Yubico

Svenska skolor väljer YubiKey för att möta regeringens krav på säkra identiteter på nätet

Press Release   •   May 29, 2012 10:03 GMT

PALO ALTO, Kalifornien och STOCKHOLM, 29 maj, 2012 – Yubicos verifieringsnyckel YubiKey håller snabbt på att bli den dominerande tekniken när skolor och kommuner i Sverige eftersträvar att uppfylla regeringens krav på tvåfaktorsautentisering. Lerums kommun är en av de kommuner som senast börjat använda YubiKeys för säker access till Internetbaserade skolsystem för både studenter och personal.

De ökade problemen med stöld av digitala identiteter har lett till att regeringar runt om i världen vidtagit säkerhetsåtgärder för både industri- och e-myndighetstjänster. I Sverige kräver Svenska Datainspektionen att alla kommuner och skolor ska implementera tvåfaktorsautentisering som ersättning för traditionell login med enbart användarnamn och lösenord. Tvåfaktorsautentisering innebär att man kombinerar något man har och som genererar säkra engångslösenord (t ex en bankdosa) med något man vet (lösenord eller pinkod).

Lerums kommun är en av flera svenska kommuner och skolor som har valt Yubicos verifieringsnyckel YubiKey med Svensk e-identitets molnbaserade identitetstjänst för att uppfylla kraven om tvåfaktorsautentisering som passar medborgare under 18 år. Svensk e-identitets tjänster sköter inloggningen till skolsystemen samtidigt som deras tjänster gör det möjligt att automatiskt rulla ut YubiKeys i stor skala. Lerum använder för närvarande fler än 5000 YubiKeys, där både personal och studenter använder YubiKeyn för säker tillgång till skolsystemet.

"Svenska Datainspektionen kräver att vår förskola och skola ska byta från enbart användarnamn och lösenord till tvåfaktorsautentisering", säger Anna Mybeck, IKT-samordnare Lerums kommun. "Vi valde YubiKeyn eftersom den erbjuder hög säkerhet, är robust och enkel för barnen att använda. Vi uppskattar även att det fungerar med iPads och surfplattor."

YubiKeyn, som tillverkas av robotar i Sverige och i USA, förenklar processen för att logga in med ett engångslösenord, då användaren inte behöver kopiera långa koder från en extern dosa till en dator. YubiKeyn, som är praktiskt taget oförstörbar, får enkelt plats på en nyckelring och fungerar på alla datorer och plattformar utan klientprogramvara.

"Yubicos mål är att göra digitalt identitetsskydd enkelt och säkert för alla" säger Stina Ehrensvärd, VD och grundare av Yubico. "Tusentals skolbarn som idag säkert med ett enkelt klick loggar in till sin skolas alla webtjänster, validerar hur oöverträffligt användarvänlig vår teknologi är."

För mer information, besök yubico.com och e-identitet.se.

Om Yubico
Yubico är den ledande leverantören av enkla och säkra identitetsskydd på Internet. Företagets huvudprodukt, YubiKey, kombinerar unik USB-hårdvara med öppen källkod. Mer än en miljon användare i 100 länder använder YubiKey för skydda sina digitala identiteter, med tvåfaktorsautentisiering till nätverk, datorer och webbtjänster. Yubicos kunder sträcker sig från enskilda Internetanvändare till e-myndigheter och Fortune 500-företag. Företaget grundades 2007, är privatägt med kontor i Kalifornien, Sverige och Storbritannien. För mer information, besök yubico.com.