Telewizja satelitarna jednym z najszybciej rozwijających się mediów w Afryce Zachodniej

Komunikat prasowy   •   Lut 03, 2016 09:53 CET

Paryż, 3 lutego 2016 - Coroczny raport Africascope, sporządzony przez TNS Sofres1, przedstawia prężny rynek usług TV we francuskojęzycznych krajach Afryki oraz coraz większy udział w rynku satelity EUTELSAT 16A, jednego z kluczowych satelitów dla Afryki Zachodniej.

W badaniach wzięto pod uwagę trendy z 4,2 mln gospodarstw domowych, co przekłada się na 18,6 mln odbiorców, żyjących w stolicach i innych większych miastach siedmiu krajów Afryki Zachodniej2. Telewizja to medium dominujące na wszystkich rynkach, ze średnią oglądalnością 3-4,5 h dziennie. Coraz większą popularność na kluczowych obszarach miejskich zyskują płaskie ekrany i oglądanie wielokanałowe, przekładając się obecnie na 30% gospodarstw domowych, a także podkreślając proces cyfryzacji środowiska nadawczego.

Dla 40% z przebadanych gospodarstw domowych naziemna analogowa telewizja satelitarna to najpopularniejsze źródło nadawania. W 1,7 mln gospodarstw domowych, co daje liczbę 8 mln widzów, przyjęto odbiór satelitarny, jako preferowany dostęp do wielokanałowej oferty w jakości cyfrowej.

EUTELSAT 16A widnieje jako jeden z najpopularniejszych satelitów w Afryce Zachodniej, docierając do niemal 0,5 mln gospodarstw domowych, co daje 2 mln odbiorców. Jego oferta to pula ponad 170 kanałów, zarówno francuskojęzycznych, jak i kanałów w innych językach lokalnych, włączając France 24, kanał all-news i TV5MONDE Afrique, główny kanał frankofoński. Satelita EUTELSAT 16A zapewnia również dostęp do usług FTA, świadcząc je 2/3 odbiorców satelitarnych usług FTA z obszarów objętych badaniem.

Michel Azibert, dyrektor generalny Eutelsat ds. rozwoju i reklamy, powiedział: „Trendy ukazane w raporcie Africascope świadczą o wzmożonym apetycie konsumenta na ofertę TV zapewniającą wybór i wysoką jakość sygnału na obszarach miejskich, stanowiących znaczną część odbiorców w Afryce, do których docieramy. Raport przedstawia satelitę EUTELSAT 16A jako punkt odniesienia na rynku Afryki Zachodniej, a tym samym zachęca nas do kontynuacji naszych starań mających na celu cyfryzację Afryki.”

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 40 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.

1 Africascope to zarządzane przez TNS i współfinansowane przez głównych graczy francuskiego środowiska nadawczego, działającego we francuskojęzycznych krajach Afryki, coroczne narzędzie badawcze w zakresie jakości.

2 Burkina Faso, Kamerun, Wybrzeże Kości Słoniowej, Demokratyczna Republika Konga, Gabon, Mali, Senegal