Współpraca Rai i Eutelsat nad rekordową liczbą transmisji na żywo w jakości Ultra HD przy okazji Euro 2016

Komunikat prasowy   •   Kwi 12, 2016 09:50 CEST

Paryż, Rzym, 12 kwietnia 2016 - Włoski nadawca telewizji publicznej, Rai, i Eutelsat (NYSE Euronext Paris: ETL) podejmują współpracę w zakresie bezpośredniej transmisji najważniejszych wydarzeń sportowych w jakości Ultra HD. W konsekwencji zawartej umowy, włoscy odbiorcy darmowej platformy Tivùsat, nadawanej z pozycji Eutelsat HOT BIRD, obejrzą aż siedem meczów rozgrywanych przy okazji Euro 2016. Wspólna inicjatywa to ambitne przejście Rai na standard Ultra HD, czyli kolejny krok w przód na rynku nadawczym.

Bezprecedensowa transmisja w jakości Ultra HD

Bezpośrednie transmisje meczów rozgrywanych na Mistrzostwach Europy to dla włoskiego odbiorcy najważniejsze transmisje satelitarne wydarzeń sportowych w jakości Ultra HD, będące zarazem zapowiedzią nowych kanałów w ramówce. Początkiem transmisji będą rozgrywane od 30 czerwca do 3 lipca ćwierćfinały. Następnie zaś, widzowie obejrzą rozgrywane 6 i 7 lipca półfinały i zaplanowany na 10 lipca mecz finałowy.

Z okazji Euro 2016 Tivùsat uruchomił specjalny kanał, na którym odbiorcy wyposażeni w odbiorniki Ultra HD i moduły CAM z kartą Tivùsat obejrzą wskazane mecze. We Włoszech odnotowuje się wzmożoną sprzedaż odbiorników Ultra HD, a ANITEC (włoskie stowarzyszenie reprezentujące przemysł teleinformatyczny) prognozuje przekroczenie miliona sprzedanych egzemplarzy przed końcem 2016 roku.

W te szczególne transmisje zaangażowani są również wiodący w przemyśle technologicznym partnerzy, tacy jak brytyjska V-Nova, która dostarczy P.Link 4K, softwarowy system kodujący, mający zapewnić najwyższej jakości sygnał ze zlokalizowanego w Paryżu, Międzynarodowego Centrum Nadawczego.

11 kanałów Rai w transmisji satelitarnej HD przed końcem 2016

Eutelsat i Rai współpracują także nad całkowitym przejściem na standard HD 11 kanałów Rai nadawanych z satelity. Do pięciu z nich, dostępnych już w jakości HD na platformie Tivùsat (Rai 1, Rai 2, Rai 3, Rai Sport 1 i Rai 4), dołączą w maju Rai Movie i Rai Premium. Cały proces natomiast ma zostać ukończony przed końcem bieżącego roku.

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 40 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.