Zawarcie wieloletniej umowy z Yahsat wznowieniem szerokopasmowego programu Eutelsat dla Afryki

Komunikat prasowy   •   Paź 27, 2016 08:21 CEST

Abu Dhabi, Paryż, 27 października 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) i Yahsat, wywodzący się z Abu Dhabi, międzynarodowy operator satelitarny, ogłaszają zawarcie wieloletniej umowy dzierżawy pojemności, dzięki której przedsięwzięcie Eutelsat „Broadband for Africa” (usługi szerokopasmowe dla Afryki) uzyska dostęp do wysokiej wydajności pojemności komercyjnego pasma Ka, służącego usługom szerokopasmowym w Afryce Subsaharyjskiej.

Według postanowień umowy, program „Broadband for Africa” będzie wykorzystywał pojemność na maksymalnie 16 wiązkach pasma Ka satelity Yahsat 1B, celem rozwoju usług szerokopasmowych w pierwszej połowie roku 2017. Kolejny etap ekspansji będzie przebiegał w oparciu o 18 wiązek satelity Yahsat, Al Yah 3, którego wyniesienie planowane jest na początek roku 2017. Zarówno satelita Yahsat 1B, jak i przyszły satelita Al Yah 3, wyposażone są w wysokiej mocy wiązki o pokryciu subsaharyjskim, idealne do zapewnienia tak indywidualnego, jak i wspólnotowego dostępu do Internetu, z wykorzystaniem dostępnego od ręki i przystępnego cenowo wyposażenia użytkownika.

Dzierżawiona pojemność zastąpi Eutelsat ładunek na satelicie Amos-6, który we wrześniu uległ całkowitemu zniszczeniu w eksplozji na platformie startowej. Usługa African Broadband zostanie uruchomiona w ciągu pierwszych czterech miesięcy roku 2017, umożliwiając tym samym firmie Eutelsat powrót do pierwotnego planu finansowego na najbliższe lata. Szacuje się, że dzięki niej obroty Eutelsat wzrosną o 15 mln Euro w roku finansowym 2017-18 i o 25-30 mln Euro w roku finansowym 2018-19.

Laurent Grimaldi, dyrektor wykonawczy programu Broadband for Africa, powiedział: „Cieszymy się z rozpoczęcia współpracy z Yahsat oraz wznowienia programu Broadband for Africa. W pełni podzielamy przeświadczenie Yahsat o długoterminowej roli, jaką satelity odegrają w łączności bezprzewodowej oraz o potrzebie wprowadzenia wysokiej jakości infrastruktury, która przekształci środowisko nadawcze Afryki.”

Amit Somani, dyrektor strategiczny Yahsat, powiedział: „Wierzymy, iż współpraca z konkurencją w celu zapewnienia łączności odbiorcom indywidualnym, biznesowym i rządowym na całym świecie, z wydajnymi i stabilnymi usługami szerokopasmowymi, jest dla nas bardzo ważna. Cieszymy się, że program Broadband for Africa został wieloletnim klientem naszych satelitów, będąc zarazem kolejnym kamieniem milowym w naszej strategii ekspansywnej, a także utwierdzając nas w globalnym trendzie w kierunku wyższej wydajności rozwiązań pasma Ka.”

O Broadband for Africa

Stworzony przez Eutelsat w roku 2015, program „Broadband for Africa” ma na celu przygotowanie rynku dla łączności indywidualnej i przedsiębiorczej. Program skierowany jest do połączonych z hotspotami Wi-Fi, sieci społecznościowych, sieci komórkowych typu backhaul oraz łączności na terenach wiejskich. W ramach przedsięwzięcia zainwestowano w niezależnego, wysokiej pojemności satelitę szerokopasmowego, którego wyniesienie planowane jest na rok 2019. Satelita ten będzie wsparciem i uzupełnieniem usług objętych umową z Yahsat. Celem „Broadband for Africa” jest uzyskanie pozycji lidera w dostarczaniu najnowocześniejszych satelitarnych rozwiązań szerokopasmowych swoim partnerom. Dzięki współpracy z lokalnymi partnerami z Afryki, Broadband for Africa pomoże w redukcji przepaści cyfrowej, oferując wysokiej jakości rozwiązania szerokopasmowe, łatwo dostępne dla klientów indywidualnych, przedsiębiorstw i sektora publicznego.

O Al Yah Satellite Communications Company PrJSC, „Yahsat”

Yahsat zapewnia rozmaitego przeznaczenia, satelitarne rozwiązania (państwowe i komercyjne) dla usług szerokopasmowych, nadawczych, rządowych i komunikacyjnych w Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej, a ponadto na Bliskim Wschodzie, w Afryce i Europie. Będący w pełni własnością Mubadala Development Company, Yahsat to mechanizm inwestycyjny władz Abu Dhabi. Jest to pierwsza firma na Bliskim Wschodzie i w Afryce, oferująca różnego przeznaczenia usługi satelitarne w paśmie Ka, w skład których wchodzą:

• YahClick - satelitarne rozwiązania szerokopasmowe dla konsumentów oraz małych i dużych przedsiębiorstw

• YahService - kompletne rozwiązania i państwowa pojemność dla instytucji rządowych i korporacji

• YahLink - rozwiązania typu backhaul i trunking IP dla operatorów telekomunikacyjnych, dostawców usług internetowych i sieci korporacyjnych

• YahLive - wspólne przedsięwzięcie Yahsat i SES, zapewniające usługi nadawcze odbiorcom w rejonie MENA, Azji Południowo-Zachodniej i Europie

Pierwszy satelita Yahsat, Y1A, został pomyślnie wyniesiony w kwietniu 2011, a drugi, Y1B w kwietniu 2012. Obecnie powstaje trzeci satelita Yahsat, Al Yah 3, którego wyniesienie planowane jest na początek roku 2017. Yah Al 3 powiększy komercyjne pokrycie firmy w paśmie Ka o 20 dodatkowych rynków, obejmując tym samym 60% populacji Afryki i 95% populacji Brazylii. Będzie to inicjacja obecności firmy na rynku brazylijskim. Więcej informacji na www.yahsat.ae lub www.mubadala.ae