Bulls Licensing

Moomin Characters donerade 300 000 euro till förmån för flickor och kvinnor runt om i världen

Press release   •   Mar 08, 2018 13:34 UTC

För att fira Internationella kvinnodagen har Moomin Characters Ltd idag donerat 300 000 euro (£268,000) till den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfams arbete mot diskriminering och extrem fattigdom runt om i världen. Eftersom majoriteten av de människor som lever i fattigdom är kvinnor, står kvinnors och flickors rättigheter i centrum för kampanjen.

Kampanjen för att sälja en specialutgåva av Tove Janssonsklassiska novell Det osynliga barnet inleddes i november 2017. Kampanjboken innehåller också Tove Janssons novell Granen. Boken gavs ut på finska och svenska av WSOY och Förlaget.

Novellen Det osynliga barnet gavs ursprungligen ut i boken Det osynliga barnet och andra berättelser år 1962. Den älskade berättelsen handlar om flickan Ninni som blir osynlig efter att hon har behandlats illa av den tant som hon bor hos. Muminfamiljens omsorg, värme och vänskap gör att hon sakta börjar synas igen. Varje kvinna och flicka borde ha samma rättighet som Ninni att hitta sin plats i världen och bli hörd.

Förlaget och WSOY samlade ihop 32 000 euro till Oxfam tillsammans med Akademiska bokhandeln i Helsingfors

I Finland var målsättningen för förlagen WSOY och Förlaget att samla in minst 20 000 euro till förmån för Oxfams arbete i kampen mot extrem fattigdom och lidande runt om i världen. De två förlagen har fram till mars 2018 samlat in 32 000 euro via försäljning av boken i Finland och Sverige. Det är ungefär 60 procent mera än planerat.

Sammanlagt blir Moomin Characters donation över 300 000 euro. Den resterande delen kommer från England där boken utgivits av förlaget Sort of Books, som även initierade kampanjen. Sammalangt har över 40 000 exemplar av specialutgåvan av Det osynliga barnet sålts.

Det är otroligt fint att få arbeta för detta ändamål och att boken gått så bra åt. Vi är stolta att få donera pengarna till Oxfam. I dessa tider behöver organisationen vårt stöd”, kommenterar Sophia Jansson, Moomin Characters styrelseordförande och kreativa chef. ”Jag vill rikta ett stort tack till alla som köpt boken och till våra partners WSOY, Akademiska bokhandeln, Moomin.com och alla andra som sålt boken.

Kampanjen kring Det osynliga barnet fortsätter och boken finns fortsättningsvis ute i butik på tre språk: svenska, finska och engelska. Också många andra kampanjföremål finns fortfarande till salu, bland annat en vacker näsduk.

Sophia Jansson läser ur Det osynliga barnet i Rwanda hösten 2017. Bild: Carl Shanahan / Oxfam

Moomin Characters vd Roleff Kråkström besökte förra året flera av Oxfams donationsmål i Rwanda tillsammans med bolagets konstnärliga chef Sophia Jansson.

Vi har med egna ögon sett hur Oxfam hjälper kvinnor att göra sin röst hörd till exempel genom kurser i jordbruk eller familjerådgivning. Genom sådana här projekt kan vi skapa en värld där utnyttjandet av kvinnor och flickor tar slut”, säger han.

Vi har med sorg i hjärtat följt med rapporteringen om de överträdelser som före detta anställda inom Oxfam har gjort sig skyldiga till i Haiti och känner mycket starkt att dessa individers gärningar är förkastliga och oförlåtliga, men vi anser också att det skulle vara väldigt synd att låta deras handlande skymma det fina arbete som största delen av Oxfams anställda och frivilliga gör för människor i nöd. Vi är stolta över vårt samarbete med Oxfam och anser att det nu är viktigare än någonsin att stöda deras projekt,” säger Kråkström.

Moomin Characters vill tacka alla som har understött kampanjen Det osynliga barnet genom att köpa böcker och kampanjprodukter och samarbetsparterna Sort Of Books, Waterstones, WSOY, Förlaget, Akateeminen Kirjakauppa, Star Editions, Fiskars, Finlayson, Opto, Macmillan Children’s Books samt Moomin Shoparna i Finland och England samt på webben.

