EIT Digital

Svenska bolaget Shipwallet bland 44 finalister från 16 länder i prestigefylld europeisk tävling

Press Release   •   Oct 04, 2016 10:52 GMT

En digital platta för blinda, smarta glasögon som gör det möjligt för experter att vägleda tekniker på distans, ett real-tidssystem som gör traditionella produktionsanläggningar till smarta fabriker. Det här är bara tre av de 44 innovativa digitala lösningar som har valts ut att tävla I finalerna av EIT Digital Challenge.

Av bolagen bakom dessa innovationer kommer 11 från Storbritannien, fem från Frankrike och fyra från Spanien. I medeltal har bolagen 13 anställda, en omsättning på ca 6 miljoner kronor och har i snitt fått 7 miljoner kronor från investerare. Mer än hälften har en kvinnlig grundare eller medgrundare. Totalt anmälde sig 234 start-ups från 25 länder till tävlingen som avgörs i fem kategorier: Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Infrastructure och Digital Finance.

Här är listan med alla finalister: EIT Digital Challenge 2016 finalists.

"Vi är återigen imponerade över nivån på de bidrag som kommer att tävla i finalerna i vår Challenge. Dessa start-ups har storleken och omsättningen som är rätt för att vi ska kunna hjälpa dem att skala upp och bli globala ”scaleups”, säger Dolf Wittkamper, Head of EIT Digital Accelerator, som anordnar tävlingen och bistår vinnarna med ett paket från inkubatorn och partnernätverket som omfattar möten med kundföretag, investerare och PR-tjänster samt prispengar och resebidrag till relevanta evenemang.

Finalisterna tävlar i fem evenemang I fem olika städer I Europa I november. De pitchar för att nå målet: att expandera internationellt med stöd av EIT Digital, Europas ledande nätverk för öppen innovation.

Vid följande datum och platser vinner tre start-ups per kategori:

  • 21 November, 2016 – Stockholm – Digital Infrastructure
  • 24 November, 2016 – Eindhoven – Digital Wellbeing
  • 28 November, 2016 – London – Digital Finance
  • 29 November, 2016 – Paris – Digital Cities
  • 30 November, 2016 – Helsingfors – Digital Industry


För mer information om EIT Digital Challengewww.eitdigital.eu/challengeTwitter: #EITDigitalChallenge @EITDigitalAccel

Om EIT Digital

EIT Digital är en europeisk organisation som bedriver digitala innovationsprogram och entreprenöriell utbildning i syfte att främja digitaliseringen i Europa, EIT Digital förser marknaden med nyskapande digitala innovationer och utbildar entreprenöriella talanger för ekonomisk tillväxt och ökad livskvalitet i Europa. Vi gör detta genom att mobilisera ett europeiskt ekosystem med över 130 globala företag, SME’s, start-ups, universitet och forskningsinstitut.

EIT Digital investerar I strategiska områden för att forskningsresultat baserade på digital teknik snabbare ska kunna nå marknaden samt utbilda dagens och morgondagens entreprenöriella talanger och ledare i Europa. Våra innovations- och utbildningsprogram sker i och runt våra “co-location centres”, där studenter, forskare, ingenjörer, affärsutvecklare och entreprenörer samlas och bidrar till att driva den digitala omställningen för dagens samhällsutmaningar. Våra Co-location Centres finns i Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Paris, Stockholm, Trento, Budapest och Madrid samt en hub i Silicon Valley.

EIT Digital är en så kallad KIC, Knowledge and Innovation Community, etablerad av EIT, European Institute of Innovation and Technology.