Współpraca Telespazio i Eutelsat nad rozwojem standardu HD i Ultra HD na pozycji HOTBIRD

Komunikat prasowy   •   Paź 18, 2016 13:57 CEST

Paryż, Rzym 18 października 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) i globalny dostawca usług nadawczych, Telespazio, będący przedsięwzięciem partycypacyjnym Leonardo-Finmeccanica (67%) i Thales (33%), wzmacniają swe wieloletnie partnerstwo strategiczne poprzez zawarcie nowej umowy, przygotowującej grunt dla rozwoju kanałów wideo w wyższej rozdzielczości na pozycji satelitarnej Eutelsat HOTBIRD.

Kontynuując transmisję platform cyfrowych w standardach DVB-S i DVB-S2, Telespazio zobowiązał się przyspieszyć zmianę standardu na HD i Ultra HD, w przypadku treści nadawanych z pozycji satelitarnej HOTBIRD, będącej punktem odniesienia dla transmisji wielokanałowej na rynku włoskim, a zarazem zapewniającej bezprecedensowe pokrycie w Europie, Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.

Luigi Pasqualli, dyrektor generalny Telespazio, powiedział: „Świadczenie usług dużym i średnim firmom nadawczym to jedna z kluczowych dziedzin działalności Telespazio. Od ponad dwóch dekad cenimy sobie satelity HOTBIRD za ich szeroki zasięg, a także niezawodność i pojemność pozwalającą nam na rozwój i pracę w standardach HD i Ultra HD. Poza przedłużeniem dotychczasowych zobowiązań, nowo zawarta umowa z Eutelsat potwierdza nasze zaangażowanie w ciągły rozwój usług, świadczonych w oparciu o satelity HOTBIRD.”

Rodolphe Belmer, dyrektor generalny Eutelsat, dodał: „Telespazio to nasz wieloletni partner z bogatym doświadczeniem w zakresie świadczenia usług różnorodnym klientom nadawczym. Doświadczenie to doda impetu w rozwoju kanałów HD i Ultra HD na rynku włoskim, a także w całym zasięgu satelitów HOTBIRD, które są filarem naszej działalności wideo.”

Pozycja satelitarna Eutelsat HOTBIRD

Zlokalizowane na pozycji 13° East, trzy wysokiej mocy satelity HOTBIRD zapewniają pierwszorzędne pokrycie dla Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Dzięki nim, bezkonkurencyjna oferta 1000 kanałów w 40 językach trafia do ponad 135 milionów gospodarstw domowych, za pomocą sieci kablowych, IP, DTT, czy w odbiorze DTH.

O Telespazio

Telespazio, przedsięwzięcie partycypacyjne Leonardo i Thales (67/33), to jeden z wiodących na świecie operatorów usług satelitarnych. Zakres jego zróżnicowanej działalności rozciąga się od projektowania i budowy systemów kosmicznych po zarządzanie usługami związanymi z wynoszeniem satelitów; od satelitarnej kontroli orbitalnej, po obserwację globu; od zintegrowanych usług w zakresie łączności, nawigacji i lokalizacji, po programy naukowe. Wykorzystując zdobywane przez lata doświadczenie w sektorze technologicznym, Telespazio odgrywa wiodącą rolę na rynkach referencyjnych. Od początku swego istnienia, spółka uczestniczy w najważniejszych europejskich programach kosmicznych, takich jak Galileo, EGNOS, Copernicus, czy COSMO-SkyMed. W roku 2015 Telespazio wygenerowała przychód na poziomie 632 mln Euro, zatrudniając blisko 2500 osób na całym świecie.

Kontakt dla prasy:

Biuro prasowe Telespazio: +39 06 4079 6252/6017