Visa Europe ogłasza nowy program upowszechniania płatności elektronicznych z udziałem Google i czołowych banków brytyjskich

• Program łączy banki z firmami technologicznymi dostarczającymi portfele mobilne, zapewniając natychmiastowy dostęp do takich usług i ich szybsze wdrożenia

Londyn, Warszawa, 24 maja 2016 r. – Visa Europe ogłosiła start nowego programu upowszechniania płatności elektronicznych – Visa Europe Digital Enablement Programme (VEDEP) – który wykorzystuje potencjał systemu Visa do uproszczenia wdrożeń portfeli mobilnych oferowanych przez firmy technologiczne.

Pierwszymi partnerami programu są firma Google wraz z usługą Android Pay oraz czołowe banki brytyjskie. Program VEDEP dostarcza bankom i dostawcom nowych technologii zintegrowane rozwiązanie oparte o bezpieczną usługę tokenizacji wdrożoną przez Visa w zeszłym roku.

System tokenizacyjny Visa Europe (VEPTS) umożliwia zachowanie bezpieczeństwa danych karty płatniczej niezależnie od metody płatności poprzez zastąpienie rzeczywistych danych karty ciągiem cyfr – tzw. tokenem. Dzięki temu, bez względu na to gdzie przechowywany jest token, dane samej karty pozostają bezpieczne. Banki uczestniczące w programie VEDEP otrzymują dostęp do usług portfeli mobilnych dostawców biorących udział w programie.

W rezultacie wszystkie strony uzyskują następujące korzyści:

• szybszą integrację bez konieczności negocjowania umów dwustronnych;
  • uzgodnione komercyjne warunki współpracy eliminujące opłaty pomiędzy dostawcami nowych technologii a bankami;
  • zwiększone bezpieczeństwo i ochronę danych konsumenta dzięki zapewniającej najwyższe bezpieczeństwo usłudze tokenizacji Visa.

„Chcąc nadążyć za błyskawicznym tempem rozwoju nowych technologii, banki muszą się dziś mierzyć z ogromną ilością wyzwań. Program VEDEP pozwoli na szybsze i łatwiejsze wdrożenia bankom zainteresowanym oferowaniem portfeli na przykład firmy Google. Zapewniane przez Visa Europe rozwiązania ramowe upraszczają cały proces i to bez kosztów dla banku” – stwierdził Jakub Kiwior, dyrektor ds. rozwoju biznesu i marketingu w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, Visa Europe. „Bardzo ważne jest to, że wdrożenia te wykorzystują tokenizację – nową technologię zapewniającą najwyższe bezpieczeństwo danych kart płatniczych” – dodał Jakub Kiwior.

Po debiucie w Wielkiej Brytanii program wprowadzany będzie w najbliższych miesiącach na terenie całej Europy.

Visa Europe

Visa Europe, organizacja zajmująca się technologiami płatniczymi, stanowi własność instytucji członkowskich – banków oraz innych firm świadczących usługi płatnicze z 38 krajów Europy, które sprawują nadzór nad jej zarządem.

Visa Europe znajduje się w samym centrum ekosystemu płatności, dostarczając usługi oraz infrastrukturę, które umożliwiają dokonywanie płatności elektronicznych milionom konsumentów, firm i instytucji sektora publicznego w Europie. Instytucje członkowskie Visa Europe zajmują się wydawnictwem kart płatniczych i świadczeniem usług akceptacji kart na rzecz detalistów, a także ustalają poziom opłat pobieranych od użytkowników kart i punktów usługowo-handlowych. Visa Europe jest również największym w Europie dostawcą usług przetwarzania danych transakcji, który obsługuje ponad 18 miliardów transakcji rocznie.

W Europie zostało wydanych ponad 500 milionów kart Visa, którymi jest już opłacane jedno na każde 6 euro wydawane w Europie na konsumpcję. Całkowita wartość transakcji z użyciem kart Visa w całej Europie przekracza poziom 2 bilionów euro rocznie, z czego płatności w punktach handlowo-usługowych wynoszą 1,5 biliona euro.

Organizacja Visa Europe jest niezależną firmą posiadającą wyłączną, nieodwołalną i nieograniczoną w czasie licencję na posługiwanie się marką Visa na obszarze Europy. Visa Europe współpracuje z Visa Inc. na rzecz wzajemnej globalnej akceptacji na obszarze ponad 200 krajów i terytoriów.

Strona internetowa: www.visaeurope.com; Twitter: @VisaEuropeNews

Visa Europe w Polsce – strona internetowa: www.visa.pl; Twitter: @VisaEurope_PL