Multilizer

Eurooppalainen käännösteknologian innovaatiopalkinto Suomeen

Press Release   •   Jul 05, 2012 09:50 GMT

Multilizerin konekäännösten laadunarviointiin perustuva teknologia, MT-Qualifier, voitti LT-Innovate innovaatiopalkinnon Brysselissä kesäkuussa 2012. LT-Innovate (Language technology) on Euroopan komission tukema foorumi eurooppalaiselle kieliteknologiateollisuudelle.

Kilpailuun osallistuneet teknologiat arvioitiin ja arvosteltiin viidessä osa-alueessa, joita olivat innovaatio- ja teknologiaosaaminen, markkinapotentiaali, tiimiosaaminen, investointi- ja yhteistyökiinnostavuus ja innovaatioprojektin laadukkuus. MT-Qualifier on ensimmäinen kaupallinen sovellus konekääntämisen laadun arviointiin.

MT-Qualifier hyödyntää uudenlaista lähtestymistapaa konekäännöksen laadun arviointiin.  MT-Qualifier rakentaa laatuarvion lausekohtaisesti useille käännösvaihtoehdoille ja valitsee lopulliseen käännökseen parhaat laatuarviot saaneet lauseet. Lopputuloksena käyttäjä saa siis parhaimman saatavilla olevan konekäännöksen lausekohtaisten laatuarvioiden kera. Multilizer on hakenut patenttia teknologialleen.

”Uuden teknologiamme tavoitteena on tehdä konekääntämisestä varteen otettava vaihtoehto jokapäiväisissä käännöstilanteissa”, Multilizerin toimitusjohtaja Niko Papula sanoo ja jatkaa: ”Epäluotettavuus ja epävarmuus ovat selvästi olleet automaattisten käännösten käytön suurimmat esteet. MT-Qualifier on ratkaisu juuri näihin luottamusongelmiin.”

Konekääntäminen ja käännösteknologiat ovat erittäin merkittävä toimiala maailmalla. Esimerkiksi Google on kertonut kääntävänsä automaattisesti miljoonan kirjan verran käyttäjiensä tekstejä päivässä, mikä on enemmän kuin ammattikääntäjät pystyvät kääntämään yhteensä vuoden aikana. Tämä vahvistaa sen, että nopeille, helpoille ja edullisille käännöksille on kysyntää. Aidosti kansainvälinen kommunikaatio edellyttää merkittäviä keksintöjä eri käännösteknologioiden osa-alueilta.

Multilizer on toiminut aktiivisesti Kites ry:n teemaryhmätoiminnassa kehittäen suomalaista toimialaosaamista. Kites ry on monikielisen viestinnän ja sisällönhallinnan yhdistys, joka kehittää ja edistää monikielistä viestintää, monikulttuurista vuorovaikutusta ja niihin sisältyvää teknillistä sisällönhallintaa.

Lisätietoa MT-Qualifier:sta ja LT-Innovate-palkinnosta löytyy osoitteesta http://mt-quality.multilizer.com/

Multilizer on suomalainen teknologiayritys, joka on erikoistunut käännös- ja lokalisointityökalujen kehittämiseen. Multilizerilla on vahva osaaminen alallaan ja joka kuukausi Multilizer-tuotteilla käännetään yli 120 miljoonaa sanaa 150 maassa.