EIT Digital

EIT Digital Challenge 2016 nu öppen för ansökningar från startups i EU

Press release   •   May 25, 2016 13:04 UTC

Den tredje upplagan av EIT Digital Challenge vänder sig till start-ups som söker finansiering för att växa och expandera på nya marknader

Start-ups kan ansöka till tävlingen i fem olika kategorier inom digitala teknologier

Vinnarna får tillgång till EIT Digitals europeiska innovationsnätverk samt €50,000

Sista ansökningsdag är 15 juli 2016

I Stockholm den 26 maj är det lokal lansering av EIT Digital’s årliga europeiska startup-tävling, EIT Digital Challenge, där de bästa startup-bolagen I Europa får stöd att skala upp och internationalisera. Startupföretaget måste vara baserat i EU och bedriva en verksamhet som passar in i en av de fem kategorierna:
Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Infrastructure, Digital Finance

De tio bästa teamen I varje kategori blir inbjudna att pitcha för en expertjury vid en av de fem finalerna som äger rum I fem olika städer I Europa under hösten 2016.

De tävlande har chans att vinna ett unikt prispaket: de tre bästa teamen i respektive kategori får ta del av EIT Digitals europeiska innovationsnätverk med över 130 partners som utgörs av de ledande globala företagen i Europa samt SME’s, start-ups, universitet och forskningsinstitut med inriktning på digitala teknologier. Vinnarna blir erbjudna att delta i EIT Digital Accelerator under ett år och per kategori får vinnarna även ett kontant pris på €50,000.

EIT Digital Accelerator

EIT Digital Accelerator omfattar ett team på drygt 40 erfarna affärsutvecklare och finans-experter som är verksamma i 13 städer I Europa samt i EIT Digitals hub i San Francisco. Sedan starten 2012, har de gett stöd till 233 start-ups som lanserat sina produkter på nya marknader och bidragit till att de har fått ta del av €67 miljoner i investeringar sammanlagt. Idag är mer än 120 tidiga scale-ups från hela Europa med i Acceleratorn.

Gleechi svensk vinnare 2015

Gleechi, www.gleechi.com, vann första pris i kategorin Cyber Physical Systems 2015 och ingår nu i EIT Digital Accelerator, inom området Digital Industry. Gleechi utvecklar mjukvara för att göra det möjligt för artificiella händer att röra sig och interagera fritt och naturligt. Tekniken användas i dagsläget bland annat för att kunna se och använda sina händer i virtual reality.

  • -Vi har en stark teknik som under det senaste året bevisats fungera och via EIT har vi fått en fantastik möjlighet att nå ut till de stora europeiska aktörerna på marknaden. Vi tittar just nu på ett virtual reality-projekt tillsammans med två EIT medlemmar som är ledande inom varsitt område. Ett sammarbete som kan leda till en ny produkt och helt nya möjligheter för oss, säger Jakob Johansson, CEO Gleechi.

Stöd till startups på nya marknader och till fragmenterat investerarnät i Europa

Dominik Krabbe, projektledare EIT Digital Challenge, förklarar behovet av att ge stöd till europeiska startups som söker nya marknader och finansiering:

  • -Åttio procent av Europas startups planerar att internationalisera sin verksamhet men bara cirka hälften av dem tar steget. Om Europa ska leda i den globala digitala omställningen, måste innovationer kunna expandera över gränserna. Vi vill hitta och stödja de europeiska startups som kämpar för att ta sig in på nya marknader och hjälpa dem att utvecklas till stora internationella varumärken.

EIT Digital’s CEO Willem Jonker lägger till:

  • -Den starkt fragmenterade marknaden och investerarklimatet i Europa är några av de hinder som europeiska startups möter och därför hjälper vi dem aktivt via vår Accelerator där vi ger tidiga scaleups tillgång till nya marknader och kunder samt till finansiering via vårt europeiska nätverk.

Ansökan är öppen till 15 juli, 2016.

Mer information och ansökningsformulär:https://www.challenge.eitdigital.eu

På STING Day den 26 maj finns följande representanter från EIT Digital Accelerator, EIT Digital Sweden och startups från EIT Digital business communities på plats:

EIT Digital Sweden Node Director, Göran Olofsson
EIT Digital Accelerator, Access to Finance lead, Daniel Michel
EIT Digital Accelerator Stockholm Coordinator, Björn Hovstadius
EIT Digital CLC manager ( Softlanding Stockholm), Karoline Beronius
EIT Digital Communications Stockholm / Digital Industry, Marianne Loor

Startups:
Aifloo (finalist Wellbeing 2015)
Gleechi (Vinnare CPS/Digital Industry 2015)
LUP 
MIND Music Labs
LightFlex Technologies

About EIT Digital

EIT Digital is a leading European open innovation organisation. Our mission is to foster digital technology innovation and entrepreneurial talent for economic growth and quality of life in Europe. We bring together entrepreneurs from a partnership of over 130 top European corporations, SMEs, start-ups, universities and research institutes.