UNBROSSA rezerwuje pojemność na satelicie EUTELSAT West B, celem uruchomienia platformy DTH „Play” na Karaibach

Komunikat prasowy   •   Kwi 09, 2018 13:01 CEST

Paryż, Port au Prince, 9 kwietnia 2018 - Spółka UNBROSSA (Unique Broadcasting Service S.A.) zawarła długoterminowy kontrakt z Eutelsat Americas, spółką zależną Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL). Obejmujący kilka transponderów, kontrakt zapewni pojemność na satelicie EUTELSAT 117 West B, która zostanie wykorzystana do uruchomienia nowej, niskobudżetowej platformy DTH, o nazwie „Play,” dla odbiorców zlokalizowanych na Karaibach.

UNBROSSA wykorzysta najwyższej jakości pokrycie satelity EUTELSAT 117 West B w regionie karaibskim do uruchomienia innowacyjnej platformy Pay-TV w dostępie DTH. Dzięki ofercie ponad 125 kanałów, obejmującej 25 kanałów HD, platforma „Play” będzie liderem w dostarczaniu usług wideo przyszłej generacji na Karaibach. Uruchomienie platformy, wraz z szeroką gamą dostępnych pakietów, planowane jest na wiosnę 2018.

Łączność satelitarna przez platformę DTH „Play” usprawni komunikację w słabiej rozwiniętych rejonach Karaibów, otwierając nowe drzwi dostępu do wiedzy oraz rozwoju gospodarczego. Znacząco przyczyniając się do redukcji przepaści cyfrowej w najbardziej odizolowanych rejonach Karaibów, platforma będzie również dostępna jako rozwiązanie napędzane energią słoneczną, by dotrzeć do odbiorców w lokalizacjach nie objętych elektrycznością.

Didier Alerte, dyrektor generalny UNBROSSA, powiedział: „Ten projekt to kamień milowy, dzięki któremu wiele ludzi zyska dostęp do usług TV po raz pierwszy w życiu, co wywrze znaczący wpływ na ich dostęp do informacji oraz poprawę jakości życia. „Play” to pierwsza platforma DTH zaprojektowana i stworzona idealnie dla potrzeb regionu.”

Mike Antonovich, dyrektor generalny Eutelsat Americas, powiedział: „Cieszymy się, iż spółka UNBROSSA wybrała satelitę EUTELSAT 117 West B, celem uruchomienia tej innowacyjnej platformy DTH w rejonie Karaibów. Rozmieszczenie wysp i niska gęstość zaludnienia sprawiają, iż satelita to najlepsze rozwiązanie by połączyć odbiorców w regionie, docierając nawet do najodleglejszych lokalizacji.”

***

Jeśli jesteś uczestnikiem trwających w tym tygodniu targów NAB, odwiedź stoisko Eutelsat (SU3421)

O UNBROSSA

Grupa UNBROSSA (Unique Broadcasting Service S.A.) została założona by udostępnić odbiorcom platformę telewizji cyfrowej. UNBROSSA zapewni pokrycie dla całego regionu, tworząc idealny grunt dla transmisji wysokiej jakości telewizji linearnej, zarówno w standardzie SD, jak i HD, do milionów gospodarstw domowych. Od transmisji na żywo z festiwali, wydarzeń muzycznych, przez wydarzenia z ostatniej chwili, po ważne wydarzenia sportowe - usługa satelitarna UNBROSSA będzie najlepszym rozwiązaniem zapewniającym najlepsze treści w optymalnej cenie. UNBROSSA dąży do zapewnienia dostępu w całym regionie, celem zwiększenia rozwoju gospodarczego w odległych miastach, pomocy w pokonaniu przepaści cyfrowej, a także ogólnej poprawy jakości łączności i dystrybucji informacji na Karaibach.

Handy William

hwilliam@unbrossa.com

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 6800 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 44 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług. Eutelsat Communications znajduje się w indeksie paryskiej giełdy EURONEXT (ETL).