Sony umożliwia użytkownikom nowych aparatów α wykonywanie fotografii w 14-bitowym formacie RAW bez kompresji

Komunikat prasowy   •   Wrz 16, 2015 10:15 CEST

• Nowy model α7S II będzie fabrycznie wyposażony w funkcję wyboru 14-bitowego formatu RAW z kompresją lub bez kompresji.
  • Planowane bezpłatne aktualizacje wewnętrznego oprogramowania zapewnią tę możliwość w kolejnych modelach — najpierw w α7R II.

Firma Sony poinformowała, że nowy korpus α7S II, którego sprzedaż rozpocznie się przed końcem roku, będzie pozwalał użytkownikowi wybrać sposób zapisu fotografii w 14-bitowym formacie RAW: z kompresją lub bez kompresji. Firma ogłosiła ponadto, że zamierza wydać aktualizacje wewnętrznego oprogramowania, które stworzą analogiczną możliwość wyboru zapisu z kompresją lub bez kompresji użytkownikom kolejnych aparatów. Jako pierwsza pojawi się aktualizacja do wprowadzonego ostatnio pełnoklatkowego korpusu α7R II.

Korpusy α7S II i α7R II współpracują z systematycznie powiększaną rodziną obiektywów do systemu α. Obecnie tworzą ją 64 modele, w tym 13 obiektywów „FE” przeznaczonych do aparatów z mocowaniem typu E wyposażonych w pełnoklatkowy przetwornik obrazu. W 2016 roku, po planowanym rozszerzeniu oferty, liczba obiektywów α do korpusów z pełnoklatkowymi przetwornikami obrazu i mocowaniem typu E wzrośnie do przeszło dwudziestu.

Sony Corporation jest czołowym producentem sprzętu audio, wideo, rozrywkowego, telekomunikacyjnego i informatycznego oraz podzespołów elektronicznych przeznaczonych na rynek masowy i dla odbiorców profesjonalnych. Działalność w segmentach muzyki, filmu, rozrywki komputerowej i Internetu zapewnia Sony wyjątkową pozycję: światowego lidera w branży elektronicznej i rozrywkowej. Skonsolidowany obrót Sony w roku obrachunkowym, który zakończył się 31 marca 2015, wyniósł w przybliżeniu 68 miliardów dolarów USA. Ogólnoświatowa strona www Sony: http://www.sony.net