Planetaire AB

Fart och fläkt för hållbarhet

Press Release   •   Feb 07, 2013 23:09 GMT

Pressmeddelande från Your pilot your country Ltd, England
8 februari 2013
tema: Hållbarhet, sport
ref 004

[början]


Fart och fläkt för hållbarhet

Projektet “Your pilot, your country” ska, med start i Sverige, visa upp miljömässiga framgångshistorier runtom i världen i en rad dokumentärserier för TV. Första dokumentären filmas i Sverige och kommer att heta “Vingar över Sverige”.

Fyra unga svenska segelflygpiloter, tre men och en kvinna, ska slåss om chansen att få tävla i en elitserie som just nu håller på att ta form. På samma sätt kommer kandidater att sållas fram i upp till tjugo länder.

Konceptet genomsyras av budskapet att spännade sporthändelser och enastående prestationer kan skapas med hjälp av förnyelsebara energikällor, i det här fallet sol och vind. Tävlingssegelflyg når 250 km/h utan att använda något bränsle.

Varje serie kommer att bestå av fyra avsnitt och ska visa upp värdnationens främsta insatser inom miljö- och hållbarhetsfrågor, dess finaste turistmål samtidigt som skönheten och spänningen i segelflygningens konst skildras.

Engelsmannen Anthony McQuiggan och svensken Peter Degerfeltd, erfaren flygfilmare, leder Vingar över Sverige - den första delen i “Your pilot, your country”. Detta innebär bl.a. att gemene man kan satsa på projektet på Kickstarter.com och har då möjligheten att ge tips om vilka svenska hållbarhetsprojekt borde främjas i dokumentären.


Degerfeldt sade:
- Dokumentären kommer att skildra hur piloterna förbereder sig för en karriär i eliten av flygsporten. Deras träning innebär att flyga runt landet. Det är därför sannolikt att dokumentären kommer att föreställa en höjdpunkt för svenska TV tittare som sällan får möjligheten att se Sverige och dess naturskatter från en fågels perspektiv.

De som stödjer projektet på Kickstarter får dessutom möjligheten att rösta på de platser som skall flygas över eller vilken miljöorganisation som skall främjas. Hittils har fyra ideella organisationer som ägnar sig åt miljöfrågor stött projektet: Birdlife, Global Footprint Network, Green Cross och Skärgårdsstiftelsen.

Teamet behöver få in 360 000kr för att göra en promofilm som visar styrkan i konceptet. Redan innan kampanjen hunnit starta har de fått löften om pengar från supportrar, men behöver ändå hundratals svenska entusiaster för att nå sitt mål.
- Om projektet Vingar över Sverige blir en succé kommer det att bana väg för liknande projekt i andra länder, säger Peter Degerfeldt. Det finns redan planer på att genomföra konceptet “Your pilot, your country” i Turkiet och Schweiz.

Dokumentärerna är första steget i ett större projekt – the Skyrace World Cup: tio tävlingar om året på några av världens mest exotiska platser. Tjugo länder, tjugo piloter, en vinnare.

Mario Hytten, VD för Planetair AB, företaget bakom Skyrace World Cup säger:
- Myndigheter och företag kommunicerar kring miljö- och hållbarhetsfrågor på ett klumpigt och tråkigt sätt. Vi vill göra det spännande – berätta medryckande historier istället för att predika. Tala till hjärtat – inte till hjärnan.
Vingar över Sverige, dess uppföljare i andra länder och slutligen Skyrace World Cup kommer att kretsa kring hjältar, äventyr och sport. De kommer också att innehålla ett viktigt meddelande: förnyelsebar och ren energi betyder inte mindre spänning.

Länken till projektet på Kickstarter: http://kck.st/XOasHM

[slut]


Mediakontakter:

Ulrika Håkansson – uh@vingaroversverige.com
Mario Hytten, VD Planetaire AB – mh@planetaire.com

Bildsupport:
Ken Robinson, Head of Content – ken.robinson@planetaire.com

  • Projektet som helhet heter Your pilot, your country (YPYC). Sviten av dokumentärserier börjar med Vingar över Sverige och målet med projektet är dels att öka intresset för segelflygning och flygsport, dels att lyfta fram miljö- och hållbarhetsfrågor i tjugo länder runt om i världen. YPYC ska supporta och sålla fram piloter till Skyrace World Cup
  • Planetaire är ett svenskt företag som står bakom Skyrace World Cup. De ligger också bakom filmen Sailplane Grand Prix in the Andes – filmatiseringen av 2010 års upplaga av FAI Gliding world championship i Santiago, Chile. Filmen finns tillgänglig på DVD och Blue Ray.
  • Kickstarter är ett New York-baserat privat företag som tillhandahåller webb-verktyg för att driva insamlingskampanjer via crowd-funding för kreativa projekt. www.kickstarter.com
  • Länken till projektet på Kickstarter: http://kck.st/XOasHM
  • Länk till bilder:https://picasaweb.google.com/103008658953257650717/Vingaroversverige?authkey=Gv1sRgCILl2pa43rfdNA