Uczniowie z Etiopii i Nigerii w czołówce szóstej edycji zorganizowanego przez Eutelsat i MultiChoice Africa, konkursu DStv Eutelsat Star Awards

Komunikat prasowy   •   Lut 08, 2017 11:57 CET

• Leoul Mesfin z Etiopii zwycięzcą w kategorii esej
  • Emmanuel Ochenjele z Nigerii zwycięzcą w kategorii plakat

Johannesburg, Lagos, Paryż, 19 stycznia 2017 - Dzisiejszego wieczoru w Nigerii zostali wyłonieni zwycięzcy tegorocznej edycji DStv Eutelsat Star Awards, wyjątkowego konkursu o zasięgu panafrykańskim, który zachęca młodzież do innowacyjnego myślenia w kategoriach nauki i technologii kosmicznej. Tegoroczna, szósta edycja wskazuje na ciągły wzrost zainteresowania konkursem wśród afrykańskich uczniów w przedziale wiekowym 14 - 19, czego dowodem jest ponad 1000 zgłoszeń z 20 krajów. Precyzja, kreatywność i oryginalność to aspekty oceniane wyżej niż kiedykolwiek dotąd.

Kosmiczne nagrody

Zadaniem uczniów zgłaszających swe prace w kategorii esej było założenie roli, jaką technologia satelitarna odegra w przyszłości Afryki. Zwycięzca w tej kategorii, Leoul Mesfin z Etiopii, zaskoczył jurorów analizą szczegółowych potrzeb, zarówno w kontekście krajowym, jak i kontynentalnym, co było idealnym rozwinięciem konkursowego tematu. Został on nagrodzony wycieczką do Paryża, podczas której będzie świadkiem wystrzelenia rakiety w celu wyniesienia satelity na orbitę. Zdobywca drugiego miejsca w kategorii esej, Davids Bwana z Tanzanii, w ramach wycieczki dla dwojga, odwiedzi siedzibę MultiChoice i Narodowej Agencji Kosmicznej Południowej Afryki w pobliżu Johannesburga.

Zdobywca pierwszej nagrody w kategorii najlepszy plakat, Emmanuel Ochenjele z Nigerii, odwiedzi paryską siedzibę firmy Eutelsat, by móc zrozumieć sposób sterowania satelitami w kosmosie. Jego praca to zobrazowanie konstelacji rozmaitych satelitów, przyczyniających się do rozwoju rozwiązań skierowanych na problemy takie, jak globalne ocieplenie, pielęgnacja bioróżnorodności i stabilne dostawy energii. Zdobywcą drugiego miejsca w tej kategorii jest Aobakwe Letamo z Botswany. Cztery szkoły, do których uczęszczają zdobywcy pierwszych i drugich miejsc w tegorocznej edycji konkursu, zostały nagrodzone zestawami instalacyjnymi DStv, w skład których weszły anteny, odbiorniki TV, dekodery PVR oraz darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet.

Nowa generacja na dobrej drodze do zmian

Claudie Haigneré, europejska astronautka, a obecnie doradca specjalny dyrektora generalnego Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), objęła stanowisko przewodniczącej jury konkursu po raz pierwszy. Powiedziała: „Obecność w konkursie DStv Eutelsat Star Awards po raz pierwszy jest dla mnie doświadczeniem odmieniającym punkt widzenia, zwłaszcza, biorąc pod uwagę tegoroczny temat konkursu, będący nie lada wyzwaniem. Rozwinięte w pracach, wizjonerskie pomysły dotyczące środowiska satelitarnego Afryki w przyszłości, podkreślają jak afrykańska młodzież postrzega wpływ technologii na pozytywne zmiany dla kontynentu. Jury przeprowadziło burzliwe obrady celem nagrodzenia najbardziej realistycznych i kreatywnych propozycji, które zasłużyły na wyróżnienie na afrykańskiej scenie. Wszystkim finalistom gratulujemy wykonanej pracy, a zwycięzcom błyskotliwych pomysłów.”

Claudie Haigneré przewodniczyła międzynarodowej komisji jurorów, w skład której weszli eksperci, tacy jak: Ronke Bello z Nigerii, dyrektor generalny w Innovative Technology Literacy Services Ltd; Elizabeth Ohene, dziennikarka i była Minister Stanu w Ministerstwie Edukacji, Nauki i Sportu w Ghanie; prof. Stephen Simukanga, były rektor Uniwersytetu Zambijskiego, obecnie dyrektor generalny Urzędu Szkolnictwa Wyższego oraz Jenerali Ulimwengu, dobrze znany, tanzański pisarz, publicysta i prawnik.

