Wspólne przedsięwzięcie Eutelsat i ViaSat w celu rozszerzenia satelitarnych usług szerokopasmowych w Europie

Komunikat prasowy   •   Lut 09, 2016 21:19 CET

Carlsbad (Kalifornia), Paryż, 9 lutego 2016 - firmy Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) i ViaSat Inc. (NASDAQ: VSAT) ogłosiły utworzenie spółki typu joint venture, mającej na celu połączenie obecnych działań szerokopasmowych Eutelsat w Europie z wiodącymi na rynku kompetencjami ViaSat w zakresie technologii szerokopasmowych oraz świadczenia usług internetowych (ISP).

Kontynuacja trwającej już od dekady współpracy Eutelsat i ViaSat ma skutkować zwiększeniem obecnej sprzedaży hurtowej Eutelsat w zakresie usług szerokopasmowych, a także stworzeniem nowego modelu sprzedaży detalicznej w Europie. Początkowo, nowo utworzona spółka będzie miała wpływ na wysokiej wydajności satelitę szerokopasmowego Eutelsat, KA-SAT.

Komentując zawarcie nowej umowy, Michel de Rosen, prezes i dyrektor generalny Eutelsat, powiedział: „Dzięki KA-SAT, naszemu wyjątkowemu, dedykowanemu satelicie wysokiej przepustowości, zbudowaliśmy wysokiej jakości, wydajną platformę usług szerokopasmowych dla Europy. Kluczową rolę w tym przedsięwzięciu, jako partner techniczny, odgrywa firma ViaSat. Usługi szerokopasmowe to bardzo ważny element naszej strategii, dlatego też chętnie podejmujemy współpracę z liderami, którzy mogą przyczynić się do urozmaicenia naszej oferty. ViaSat to partner, któremu ufamy i którego cenimy za osiągnięcia w ustalaniu branżowych standardów oraz rozwijanie technologii, które odkrywają coraz to nowsze możliwości szerokopasmowe. Joint Venture przeniesie naszą współpracę na nowy, wyższy poziom, dając nam zarazem rozpęd do świadczenia osiągalnych dla odbiorcy, wysokiej jakości usług internetowych w Europie.”

Mark Dankberg, prezes i dyrektor generalny ViaSat, dodał: „Jako lider na europejskim rynku usług szerokopasmowych, Eutelsat to oczywisty partner w rozszerzaniu naszego globalnego zasięgu. Pracując razem od ponad dekady, zarówno tworzymy rynek satelitarnych usług szerokopasmowych, jak i dzielimy wizję jego przyszłości. Uzupełniamy się idealnie, dzięki czemu oferujemy silny zespół, który może położyć dziś kres zjawisku przepaści cyfrowej w Europie i poprowadzić ją w lepsze jutro. Nasza spółka opiera się na bezprecedensowym doświadczeniu w zakresie technologii i działalności satelitarnej, sieci szerokopasmowych, a także dystrybucji hurtowej i detalicznej w całej Europie, tworząc fundament dla usług internetowych przyszłej generacji. Cieszymy się, iż współpracując z Eutelsat możemy wprowadzić ten sprawdzony model biznesowy na rynki Europy i basenu Morza Śródziemnego.”

Wprowadzony na rynek w roku 2011, satelita KA-SAT pozyskał dotychczas 190,000 odbiorców z Europy i basenu Morza Śródziemnego. ViaSat również ma na swoim koncie sukcesy na rynku odbiorców indywidualnych.

Działalność spółki joint venture podzielona została na dwie gałęzie, które wspólnie przyczynią się do ekspansji szerokopasmowych rynków Europy:

Wholesale Services to usługi skoncentrowane na świadczeniu hurtowych usług szerokopasmowych w Europie i rejonie basenu Morza Śródziemnego, nowym dystrybutorom usług detalicznych oraz obecnym dystrybutorom Eutelsat. Eutelsat wesprze swoje dotychczasowe europejskie działania szerokopasmowe, włączając satelitę KA-SAT. ViaSat będzie nadal dostarczać wybrane technologie szerokopasmowe dla bramek i terminali KA-SAT, pozyskując zarazem 49 procent udziałów w wysokości 132,5 mln Euro. W przyszłości spółka planuje wykorzystanie pojemności na nowej platformie ultra-wysokiej przepustowości, ViaSat-3, która ma zostać wprowadzona w roku 2020, a przez najbliższe miesiące zastosowana w niej technologia będzie testowana w ramach działalności spółki. Ponadto, spółka będzie kontynuować poszukiwania sposobów na krótko- lub długoterminowe zwiększenie pojemności.

Retail Services to usługi detaliczne skoncentrowane na budowaniu w Europie biznesu ISP, skierowanego bezpośrednio do konsumenta. W bieżącym roku nowe usługi zostaną zaprezentowane w wybranych krajach Europy, tworząc tym samym grunt dla rozwoju gałęzi usług detalicznych z wykorzystaniem pojemności satelitarnej dostępnej w przyszłości. Większość udziałów w tej gałęzi wspólnego biznesu (51 procent) będzie własnością ViaSat.

Zakończenie transakcji, zależne od terminu uzyskania wszelkich pozwoleń i innych zwyczajowych warunków końcowych, planowane jest na drugi kwartał 2016.

O ViaSat

ViaSat Inc. (NASDAQ: VSAT) łączy świat. Jako globalny dostawca usług i technologii szerokopasmowej, ViaSat zapewnia swoim klientom (również przedsiębiorcom, instytucjom rządowym i służbom wojskowym) dostęp do łączności, niezależnie od ich lokalizacji, na ziemi, czy w powietrzu. Połączenie innowacyjności w projektowaniu satelitów najwyższej pojemności, bezpiecznej infrastruktury naziemnej i technologii w zakresie terminali z międzynarodową siecią hotspotów Wi-Fi umożliwia firmie ViaSat zapewnienie jej klientom najlepszej z dostępnych na rynku sieci, która poszerza globalny dostęp do usług szerokopasmowych.

Chcąc uzyskać więcej informacji o ViaSat, odwiedź www.viasat.com, bądź obserwuj profil firmy w mediach społecznościowych: Facebook, Twitter, LinkedIn iYouTube.

Copyright © 2016 ViaSat, Inc. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszystkie inne nazwy produktów, bądź firm, zostały wymienione jedynie w celu identyfikacji i mogą być wykorzystywane tylko przez ich prawowitych właścicieli. ViaSat to zarejestrowany znak towarowy ViaSat Inc.

Kontakt z ViaSat Inc.:

Inwestorzy:Heather Ferrante+1 760-476-2242

Heather.Ferrante@viasat.com

Prasa / Analitycy Przemysłu:

Chris Fallon+1 760-476-2322

Chris.Fallon@viasat.com