Press release -

Oväntat möte mellan indianhövdingar och USA:s ambassadör på svensk mark.

Den 29:e januari 2008 bildades det svenska bolaget Plantagon International AB, det första utländska bolag som bildats av nordamerikanska indianer. Plantagon utvecklar tillsammans med det börsnoterade svenska teknikkonsultföretaget Sweco ett vertikalt växthus som gör det möjligt att odla ekologiskt mitt i storstäder. Detta unika samarbete mellan Sverige och en av världens äldsta fungerade demokratier, Irokesförbundet, har lett till internationella priser. Plantagon finns idag representerat som en av 50 historiska innovationer på ”Wall of Fame” i den svenska paviljongen på Världsutställningen i Shanghai som öppnar senare i veckan. USA:s ambassadör, Matthew Barzun är en av drivkrafterna bakom Swedish American Green Alliance (SAGA). Han har uppmärksammat Plantagons internationella framgångar och bjöd tidigare idag in till samtal i Stockholm med några av Irokesförbundets ledare.

Plantagon International ägs till 85 procent av nordamerikanska indianer i Onondaga Nation, en av sex nationer i den 1 000 år gamla federationen Irokesförbundet. Styrelseordförande är Chief Oren R. Lyons.

Lokalt ses Plantagon och de vertikala växthusen som en väg att utveckla Irokesförbundets samhällen genom innovation och entreprenörskap.

”Det är ett fantastiskt förtroende vi fått,” säger Hans Hassle, Plantagons VD och initiativtagare till det unika samarbetet. ”Tillsammans med vår partner SWECO kan vi vara med och påverka hur stora samhällen på den nordamerikanska kontinenten kan komma att se ut i framtiden. Många amerikanska teknikkonsultföretag har försökt att komma in på den här marknaden, men tack vare vårt mycket nära samarbete med Onondaga Nation blev det svenskar som kom först,” fortsätter han. ”Att vi som svenskar får möjligheten att vara en del av ett sådant arbete är egentligen ofattbart,” avslutar Hans Hassle.

Sidney Hill är i sitt ämbete Tadodaho högste ledare för 70 000 medborgare som utgör Irokesförbundet. Han landar tidigt tisdag morgon i Sverige tillsammans med ytterligare tre representanter från Onondaga Nation Council of Chiefs.

”Vi ser mycket fram emot mötet med den amerikanske ambassadören, som trots allt är ett möte mellan vår nation och den amerikanska. Att det sker på svensk mark beror på de starka band till Sverige som redan finns genom vårt arbete i Plantagon,” säger Sidney Hill.

Fakta:

År 2050 kommer 80 procent av världens befolkning leva i städer. Redan idag används 80 procent av världens åkermark. För att möta utmaningen har svenska Plantagon i samarbete med teknikkonsultbolaget Sweco, utvecklat ett vertikalt växthus för storstadsmiljö.

Topics

  • Environment, Energy

Plantagon - Moving Capitalism to a Seven Generation Perspective

The Plantagon Greenhouse dramatically change the way we produce ecological food.

The Plantagon Greenhouse cut costs and environmental damage by eliminating transportation and delivering directly to consumers in city areas

Plantagon may be the first company where social responsibility, transparency and sharing are demonstrably valued at the same level as financial engagement and profit.

Contacts

Per Östling

Press contact Member of the Board +46707310988

Related content