#theinvisiblechild

About Bulls Licensing

Bulls Licensing is the pioneering agency for licensing and editorial content in Scandinavia. We connect brands for higher awareness and sales performance in a global arena. With a worldwide network of sub-agents and over 600 clients, our international knowledge and business capacity is there for you.

Contact us so we can create a concept that meets your needs.

1. Moomin Characters

Oy Moomin Characters Ltd grundades av Tove Jansson och hennes bror Lars Jansson 1958 och drivs fortfarande av familjemedlemmar. Sophia Jansson är styrelseordförande och kreativ chef för företaget. Moomin Characters är den officiella instansen som ansvarar för övervakningen av alla upphovsrättsliga frågor kring Mumin. Alla Mumindalens figurer är globalt registrerade varumärken.

2. Mumin i Storbritannien

En serie evenemang och utställningar har ägt rum i Storbritannien under 2017, så som Southbank Centers utställning “Adventures in Moominland” och Kew Gardens påskfestival. Hösten 2017 presenterar Dulwich Picture Gallery Tove Janssons konstverk, den första stora utställningen i Storbritannien. Förutom Mumin finns där även flera andra konstverk, bland annat satiriska bilder från 1940-talet och fantastiska bokomslag. Dessutom kommer Mumin att vara med på Lakes International Comic Art Festival.

Det finns ett brett sortiment av Mumin-produkter i Storbritannien, allt från nya samlarupplagor av Mumin-böckerna (Sort of Books) och en Mumin-guide, The World of Moominvalley (Macmillan Children’s Books) till cashmeretröjor och accessoarer av Chinti & Parker.

Ett brittiskt team samarbetar med det finska produktionsbolaget Gutsy Animations på att skapa en innovativ ny Mumin-animation för tv. Teamet består av välkända namn såsom Oscar-vinnaren, regissören Steve Box (Wallace and Gromit: The Curse of the Were Rabbit), BAFTA-vinnaren och producenten John Wolley samt Emmy-vinnarna och manusduon Mark Huckerby och Nick Ostler.

3. Mumin runt om i världen

Världens första Muminmuseum öppnades i juni i Tammefors, Finland med en utställning bestående av 300 av Tove Janssons illustrationer och målningar samt 30 Mumin-tablåer skapade av Toves partner Tuulikki Pietilä. I september öppnade även en utställning i Seoul, Korea, som kommer att åka runt i större städer under en period på 12 månader. På våren 2019 kommer en Mumin-temapark att öppna i Tokyo, Japan.

4. Oxfam

Oxfam är en global hjälporganisation som arbetar med människor mot fattigdom i över 90 länder, både genom långsiktiga utvecklingsprojekt och humanitärt stöd i katastrofsituationer. Oxfam bedriver också aktivt påverkansarbete inom en rad frågor för att angripa de bakomliggande orsakerna till att människor lever i fattigdom, till exempel ojämlikhet och klimatförändringar.

För varje krona som doneras till Oxfam går 92 öre direkt till vårt ändamål och 8 öre används för insamling och administration. Året 2016/2017 hjälpte Oxfam direkt 19,2 miljoner människor – och indirekt otaliga fler familjemedlemmar och samhällen – i över 90 länder genom humanitärt utvecklingsarbete.

Pengarna som samlas in under kampanjen "Det osynliga barnet” kommer att gå till Oxfams arbete som bekämpar extrem fattigdom över hela världen. Behovet är stort och kvinnor drabbas ofta hårdast. Generellt äger kvinnor mindre än män och möter fler hinder vad gäller tillgång till utbildning. Kvinnor är ofta tvungna att ta på sig osäkra, lågavlönade jobb för att klara sig, dessutom är det ofta kvinnor som får ta ansvaret för det obetalda hushållsarbetet, så som till exempel att laga mat, hämta vatten eller ta hand om barn. En av tre kvinnor utsätts för sexuellt eller fysiskt våld, varav de flesta fallen sker i hemmet. Fortfarande saknar 46 länder lagar för att skydda kvinnor mot våld i hemmet.