Które z wydarzeń w życiu sprawiło nam najwięcej problemów finansowych? Wyniki najnowszego raportu Lindorff SA

Komunikat prasowy   •   Lut 02, 2017 12:00 CET

W przeprowadzonym na zlecenie Lindorff SA raporcie „Ważne wydarzenia w życiu Polaków” badani wyraźnie wskazali – ślub i wesele swoje lub bliskiej osoby to wydarzenie, które sprawia najwięcej problemów finansowych. Na „podium” znalazła się także I komunia święta dziecka oraz jego chrzest. A czy wyniki przedstawiają się tak samo, jeśli pod uwagę weźmiemy podział na płeć ankietowanych? Jak badani radzą sobie z takimi „problemami”? Oto co odpowiedzieli respondenci w najnowszym raporcie firmy Lindorff SA.

Problem z finansowaniem wesela?

Respondenci zapytani o wydarzenie w życiu, które sprawia najwięcej problemów finansowych, jednogłośnie stwierdzili – ślub i wesele, swoje lub bliskich. Takiej odpowiedzi udzieliło 36% spośród wszystkich ankietowanych. Odpowiedź ta nie miała „konkurencji”, gdyż pozycja typowana na drugim miejscu, I komunia święta dziecka, uzyskała jedynie 12% wskazań jako wydarzenie najbardziej problematyczne finansowo. Na trzecim miejscu pod względem trudności z jeszcze niższym wynikiem znalazł się chrzest dziecka (8%). Na dalszych miejscach listy znalazły się także odpowiedzi: narodziny dziecka/wyprawka dla noworodka, święta Bożego Narodzenia czy 18. urodziny dziecka. Co ciekawe, żaden z respondentów nie stwierdził, iż Wielkanoc jest wydarzeniem sprawiającym kłopoty finansowe.

Płeć nie ma znaczenia?

Wyniki badania w podziale na płeć nie wykazują dużych różnic w odpowiedziach. Wszystkie trzy wymieniane przez całą grupę badanych wydarzenia zajmują tę samą hierarchię w odpowiedziach kobiet. Delikatne różnice można dostrzec na liście konstruowanej z wypowiedzi mężczyzn. O ile na pierwszym miejscu problematycznych finansowo wydarzeń pozostał ślub i wesele (31%), a na drugim I komunia święta dziecka (11%), tak trzecie miejsce z wynikiem 7% odpowiedzi zajęły ex aequo 18. urodziny dziecka oraz własne okrągłe urodziny.

Gdy, poza ślubem i weselem, kobiety są w większości skoncentrowane na wydarzeniach religijnych dotyczących ich dzieci, tak mężczyźni skupiają się na znaczących jubileuszach, urodzinach swoich lub dziecka.

Jak radzimy sobie z problemem?

Respondenci zapytani o to, jak finansują wszystkie najważniejsze wydarzenia w swoim życiu, w 18% odpowiedzi wskazali „pożyczkę gotówkową”. Nieco mniej popularna jest pożyczka od znajomych lub rodziny – dotyczy tylko niespełna co dziesiątej osoby (9%). Choć dominującymi odpowiedziami na to pytanie były oszczędności (61%) oraz bieżące wynagrodzenie (42%), to możemy wnioskować, iż ewentualne problemy z finansowaniem najważniejszych wydarzeń Polacy rozwiązują właśnie dzięki pożyczce. Badani zostali również zapytani, czy najważniejsze w ich życiu wydarzenie realizowali kosztem zadłużenia. W przypadku wydarzenia tak kosztownego jak ślub i wesele było to aż 59% odpowiedzi potwierdzających i jest to zbieżne z odpowiedziami na temat najtrudniejszego do sfinansowania wydarzenia. Na drugim miejscu badani wymieniali wydarzenia związane z wychowaniem dzieci: chrzest dziecka (16%), a na trzecim komunię (10%), wyprawkę dla noworodka (8%) czy 18. urodziny dziecka (7%).

Skąd pozyskać fundusze?

Najlepszym sposobem na ułatwienie finansowania najważniejszych wydarzeń w życiu jest odpowiednie planowanie wydatków. Warto gromadzić oszczędności, aby w chwili nadejścia np. ślubu i wesela dysponować przynajmniej częścią sumy niezbędnej do realizacji takiego przedsięwzięcia. Łatwiej będzie nam oszczędzać, kiedy ustalimy nasz cel oraz miesięczną kwotę, która powinna trafić do naszych oszczędności. Gdy już zaplanujemy swoje oszczędzanie, warto pomyśleć o założeniu konta oszczędnościowego. Wpłacane tam pieniądze są objęte większym oprocentowaniem i generują dodatkowe fundusze.

Bezpieczne zobowiązanie

Jeśli jednak nie dysponujemy odpowiednią sumą, a potrzebujemy zapłacić za organizację ważnych wydarzeń, rozwiązaniem może być pożyczka gotówkowa. Zanim zaciągniemy takie zobowiązanie warto odpowiedzieć sobie na pytanie: czy stać mnie na takie rozwiązanie? Pamiętajmy, że jeśli obecne wydatki pochłaniają prawie całkowicie nasze dochody lub, co gorsza, przewyższają je, przez co żyjemy „od pierwszego do pierwszego”, powinniśmy zapomnieć o kolejnym kredycie. Jeśli natomiast po odliczeniu miesięcznych kosztów udaje nam się wygospodarować dodatkową gotówkę, nie oznacza to jeszcze, że możemy z pełną odpowiedzialnością wziąć pożyczkę. Jak więc sprawdzić, czy jesteśmy w stanie sobie na nią pozwolić? Zróbmy prostą listę miesięcznych wydatków. Powinny znaleźć się na niej opłaty za mieszkanie, jedzenie, rachunki i inne wydatki, jak np. te związane z użytkowaniem samochodu. Jeśli po ich podliczeniu wychodzimy na plus, to wciąż dopiero połowa sukcesu. Należy mieć także na uwadze niespodziewane wydatki, takie jak leki, naprawa auta czy awarie w mieszkaniu. Eksperci radzą, aby przeznaczyć na nie ok. 30% kwoty, którą mamy na koncie po odliczeniu miesięcznych kosztów stałych. Kwota, która nam pozostanie to rata kredytu, jaką jesteśmy w stanie spłacać.

Nie wszystkie ważne wydarzenia w naszym życiu można przewidzieć. Dlatego, jeśli chcemy je realizować bez niepotrzebnego ryzyka, warto dodatkowo przemyśleć ich finansowanie. Przed podpisaniem umowy kredytowej z bankiem przeczytajmy ją uważnie i przeanalizujmy wszystkie jej warunki. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na wszystkie „gwiazdki” i zapisy małym drukiem. Jeśli przy czytaniu umowy pojawią się jakieś wątpliwości, należy poprosić doradcę o ich wyjaśnienie. Podpisanie umowy bez jej uprzedniego przeczytania i zrozumienia może przynieść bardzo niekorzystne konsekwencje. Przy zaciąganiu kredytu warto też sprawdzić, czy w przypadku wystąpienia problemów w spłacie bank zaproponuje jakieś opcje pomocnicze (np. wakacje kredytowe).

____________________________________