Camurus AB

Ny smärtbehandling för cancerpatienter med oral mukosit

Press Release   •   Sep 30, 2010 19:21 GMT

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund introducerar episil® för behandling av smärta vid oral mukosit, en vanligt förekommande biverkan av cancerbehandling med strålning och kemoterapi.

Oral mukosit är en allvarlig inflammation med sårbildning i munslemhinnan. Tillståndet ger svår smärta och påverkar den drabbades allmäntillstånd och kan avsevärt försämra patientens livskvalitet. Inflammationen kan vara så svår och plågsam att sjukhusvård krävs.

episil® erbjuder en ny effektiv behandling för en patientgrupp som hittills i huvudsak erbjudits lindring via opiater och lokalverkande bedövningsmedel. episil®, som saknar kända biverkningar, består av en patenterad kombination av lipider som i kontakt med munslemhinnan bildar en skyddande och smärtlindrande barriär med dokumenterad effekt upp till åtta timmar. episil® doseras enkelt med en behändig pumpspray. Behållaren innehåller 10 ml vilket motsvarar en till två veckors behandling.

Produkten är från och med oktober 2010 tillgänglig i Norden genom Camurus AB. För övriga EU-länder har brittiska IS Pharma Ltd fått licens- och distributörsrättigheter. Produkten har nyligen introducerats i Storbritannien och förväntas nå övriga europeiska marknader under det närmaste året.

För ytterligare information besök www.episil.se eller kontakta:

Liselotte Larsson
Affärsutvecklare och produktansvarig
Tel: +46 (0)46-286 4692


eller

Fredrik Tiberg
Vd och forskningschef
Tel: +46 (0)46-286 4692

Camurus är ett forskningsbaserat läkemedelsbolag som utvecklar nya innovativa behandlingsalternativ inom sjukdomsområden med stora medicinska behov. I företagets pipeline finns produktkandidater för behandling av smärta, opiatberoende, cancer samt endokrinologiska sjukdomar. Baserat på bolagets världsledande drug-delivery-teknologier har Camurus också ett flertal samarbetsprojekt med såväl globala läkemedelskoncerner som mindre bioteknikbolag www.camurus.com.