Współpraca Eutelsat i Watykańskiego Ośrodka Telewizyjnego przy pierwszej transmisji w jakości Ultra HD o światowym zasięgu

Komunikat prasowy   •   Gru 03, 2015 13:01 CET

Paryż, Rzym, 3 grudnia 2015 - Planowana na 8 grudnia, ceremonia otwarcia Świętej Bramy, która oznacza początek Jubileuszowego Roku Miłosierdzia, będzie pierwszą transmisją w jakości Ultra HD o światowym zasięgu, zrealizowaną za pomocą technologii satelitarnej. Producentem wydarzenia jest Watykański Ośrodek Telewizyjny przy współpracy z Eutelsat, Sony, Globecast i DBW Communication.

Do tej bezprecedensowej inicjatywy wykorzystane zostaną zasoby pasma C satelity EUTELSAT 8 West B, dla pokrycia na Europę, Afrykę i Amerykę Południową, satelity EUTELSAT 113/117 West dla Ameryki Północnej i Południowej, oraz satelity EUTELSAT 172A dla Azji i Oceanii.

Satelitarna transmisja ceremonii wyświetlana będzie na dwóch ekranach zlokalizowanych w Atrium Auli Pawła VI w Watykanie. Obraz w jakości Ultra HD dostępny będzie również w opcji DTH na kanale 4K1, nadawanym z pozycji satelitarnej Eutelsat HOT BIRD. Włoscy odbiorcy, wyposażeni w kompatybilne urządzenia satelitarne, będą mogli śledzić wydarzenie w jakości Ultra HD dzięki platformie Tivùsat, która niedawno dodała kanał 4K1 do swojej oferty. We Francji ceremonię emitował będzie kanał FRANSAT Ultra HD, za pomocą satelity EUTELSAT 5 West A.

Ta światowej skali premiera możliwa będzie dzięki czterem teleportom, których działanie scentralizowane zostanie w teleporcie Eutelsat w Rambouillet niedaleko Paryża. Obsługiwane przez Globecast, dwie mobilne jednostki zlokalizowane w Watykanie zajmą się uplinkiem treści w jakości Ultra HD i HD, sfilmowanych przez DBW Communication. Sygnały Ultra HD, uchwycone 19 kamerami Sony, zostaną skompresowane z wykorzystaniem standardu HEVC i zakodowane przy użyciu najnowszych narzędzi dostarczonych przez Ateme, Ericsson i NTT Electronics.

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 38 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.