Visa wspiera prostsze i bezpieczniejsze płatności elektroniczne

Visa wspiera prostsze i bezpieczniejsze płatności elektroniczne

Warszawa 13 listopada 2018 r. – Visa (NYSE: V) nieustannie prowadzi działania poprawiające płynność i bezpieczeństwo zakupów w handlu elektronicznym, wspierając jednocześnie prace nad tworzeniem Specyfikacji EMV® Secure Remote Commerce (SRC). Projekt ten tworzy bazę dla wszystkich transakcji w handlu elektronicznym. Umożliwi on konsumentom, detalistom i wydawcom dokonywanie płatności w spójny, wygodny i bezpieczny sposób.

Przez ostatni rok EMVCo zbierała opinie o projekcie specyfikacji od uczestników całego ekosystemu płatności. Visa zachęca teraz detalistów, wydawców kart, podmioty oferujące bramki płatnicze dla agentów rozliczeniowych, a także inne zainteresowane strony, do wyrażenia swoich opinii i dzielenia się komentarzami podczas konsultacji publicznych. Po zakończeniu tego procesu, EMVCo opublikuje ostateczną wersję specyfikacji.

Kupujący coraz częściej korzystają ze stron internetowych, telefonów komórkowych i urządzeń aktywowanych głosowo. Jednak ich doświadczenia zakupowe często są niespójne i nie zawsze płynne, gdyż wymaga się od nich ręcznego wprowadzenia szczegółów płatności. Dzięki SRC, zakupy elektroniczne staną się prostsze, szybsze i bezpieczniejsze, tak jak zakupy w sklepach stacjonarnych.

„Dziś doświadczenia zakupowe konsumentów w przypadku handlu elektronicznego są niespójne i nie dość płynne. Nierzadko przekłada się to na niski współczynnik konwersji dla detalistów” - powiedział TS Anil, globalny dyrektor ds. produktów i platform płatniczych w Visa. „Specyfikacja opracowywana przez EMVCo stanie się podstawą dla rozwoju płatności elektronicznych. Dzięki niej na długie lata zapewnimy łatwość w realizowaniu płatności w obszarze sprzedaży elektronicznej i Internetu Rzeczy (IoT)”.

Wspierając ustandaryzowaną płatność, Visa dąży do tego, aby w całym ekosystemie płatności, przestrzegane były takie kluczowe zasady jak prawo do wyboru, prywatności i bezpieczeństwa. Standaryzacja pomaga również usprawnić realizowanie płatności poprzez uczynienie ich bardziej spójnymi oraz płynnymi. Obecnie niedoskonałości w tym zakresie często prowadzą do frustracji konsumentów i porzucenia koszyka zakupowego.

„Potrzeba stworzenia standardów dla handlu elektronicznego staje się coraz pilniejsza. Przyjęcie światowych standardów interoperacyjności przyczyniło się do rozwoju fizycznych punktów sprzedaży. Spodziewamy się, że SRC okaże się analogicznym sukcesem w obszarze eCommerce, mCommerce i IoT” - dodał Anil. „Visa bierze także udział w grupie roboczej W3C Web Payments. Grupa ta pracuje nad zapewnieniem interoperacyjności pomiędzy Specyfikacjami SRC i W3C Payment, a także stworzeniem rozwiązań, które sprawią, że płatności kartą w środowisku przeglądarek internetowych odbywać się będą w sposób bezpieczny i prosty”.

Dzięki wdrożeniu SRC, Visa uprości pozyskiwanie szczegółów płatności od konsumentów i zabezpieczy je za pomocą Visa Token Service - usługi, do której dołączyli w ostatnim czasie nowi partnerzy. Obydwa te najwyższej jakości rozwiązania stanowią podstawę w obszarze płatności elektronicznych. Dzięki temu Visa podnosi poziom bezpieczeństwa i wygody dla konsumentów, którzy coraz częściej robią zakupy za pomocą urządzeń elektronicznych, aplikacji mobilnych, a także w internecie, za pośrednictwem detalistów w kanale eCommerce.

Zmianami objęta zostanie również usługa Visa Checkout, w ramach której zarejestrowanych jest ponad 40 milionów kont konsumentów, 350 000 detalistów i 1 600 instytucji finansowych obecnych na 26 światowych rynkach. Począwszy od połowy 2019 roku, usługa będzie dostosowywana do wymogów nowej Specyfikacji EMV SRC i obsługiwać będzie takie marki jak Visa, Mastercard i American Express.

O Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) to światowy lider płatności cyfrowych. Naszą misją jest połączenie całego świata za pośrednictwem najnowocześniejszej, niezawodnej i bezpiecznej sieci płatniczej, wspierając tym samym rozwój ludzi, firm i całej gospodarki. Nasza nowoczesna globalna sieć przetwarzania danych transakcji – VisaNet – umożliwia dokonywanie bezpiecznych i skutecznych płatności na całym świecie i może przetwarzać w ciągu sekundy ponad 65 tys. operacji. Niesłabnący nacisk, jaki firma kładzie na innowacyjność, sprzyja szybkiemu wzrostowi handlu z wykorzystaniem wszelkich urządzeń połączonych z internetem, a także realizacji wizji przyszłości bezgotówkowej – dla każdego i w każdym miejscu. Wraz z ogólnoświatowym procesem przechodzenia z technologii analogowych na cyfrowe, Visa angażuje swoją markę, produkty, specjalistów, sieć i zasięg, by kształtować przyszłość handlu. Więcej informacji znajduje się na stronach www.visaeurope.com i www.visa.pl, na blogu vision.visaeurope.com oraz na Twitterze @VisaNewsEurope i @Visa_PL.