Communications of CARL

Mobiltjänsten CARL förstärker räddningsarbetet för nödställda ytterligare

Press Release   •   Nov 07, 2016 09:14 GMT

Att så snabbt som möjligt kunna lokalisera var en nödställd befinner sig är avgörande för ett lyckat räddningsarbete. Det är nu möjligt genom mobiltjänsten CARL®, Call and Rescue Link, en nödsändare för smartphones med inbyggd GPS. Sjöfartsverket har varit först ut med att använda tjänsten under två säsonger, vilket har sparat både tid och resurser. Samarbetet förlängs och förstärks därför nu med ny funktionalitet för att ytterligare effektivisera räddningsarbetet.

Tjänsten CARL® fungerar genom att Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral JRCC skickar ett SMS till den nödställdes mobiltelefon. I SMS:et finns en internetlänk som mottagaren öppnar och efter ett godkännande av att dela sin position blir denna direkt synlig på Sjöfartsverkets (JRCC) skärmar. Sjöfartsverket har använt tjänsten under två säsonger och samarbetet förlängs nu ytterligare med ett år.

- Vi är mycket glada och nöjda över att ha fått förnyat förtroende efter ännu en lyckad säsong med CARL® där 69 situationer med nödställda ha fått snabbare och effektivare hjälp. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet och nu även förstärka möjligheten för fler larmoperatörer att använda tjänsten, säger Peter Tisell, VD på Communications of CARL AB.

För att använda CARL® behöver den nödställde ha en smartphone med inbyggd GPS och platsdelning aktiverad samt att den drabbade befinner sig inom täckningsområde för datatrafik. I de fall där det finns en säker position sparar sökningsarbetet både tid och resurser. CARL® kan utöver positionering också leverera realtidstjänster som video/bild och chatt för att underlätta räddningsarbetet ytterligare för skapa en bättre uppfattning om situationen. Detta håller Sjöfartsverket (JRCC) på att utvärdera just nu inför nästa säsong.

– En klar fördel med CARL är att räddningsinsatsernas omfattning kan begränsas i de fall det finns en säker position. Dessutom sparar man tid i sökningsarbetet, säger Laila Svendsen, driftchef på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

För ytterligare information, kontakta:

Peter Tisell, VD, Communications of Carl AB

+46 76 130 1580

peter.tisell@carl.life

https://carl.life

Communications of CARL
Communications of CARL AB är ett privatägt företag baserat i Stockholm som verkar och levererar innovativa lösningar inom public safety. Företaget erbjuder den molnbaserade mobiltjänsten CARL® “Call And Rescue Link”, som gör det möjligt för räddningscentraler att fastställa exakta positioner för folk som är nödställda. Med en etablerad kommunikationskanal mellan smartphone och CARL® kan realtidsdata som position, chatt, bilder och live video i olika nödsituationer förmedlas.