Truecaller

Den svenska supertjänsten visar vem som ringer

Press Release   •   Oct 26, 2010 12:30 GMT

Den svenska tjänsten TrueCaller visar en halv miljon användaren världen över information om personen som ringer en.

TrueCaller är en mobil tjänst som visar användaren information om personen som ringer dig. Det kan vara alltifrån namn och adress på personen till personens senaste Facebook information.

”Tanken bakom TrueCaller är att vi ska kunna ge användaren så mycket information som möjligt om personen som ringer dig och det har vi lyckats väldigt bra med”, säger Nami Zarringhalam som är en utav grundarna bakom den svenska supertjänsten TrueCaller.

Med en användarbas på en halv miljon användare och täckning i fler än 25 länder världen över så har de etablera sig stort.

Varnar användaren mot dyra samtal

Antalet dyra samtal och oönskade samtal från utlandet har ökat lavinartat de senaste åren. I många fall har det slutat med att användaren fått skyhöga räkningar för att de råkat ringa tillbaka till okända telefonnummer.

Företaget bakom TrueCaller insåg att problemet existerade och utvecklade något de kallar för Samtalsfilter som innebär att användaren med ett enkelt knapptryck kan markera ett nummer som oönskat. Därefter kan andra TrueCaller-användare bli varnade att andra användare rapporterat numret som oönskat.

”Vi gjorde en del undersökningar kring detta och kom fram till att dyra kollektsamtal oftast börjar hos våra grannländer innan de når hit. Vårt Samtalsfilter gör det möjligt för alla användare runt om i världen att rapportera nummer som oönskade för att andra användare runt om i världen skall kunna bli varnade”, berättar Alan Mamedi som är en utav grundarna bakom TrueCaller och beskriver att de får in flera tusen oönskade nummer inrapporterade varje dag.

”Vi har idag flera miljoner inrapporterade nummer och vi varnar flera tusen användare dagligen. Med hjälp av vår avancerade algoritm kan vi avgöra vilka som är relevanta och vilka som inte är det.”

Unga entreprenörer från KTH

Företaget grundades våren 2009 utav två tidigare KTH-studenter, Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. Idag är de 12 personer i företaget med stjärnentreprenörer bakom företagen Mobispine, Icon Medialabs och Pricerunner.

De har tidigare i år blivit nominerade i årets entreprenörslista utav tidningen Internet World. Tjänsten TrueCaller har uppmärksammats i stora internationella medier och har varit nummera etta på iPhones App Store i Sverige, Norge och Danmark.

Bild: http://www.truecaller.com/download/docs/Oonskat_nummer.jpg

Om TrueCaller

TrueCaller identifierar namn och adress på inkommande samtal från okända nummer samtidigt som det ringer; När det ringer och TrueCaller upptäcker att numret inte redan finns sparat i användarens telefonbok görs ett litet uppslag och genast presenteras resultatet med namn och adress på den som ringer. Applikationen finns tillgänglig för mobiltelefoner baserade på Android, Windows Mobile och Symbian plattformerna och fungerar i över 25. Applikationen finns även i en version med manuella nummeruppslag, samtals filter samt automatiska kontaktboks -uppdatering till iPhone.

Mer information om TrueCaller (truecaller.com):

True Software Scandinavia AB
Heleneborgsgatan 9
11731 Stockholm

Sweden

Contact person:
alan.mamedi (a_t) truecaller.com

phone  +46 70 450 6210