Uczniowie z Ghany i Zimbabwe zbierają laury w piątej edycji konkursu DStv Eutelsat Star Awards, zorganizowanego przez MultiChoice Africa i Eutelsat

Komunikat prasowy   •   Lut 09, 2016 19:57 CET

Johannesburg, Nairobi, Paryż, 9 lutego 2016 - podczas uroczystości w kenijskim Nairobi, celebrującej również wzrost zainteresowania wśród uczniów rozwojem nauki i technologii, ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji konkursu DStv Eutelsat Star Awards.

W piątej edycji konkursu DStv Eutelsat Star Awards, zorganizowanej przez MultiChoice i Eutelsat, wzięła udział rekordowa liczba niemal 2 tysięcy uczestników z 18 krajów. Zwycięzca w kategorii najlepszy esej, Ayawen Asuinura z Ghany, został nagrodzony wycieczką do Paryża, podczas której będzie świadkiem wystrzelenia rakiety w celu wyniesienia satelity na orbitę. Jest to pierwsze w historii konkursu zwycięstwo Ghany w kategorii esej, która dotychczas była już dwukrotnie nagradzana w kategorii plakat. Zdobywczyni drugiego miejsca w kategorii esej, Sara Eribo z Gwinei Równikowej, w ramach wycieczki dla dwojga, odwiedzi siedzibę MultiChoice i Narodowej Agencji Kosmicznej Południowej Afryki w pobliżu Johannesburga. Zadaniem uczniów zgłaszających się w kategorii najlepszy esej była interpretacja słów Sokratesa: „Człowiek musi wznosić się nad Ziemię, w najwyższe strefy atmosfery, a nawet poza nią, gdyż tylko dzięki temu w pełni zrozumie świat, w którym żyje”. Ponadto, uczniowie musieli zaprezentować wpływ satelitów na zrozumienie i dbanie o naszą planetę.

Zdobywca pierwszej nagrody w kategorii najlepszy plakat, Mallon Marume z Zimbabwe, odwiedzi paryską siedzibę firmy Eutelsat, by móc zrozumieć sposób sterowania satelitami w kosmosie oraz to, jak wiele korzyści satelity przynoszą ich użytkownikom. Zimbabwe zwycięża w tej kategorii po raz drugi z rzędu, jako że w roku ubiegłym, pierwszą nagrodę w kategorii plakat zdobył jego mieszkaniec, Joseph Mahiya. Zdobywcą drugiego miejsca w tegorocznej edycji jest Benjamin Ibanda z Ugandy. Szkoły, do których uczęszczają zdobywcy pierwszych i drugich miejsc w tegorocznej edycji konkursu, zostały nagrodzone zestawami instalacyjnymi DStv, w skład których weszły anteny, odbiorniki TV, dekodery PVR oraz darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet.

Astronauta Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), Paolo Nespoli, już trzeci rok z rzędu przewodniczy międzynarodowej komisji jurorów, w skład której wchodzą eksperci, tacy jak: Ronke Bello z Nigerii, dyrektor generalny w Innovative Technology Literacy Services Ltd, Dr Jane Munga, doradca ds.polityki oraz kenijska minister informatyzacji, łączności i technologii, Dr Perkins Muredzi, dziekan Szkoły Nauk Industrialnych i Technologii przy Instytucie Technologii w Harare (HIT), Zimbabwe, Melt Loubser, dyrektor naczelny działu technologii nadawczej w MultiChoice Africa oraz Rodney Benn, dyrektor regionalny Eutelsat.

Komentując zgłoszenia do tegorocznej edycji konkursu, Paolo Nespoli powiedział: „Jako przewodniczący jury DStv Eutelsat Star Awards przez ostatnie trzy lata, stwierdzam, iż tegoroczna edycja podkreśla wysoki standard tego wyjątkowego przedsięwzięcia. Poziom kreatywności i jakość nadesłanych prac, zarówno w kategorii esej, jak i plakat, podkreślają głębokie zainteresowanie nauką i technologią wśród młodego pokolenia Afrykanów. To dla mnie zaszczyt być częścią konkursu, który odkrywa przyszłych liderów myśli technicznej kontynentu.”

