Planetaire AB

Flygsport seglar mot TV

Press Release   •   Feb 07, 2013 23:13 GMT

Pressmeddelande från Your pilot your country Ltd, England
8 februari 2013
tema: Flygsport
ref 003

[början]

Flygsport seglar mot TV

Är du flygsportsentusiast? Då ber vi dig om hjälp att bidra till en serie tv-dokumentärer som ska lyfta fram segelflygstävlingar i rampljuset.

Segelflygning och segelflygare världen över kommer att skildras i en serie Tv- dokumentärer. Serien ska heta Your pilot, your country och börjar med Vingar över Sverige. Fyra unga svenska segelflygpiloter, tre men och en kvinna, ska slåss om chansen att få tävla i en världscup som just nu håller på att ta form. På samma sätt kommer kandidater i ett tjugotal andra länder att sållas fram.

I varje land kommer serien att bestå av tre avsnitt där värdnationen får möjlighet att visa upp vackra turistmål och utvalda insatser inom miljö- och hållbarhetsfrågor. Samtidigt skildras elitpiloternas segelflygarkonst på ett storslaget, vackert och spännande sätt.

Projektet drivs av produktionsteamet bakom den fantastiska Sailplane Grand Prix in the Andes – filmatiseringen av 2010 års upplaga av FAI Gliding world championship i Santiago, Chile.

Projektledare Anthony McQuiggan och den erfarne flygfotografen och -filmaren Peter Degerfeldt har vänt sig till det nya fenomenet crowdfunding för att finansiera första steget i projektet. Detta innebär bl.a. att gemene man kan satsa på projektet på Kickstarter.com och har då möjligheten att ge tips om vilka platser som borde främjas i filmen och vilka kändisar borde bjudas in till passagerar-sätet.
Det här är ett projekt för alla som älskar segelflyg och flygsport. Utövare och fans av flygsporter, såväl segelflygpiloter som fans av andra flyggrenar är ofta passionerade och dedikerade. Därför hoppas och tror vi att de vill hjälpa oss att ge deras sport en större spridning, säger Peter Degerfeldt. Om Vingar över Sverige blir en succé kommer den att bana väg för liknande projekt i andra länder. Det finns redan planer på att genomföra konceptet “Your pilot, your country” i Turkiet, Schweiz och Frankrike. Dokumentärerna är första steget i ett större projekt – Skyrace World Cup: tio tävlingar om året på några av världens mest exotiska platser. Tjugo länder, tjugo piloter, men bara en vinnare.
Teamet behöver få in 360 000kr för att göra en promofilm som visar styrkan i konceptet. Det har redan kommit in löften om pengar, men teamet behöver och vill gärna ha hjälp av flygsportsentusiaster runt för att nå sitt mål.

Vi vill ge alla flygsportintresserade en möjligheten att påverka innehållet i de här dokumentärerna, säger Peter Degerfeldt.

En viktig aspekt i flygsporten som produktionsteamet vill betona är jämställdheten: kvinnliga och manliga piloter tävlar mot varandra på lika villkor. Gloria Stenfeldt är en av de fyra Svenska piloterna som ska tävla i Vingar över Sverige. Hon är 30 år och forskningsingenjör specialiserad på flygplansdynamik och säger så här:

Inom flygsporten finns det ingen anledning till att kvinnliga piloter inte skulle kunna tävla mot manliga medtävlare. Man kan säga att det fanns en guldålder inom kvinnlig flygsport - många pionjärer inom flygsporten var kvinnor. Nu är vi tyvärr underrepresenterade – det vill jag ändra på.

Ett lyckligt ödets nyck för projektet är att nuvarande ordförande av det internationella flygsportförbunet FAI, John Grubbström, är också svensk. Han kommenterade:
"Den här dokumentärserien främjar både Sverige och flygsporten. Det råder ingen tvekan om att ”Vingar över Sverige” kommer att väcka slumrande drömmar om att kunna flyga. Drömmen om att ta sig fram som en fågel är urgammal. Jag är övertygad om att ”Vingar över Sverige” kommer att kicka igång det flygintresse som finns i varje ung människa. Serien kommer att visa att det är möjligt att för alla att förverkliga drömmen!
Flygsporten ger unga människor möjlighet att utvecklas både som personer och piloter. Sverige har haft stora framgångar i flygsport genom åren, inte minst inom segelflyget. Nu är det dags igen. I och med ”Vingar över Sverige” får våra unga talanger möjligheten att visa upp sportens tillgänglighet samtidigt som vårt vackra Sverige skildras från ovan på ett sätt som aldrig förr visats i TV.


Länken till projektet på Kickstarter: http://kck.st/XOasHM

[slut]


Mediakontakter:
Ulrika Håkansson – uh@vingaroversverige.com
Mario Hytten, VD Planetaire AB – mh@planetaire.com

Bildsupport:
Ken Robinson, Head of Content – ken.robinson@planetaire.com


  • Projektet som helhet heter Your pilot, your country (YPYC). Sviten av dokumentärserier börjar med Vingar över Sverige och målet med projektet är dels att öka intresset för segelflygning och flygsport, dels att lyfta fram miljö- och hållbarhetsfrågor i tjugo länder runt om i världen. YPYC ska supporta och sålla fram piloter till Skyrace World Cup
  • Planetaire är ett svenskt företag som står bakom Skyrace World Cup. De ligger också bakom filmen Sailplane Grand Prix in the Andes – filmatiseringen av 2010 års upplaga av FAI Gliding world championship i Santiago, Chile. Filmen finns tillgänglig på DVD och Blue Ray.
  • Kickstarter är ett New York-baserat privat företag som tillhandahåller webb-verktyg för att driva insamlingskampanjer via crowd-funding för kreativa projekt. www.kickstarter.com
  • Länken till projektet på Kickstarter: http://kck.st/XOasHM
  • Länk till bilder:https://picasaweb.google.com/103008658953257650717/Vingaroversverige?authkey=Gv1sRgCILl2pa43rfdNA