Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation

ATG huvudpartner till Pure For Sure i kampen mot dopning

Press release   •   Feb 12, 2019 09:39 UTC

ATG ingår partnerskap med Pure For Sure, ett av Stiftelsen Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundations initiativ mot dopning och oavsiktlig dopning. 

Sporten ska vara fri från fusk och utövarna ska må bra, det är anledningen till att vi stödjer Pure For Sure, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG.

Oavsiktlig doping växer mer än dopning inom elitidrotten, en insikt som driver Pure For Sures satsning för att öka kännedomen om frågan. Marknaden för kosttillskott och proteinpulver omsätter fem miljarder kronor om året.

- Att vi får in ATG som huvudpartner möjliggör bland annat spridning av vår utbildningssatsning mot föreningar, företag och gym. Vi lägger extra kraft på att öka kännedomen om så kallad oavsiktlig dopning. Många kosttillskott som marknadsförs och säljs som prestationshöjande och viktminskningsmedel innehåller dopingpreparat utan att det anges på innehållsförteckningen, berättar Christina Lidén, VD på Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation

ATG ser fördelarna med att ta med sig sin kunskap och sitt nätverk kring antidopning in i andra sammanhang och sporter.

- Vi kommer från trav- och galoppsporten där det läggs stort fokus på arbetet mot dopning. Det tas faktiskt fler dopingprov på travhästar än vad det görs inom hela den svenska humanidrotten samlat. Sporten ska vara fri från fusk och utövarna ska må bra, det är anledningen till att vi stödjer Pure For Sure. ATG erbjuder dessutom spel på sport numera, så det känns naturligt att ta den traditionen och kunskapen vidare även dit, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG.

Pure for Sure är ett initiativ av professor Arne Ljungqvist, medgrundare av WADA (World Anti-Doping Agency) och en internationell auktoritet i arbetet mot dopning. Verksamheten innefattar bland annat följande delar:

Pure For Sure Academy: utbildning för skolor föreningar, företag och gym för ökad kännedom om dopning och oavsiktlig dopning

Pure For Sure Advisory Board där all kompetens som finns inom idrotten och i näringslivet samlas under ett och samma tak.

Pure For Sure Network där aktörer bjuds in till träffar och seminarier och får lära sig det senaste om kosttillskott, hälsa och välmående och på nära håll följa debatten kring detta. Network ska bli en stark aktör i samhällsdebatten som genom olika aktiviteter och engagemang skapar opinion för att driva frågan kring oavsiktlig dopning.

Om ATG:

AB Trav och Galopp (ATG) ägs till 100 procent av trav- och galoppsporten. ATG levererar en kombination av trav- och galoppsport i världsklass samt spännande och underhållande spel. ATG erbjuder spel hos drygt 2 000 ombud, i digitala plattformar samt på 36 trav- och galoppbanor runt om i landet. Under 2017 genomfördes cirka 20 000 lopp med spel. Koncernen hade en nettoomsättning 2017 på 4,2 miljarder kronor. ATG tryggar via spelet på hästar den svenska trav- och galoppsportens långsiktiga förutsättningar. Hela ATG:s överskott (2 miljarder kronor 2018) går tillbaka till hästsporten. Läs mer: https://omatg.se/

Pure For Sure är en rörelse som initierats av Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation (PALJF). Stiftelsen är en icke-vinstdrivande organisation vars främsta syfte är att höja kunskapen om doping inom idrotten och samhället i stort. Pure For Sure-rörelsen fokuserar framförallt på att genom olika projekt och en unik utbildningsplattform höja kunskapsnivån och stävja det växande folkhälsoproblemet med avsiktlig och oavsiktlig doping.