FSBK - Förening för svensk och brasilianska kultur

Premiären för den brasilianska filmfestivalen visar Swirl, en prisbelönad blandning av konstfilm och dokumentär

Press Release   •   Oct 22, 2012 07:00 GMT

 

BRASILCINES SJUNDE UPPLAGA

 Premiären för den brasilianska filmfestivalen visar Swirl, en prisbelönad blandning av konstfilm och dokumentär

 

Girimunho (Swirl, 2011), en produktion av Helvécio Marins Jr. och Clarissa Campolina öppnar BrasilCine, den brasilianska filmfestivalen i Stockholm.  Premiären äger rum torsdagen, den 25:e oktober, på Zita.  Filmen, som vann priset InterfilmVenedig Festival 2011,  är en kombination av konstfilm och dokumentär som kretsar runt Bastu, en 80-årig nybliven änka vars vardag präglas av ett säreget förhållande med det övernaturliga.

 Visningen inleds av en kort presentation av gitarristen Daniel Marques och saxofonisten Rodrigo Ursaia, där de kommer att spela sin blandning av jazz och genuina brasilianska rytmer.  Vid två tillfällen senare under festivalen har man chans att njuta av deras fulla repertoar: Fredagen den 26:e, kl.20.00, på Stampen Jazz Club vid festivalens officiela invigningsfest, där de delar kvällen med DJ Joka Soul och hans Favela Viking Club – med ett speciellt deltagande av Mário Broder, från Rio de Janeiros funk-rock-samba band, Farofa Carioca – och lördagen den 27:e, kl.20.00, på Hotel Hellsten.

 En av höjdpunkterna bland de 10 filmerna som visas är O Palhaço (The Clown, 2011).  Den regisseras av en av Brasiliens mest berömda skådespelare, Selton Mello. Spelfilmen, som är den brasilianska kandidaten för  Oscar-nominering för bästa utländska filmen, följer historien om en fader och en son som jobbar som clowner när sonen bestämmer sig för att gå sin egen väg. Visningen sker söndagen den 28:e, kl. 20.15.

 En annan höjdpunkt är närvaron av Marília Rocha. BrasilCine presenterar ett mini-retrospektiv av hennes verk, med visiningar av en kortfilm, Descaminhos (Dead End, 2007), och två långfilmer, Aboio (Cattle Callers, 2005) och A falta que me faz (Like water through stone, 2009). Ett samtal mellan regissören och publiken följs efter visningarna. Festivalen slutar med en kostnadsfri workshop med Marília Rocha arrangerad av BrasilCine i sammarbete med FilmStockholm och Filmbasen. Workshopen The creative process and experience of Marília Rocha’s documentaries äger rum tisdagen den 30:e, kl. 18.00, på Zita.  

 Om BrasilCine

 BrasilCine – den enda brasilianska filmfestivalen i Skandinavien – invigdes i Göteborg år 2005. Tack vare den stora succéen utvigdades festivalen till Stockholm året därpå.  Sedan dess har BrasilCine inte bara visat filmer men även anordnat debatter med regissörer, seminarier och konserter. 

 Nyheter om festivalen kan följas på facebooksidan:  http://www.facebook.com/BrasilCine och på vår webbpage http://brasilcine.se

 BrasilCine arrangeras av den icke-vinstdrivande föreningen FSBK.

 

Daniela Trocilo Genovez

Pressekreterare

daniela.trocilo@brasilcine.se

+46 764009433

www.brasilcine.se

 

BrasilCine is organized by the non-profitable association FSBK – Förening för Svensk & Brasiliansk kultur, and is the only Brazilian Film Festival taking place in Scandinavia. The festival’s main goal is to promote the diversity of the Brazilian culture through the lenses of the rich contemporary cinematographic industry in Brazil.