Honorowy prelegent uroczystości, Joe Mucheru, sekretarz kenijskiego ministerstwa informatyzacji, łączności i technologii (ICT), dodał: „Warto zauważyć, iż Jego Wysokość Prezydent Uhuru Kenyatta, wspólnie ze swoim rządem, jest zdeterminowany by promować holistyczny rozwój kraju. Wszystkie jego sektory, włącznie z sektorem ICT i szkolnictwem, traktowane są z taką samą uwagą, mającą na celu wykorzystanie nauki i technologii w świadczeniu usług. Dlatego też tak bardzo cieszy nas wysiłek włożony przez MultiChoice Africa i Eutelsat w pielęgnację zainteresowania oraz budowanie zdolności w zakresie nauki i technologii.”

O DStv Eutelsat Star Awards

W roku 2010, w połączeniu kompetencji MultiChoice Africa i Eutelsat odbyła się pierwsza edycja corocznego konkursu DStv Eutelsat Star Awards o zasięgu panafrykańskim. Jego uczestnicy, uczniowie w przedziale wiekowym 14-19, oceniani są w dwóch kategoriach: najlepszy esej i najlepszy plakat o tematyce satelitarnej. Zwycięzcy etapów krajowych walczą o nagrodę główną, jaką jest wycieczka do paryskiej siedziby Eutelsat, natomiast zwycięzca w kategorii najlepszy esej będzie świadkiem wyniesienia rakiety. Zdobywcy drugich miejsc odwiedzą Afrykę Południową, jako goście MultiChoice Africa i Południowoafrykańskiej Narodowej Agencji Kosmicznej Hartebeesthoek. Szkoły, do których uczęszczają zwycięzcy konkursu, zostaną wyposażone w zestawy instalacyjne DStv, zawierające anteny, odbiorniki TV i nowoczesne dekodery PVR, a także otrzymają darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet. Zwycięzcy etapów krajowych otrzymają nagrody, takie jak komputery, czy tablety.

O MultiChoice Africa

MultiChoice Africa Limited („MultiChoice Africa”) to wiodący dostawca usług wideo z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem na rynku telewizji cyfrowej, świadczący usługi na najwyższym poziomie odbiorcom w 49 krajach Afryki Subsaharyjskiej i przyległych wyspach Oceanu Indyjskiego. Od ponad dwóch dekad MultiChoice pozytywnie wpływa na przemysł produkcji TV, rozwijając rynek pracy i wzmacniając małe przedsiębiorstwa z powiązanych branż, począwszy od bycia najlepszym dostawcą domowych usług wideo, po świadczenie usług na żądanie, włączając usługi Box Office, Catch Up, DStv Now i AMGO, które w zupełności wypełniają potrzeby zaawansowanego technicznie afrykańskiego konsumenta. MultiChoice Africa świadczy pełen zakres usług wideo, począwszy od emisji kinowych hitów, przez najnowsze seriale i najważniejsze wydarzenia sportowe na świecie, po najświeższe wydarzenia, najlepsze programy dla dzieci, programy muzyczne oraz całą gamę programów specjalistycznych, włączając programy w poszczególnych językach, które dostępne są zarówno w DStv, jak i GOtv. Szeroko pojęta rozrywka w zakresie usług wideo dostępna jest na wielu platformach, obejmując platformy DTH, cyfrową telewizję naziemną (DTT), streaming na żywo, usługi VOD, a także usługi mobilne. MultiChoice to firma, która na przestrzeni dwóch minionych dekad poczyniła niezrównane inwestycje w rozwój społeczny kontynentu, budując tym samym znaczącą spuściznę.

Więcej informacji o MultiChoice Africa na:  www.dstv.com

Nonye Mpho Omotola Tel: +27 11 289 3524  nonye.omotola@multichoice.co.za