Patronem honorowym konkursu był Jego Wysokość Sunny Echono, Minister Technologii Łączności, który podczas ceremonii wręczania nagród powiedział: „Tegoroczna, szósta edycja konkursu wskazuje na ciągły wzrost zainteresowania konkursem wśród afrykańskiej młodzieży, nadając tym samym impetu wspólnej misji MultiChoice i Eutelsat, mającej na celu zachętę młodych umysłów do pozytywnej zmiany otoczenia poprzez innowacyjność w nauce i technologii. Może to potwierdzić cała rzesza obecnych na dzisiejszej uroczystości przedstawicieli ministerstw, departamentów i biur.”

Otwarcie kolejnej edycji konkursu planowane jest na początek lata.

O DStv Eutelsat Star Awards

W roku 2010, w połączeniu kompetencji MultiChoice Africa i Eutelsat odbyła się pierwsza edycja corocznego konkursu DStv Eutelsat Star Awards o zasięgu panafrykańskim. Jego uczestnicy, uczniowie w przedziale wiekowym 14-19, oceniani są w dwóch kategoriach: najlepszy esej i najlepszy plakat o tematyce satelitarnej. Zwycięzcy etapów krajowych walczą o nagrodę główną, jaką jest wycieczka do paryskiej siedziby Eutelsat, natomiast zwycięzca w kategorii najlepszy esej będzie świadkiem wyniesienia rakiety. Zdobywcy drugich miejsc odwiedzą Afrykę Południową, jako goście MultiChoice Africa i Południowoafrykańskiej Narodowej Agencji Kosmicznej Hartebeesthoek. Szkoły, do których uczęszczają zwycięzcy konkursu, zostaną wyposażone w zestawy instalacyjne DStv, zawierające anteny, odbiorniki TV i nowoczesne dekodery PVR, a także otrzymają darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet. Zwycięzcy etapów krajowych otrzymają nagrody, takie jak komputery, czy tablety.

O MultiChoice Africa

Rozrywka to znakomity sposób na przekazywanie historii, które otwierają nasze umysły, łączą ludzi wokół wspólnych pasji i przybliżają do nowej rzeczywistości. Rozrywka prowadzi nas przez emocje, od śmiechu, do łez. Informuje, uczy i inspiruje. MultiChoice to spółka świadcząca usługi w zakresie rozrywki wideo - naszą rolą jest wzbogacanie codzienności.

Nasza misja to wysoka jakość zapewniana klientom wraz z większą dostępnością do wielkich wydarzeń w dziedzinie rozrywki. Prezentowane przez nas treści są wcześniej wyszukiwane i opracowywane z niezwykłą starannością, po to, by w odpowiednim zestawieniu mogły zostać dostarczone milionom odbiorców w Afryce - bez względu na czas i miejsce. Niezależnie od tego, czy jest to lokalna telenowela, transmisja wydarzenia sportowego na światowym szczeblu, czy najświeższy, globalny hit filmowy, nasza inwestycja w systemy technologiczne i treści na wiodącym poziomie sprawia, że efekt w pełni zadowala naszych odbiorców.

Słuchamy naszych klientów, by zrozumieć potrzeby wynikające z ciągłych zmian w ich codzienności, presji, jakim stawiają czoła i tego, co jest dla nich najważniejsze. Dzięki tej wiedzy, klienci są zawsze w sercu naszych codziennych decyzji. Nasza firma zmienia się dla nich, ulepszając oferowane doznania za każdym razem gdy pojawia się taka potrzeba.

Jako, że wywodzimy się z Afryki, nasze korzenie są tam, gdzie żyją nasi klienci. Naszymi biurami zarządzają lokalni ludzie, którzy zapewniają pracownikom coraz to nowsze możliwości. Jesteśmy dumni z naszego wkładu w życie lokalnej społeczności. Nasza działalność rozwija się w parze z lokalną gospodarką, opierając się często na długoterminowych kontraktach z instytucjami rządowymi, nadawcami państwowymi i przedsiębiorcami. Jako wiodący na kontynencie fundator produkcji programów lokalnych i sportowych, rozwinęliśmy wystarczające umiejętności oraz pojemność, by stać się kluczowym dostawcą treści liczących się dla naszych odbiorców.

W związku z ciągłymi zmianami na afrykańskim rynku, przemysł rozrywkowy ma jeszcze większe znaczenie. Pragniemy wykorzystać nasze zasoby i odegrać pozytywną rolę w rozwoju społeczeństwa i przemysłu Afryki, tworząc środowisko kreatywne, tętniące życiem i silne pod względem ekonomicznym. Poprzez wysokie wartości przekazywane naszym klientom, pracownikom i społeczeństwu, budujemy firmę przyszłości.

Lebogang Ramothata Tel: +27 11 289 4366lebogang.ramothata1@multichoice.co.za