Universal Robots, największy duński producent robotów, realizuje 91% wzrost przychodów

Komunikat prasowy   •   Lut 25, 2016 11:00 CET

Wiosną 2015 roku spore poruszenie wywołało nabycie przez amerykańską firmę Teradyne za przeszło 285 milionów USD wszystkich akcji zarejestrowanej w Odense firmy Universal Robots. Cena zapłacona za firmę zatrudniającą 150 osób w Danii odzwierciedlała oczekiwanie wzrostu znaczenia robotyki. W szczególności w obszarze nowego rynku - robotów współpracujących, nazywanych także kobotami – prostymi w uruchomieniu i łatwych w programowaniu robotów, pracujących ramię w ramię z pracownikami produkcji, zwiększając jakość i wydajność wytwarzania. Universal Robots jest pionierem w obszarze produkcji robotów współpracujących na świecie.

Pierwszy kobot został sprzedany w grudniu 2008 roku, zaś w roku 2015 wartość rynku szacowano na 100 milionów USD. Niektórzy analitycy przewidują, że wartość rynku kobotów do 2020 roku osiągnie 3 miliardy USD. Tym samym duński lider zabezpieczył swojemu właścicielowi, firmie Teradyne, ogromnie mocną pozycję w tym szybko rozwijającym się segmencie.

Osiągnięte przez Universal Robots w 2015 roku przychody w wysokości 418 milionów DKK stanowią wzrost o 91% w porównaniu z rokiem 2014 i o 223% w stosunku do roku 2013. Zysk przed opodatkowaniem wynoszący 65,4 miliona DKK wzrósł o 122% w stosunku do roku 2014. Oznacza to, że producent robotów jednocześnie zwiększył przychody i zmniejszył koszt wytwarzania każdego robota – czyli działał w 2015 roku jeszcze sprawniej, osiągając wskaźnik wzrostu zysków większy niż wzrostu przychodów.

Poczynając od 2012 roku, roczne obroty firmy Universal Robots przyrastały średnio o około 75%. Produkcja ramion robotycznych jest w całości realizowana w Odense, a roboty są sprzedawane poprzez 200 dystrybutorów, z czego w 2015 roku 45% sprzedaży trafiło do Europy, 30% do obydwu Ameryk i 25% do Azji.

Mający mocną pozycję finansową właściciel duńskiej firmy jest również przygotowany na ambitne inwestycje w utrzymanie wiodącej pozycji Universal Robots w sektorze robotów współpracujących. Po zatrudnieniu w 2015 roku dodatkowych projektantów robotów, personel w dziale rozwojowym Universal Robots w Odense prawie się podwoił.

„Oczekujemy, że w nadchodzących latach rynek robotów współpracujących będzie się rokrocznie zwiększał o co najmniej 50%, w znaczącym stopniu także ze względu na krótki okres zwrotu z inwestycji, często krótszy niż 12 miesięcy” powiedział prezes zarządu Universal Robots, Enrico Krog Iversen. „Jesteśmy ewidentnym liderem rynku i znacząco zwiększyliśmy inwestycje w obszarze inżynierii, sprzedaży i obsługi klientów, aby dalej wzmacniać tę pozycję. Pomimo, że w tym roku zmienię stanowisko w Universal Robots z prezesa zarządu na doradcę, jestem pewny, że firma Universal Robots będzie dalej rozkwitać dzięki naszej krystalicznie przejrzystej strategii opartej na trzech podstawowych zasadach: koncentracji, prostocie i konsekwentnej realizacji.”

O UNIVERSAL ROBOTS

Firma Universal Robots powstała w następstwie wielu lat intensywnych prac badawczych prowadzonych w prosperującym duńskim klastrze robotycznym zlokalizowanym w Odense w Danii. Przedsiębiorstwo założyli w 2005 roku trzej naukowcy: Esben Østergaard, Kasper Støy i Kristian Kassow. Ich marzeniem było stworzenie rozwiązań robotycznych na każdą kieszeń poprzez opracowanie niewielkich, prostych w obsłudze, względnie niedrogich i elastycznych robotów przemysłowych, z którymi ludzie będą mogli bezpiecznie pracować ramię w ramię i które będą mogły być stosowane samodzielnie do automatyzacji i usprawniania procesów produkcyjnych. Portfolio produktowe zawiera współpracujące ramiona robotyczne UR3, UR5 oraz UR10 – nazwane tak ze względu na masę udźwigu. Od momentu wprowadzenia na rynek pierwszego robota UR w grudniu 2008 roku, firma odnotowała znaczący wzrost, a przyjazne w użytkowaniu roboty obecnie sprzedaje już w ponad 50 krajach na całym świecie. Przeciętny okres zwrotu z inwestycji dla robotów UR jest najkrótszym w branży i wynosi jedynie 195 dni. Będąc częścią amerykańskiego koncernu Teradyne Inc. z siedzibą w Bostonie, firma ma swoją centralę w Odense, a spółki zależne i regionalne przedstawicielstwa w USA, Hiszpanii, Niemczech, Singapurze, Czechach, Indiach i Chinach. Universal Robots zatrudnia na całym świecie ponad 200 pracowników. Dodatkowe informacje: www.universal-robots.com