pokrycie dla zachodniej Rosji, od wybrzeży Arktyki, po Morze Kaspijskie.

Kirill Yanchenko, dyrektor generalny Eutelsat Networks, oddziału, który zajmie się dystrybucją usług w Rosji, powiedział: „Wykorzystanie technologii spółki Gilat to kolejny kamień milowy na drodze do komercyjnego uruchomienia usług w lipcu. Dzięki współpracy z Gilatzyskujemy kluczowy komponent wysokiej wydajności infrastruktury szerokopasmowej, która z kolei zapewni wysokiej jakości łączność.”

Zaufanie Eutelsat to dla nas powód do dumy, tym bardziej, iż zdobyliśmy je konkurując z topowymi dostawcami satelitarnych sieci szerokopasmowych na świecie. Współpraca z Eutelsat w Rosji znacznie podnosi naszą pozycję na rynku,” skomentował Ron Levin, dyrektor strategiczny Gilat ds. klientów. „Niniejsza umowa potwierdza naszą uniwersalność, czyniąc platformę X-Architecture najbardziej zaawansowanym systemem jednopasmowym dla satelitów wysokiej przepustowości.”

Gilat Satellite Networks Ltd (NASDAQ, TASE: GILT) to wiodący dostawca produktów i usług dla satelitarnej łączności szerokopasmowej. Firma wprowadza na rynek szeroki wachlarz wyposażenia dla sektora naziemnego, w zakresie satelitów wysokiej wydajności i VSAT, skupiając się głównie na potrzebach klienta i rynku pasma Ka. Ponadto, Gilat umożliwia mobilne rozwiązania SOTM („satelita w ruchu”), dostarczając niskoprofilowe anteny oraz najnowszej generacji wzmacniacze półprzewodnikowe i modemy. Gilat to również dobrze zarządzane usługi sieciowe i satelitarne dla telefonii na terenach wiejskich oraz usług internetowych w Peru i Kolumbii (przy wykorzystaniu spółek zależnych firmy).

Sprzedawszy ponad milion produktów w ponad 90 krajach w ciągu ostatnich 25 lat, Gilat dostarcza przedsiębiorcom, dostawcom usług i operatorom wydajne i godne zaufania rozwiązania w zakresie łączności satelitarnej, włączając dosył komórkowy, a także sieci z sektora bankowego, detalicznego, rządowego i sieci w zakresie łączności wiejskiej. Gilat umożliwia wiodącym organizacjom z sektorów takich, jak obrona, bezpieczeństwo publiczne, czy informacje, wdrażanie zaawansowanych systemów łączności mobilnej, wykorzystujących rozwiązania SOTM, działających zarówno na terytoriach ich krajów, w obiektach floty powietrznej, jak i floty morskiej. Udziałowcem spółki Gilat jest FIMI, prywatny inwestor kapitałowy (Private Equity Fund).

Więcej informacji na: www.gilat.com

Niektóre z zawartych tu oświadczeń, które nie są faktami historycznymi, wybiegają w przyszłość, w rozumieniu ustawy o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 roku (the Private Securities Litigation Reform Act of 1995). Słowa takie, jak: „szacować”, „projektować”, „zamierzać”, „oczekiwać”, „wierzyć” i wyrażenia im podobne mają na celu identyfikację twierdzeń dotyczących przyszłości, które to z kolei obejmują znane i nieznane źródła ryzyka i niepewności. Na rzeczywiste wyniki, wydajność, czy osiągnięcia Gilat może mieć wpływ wiele czynników, sprawiając, iż będą one zupełnie inne od jakichkolwiek prognoz, zawartych w takim oto oświadczeniu dotyczącym przyszłości. Owe czynniki to m.in: zmiany ogólnych warunków ekonomicznych i biznesowych; niezdolność Gilat do utrzymania rynkowej akceptacji swoich produktów; niezdolność do rozwijania i wprowadzania nowych technologii, produktów i aplikacji we właściwym czasie; gwałtowne zmiany rynku w stosunku do produktów Gilat; strata udziału w rynku oraz presja cenowa wynikająca z konkurencji; wprowadzenie na rynek konkurencyjnych produktów przez inne firmy; niezdolność do zarządzania w sytuacji rozrostu i ekspansji firmy; strata kluczowych partnerów OEM (producentów oryginalnego wyposażenia); niezdolność do pozyskania i utrzymania wykwalifikowanego personelu; niezdolność do ochrony własnych technologii, a także ryzyko wynikające z działań międzynarodowych firmy i jej lokalizacji w Izraelu. Dla uzyskania dodatkowych informacji w zakresie tych i innych zagrożeń oraz niepewności związanych z działalnością Gilat, należy się odnieść do raportów firmy, sporządzanych co jakiś czas wraz z komisją papierów wartościowych i giełdy.

Kontakt:

Sieci Satelitarne GilatDoreet Oren: doreeto@gilat.com