Opodo

Opodo.pl uruchamia dla swoich Użytkowników program lojalnościowy

Komunikat prasowy   •   Lip 12, 2012 13:21 CEST

Wiążemy duże nadzieje z nowo wdrożonym Programem lojalnościowym który nazwaliśmy Moje Opodo.  Teraz za każdy zakup, nasi Użytkownicy będą otrzymywać punkty i rabat w wysokości 1% za rezerwacje lotnicze, 3% za rezerwacje hotelowe i 5% rabat za rezerwacje pakietów lot+hotel. Punktami będzie można dokonywać płatności za rezerwowane usługi. Program lojalnościowy jest kolejnym krokiem w kierunku bardziej indywidualnego podejścia do Klienta. Nasi Klienci będą w stanie określić lepiej preferencje dla swoich wyjazdów, ulubionych miejsc itp., co z kolei oznacza, że my także będziemy mogli lepiej dostosować naszą ofertę do potrzeb naszych Klientów” powiedział Marcin Ziniewicz, Head of Opodo Corporate Travel Poland.

Ci wszyscy, którzy jeszcze nie skorzystali z naszego Programu lojalnościowego mogą teraz zarejestrować się za pomocą Facebook Connect, a  wszystkie niezbędne informacje zostaną pobrane automatycznie, bez konieczności zakładania nowego konta.

Opodo jest wiodącym w Europie  internetowym biurem podróży. Opodo jest cześcią  ODIGEO, jednej z wiodących grup turystycznych na całym świecie i największą firmą e-commerce w Europie. Nasze cztery marki, tj. eDreams, GO Voyages, Opodo i Travellink, oferują najlepszą ofertę na tanie, regularne i czarterowe przeloty, wycieczki, wynajem samochodów, ubezpieczenia podróży, pakiety krótko i długoterminowe, łącznie dla 12 mln Klientów rocznie w 28 krajach , jednocześnie zapewniając reklamodawcom i afilantom wysoce skuteczną platformę, dzięki której mogą docierać tak do rynków światowych jak i lokalnych.