Press release -

PR-byrå ska belysa farorna med motionärsdoping

Ett av dagens snabbast växande folkhälsoproblem är doping, och den största ökningen sker utanför den traditionella idrotten. Missbruket kan ge allvarliga medicinska och sociala biverkningar och växer särskilt inom gym-kulturen, där många ungdomar tränar med ett ofta osunt skönhetsideal som målbild. Enligt en undersökning presenterad av Prodis, prevention av dopning i Sverige, är det så pass allvarligt att var fjärde tonåring och 50–60 procent av de som tränar regelbundet tar kosttillskott i syfte att öka sina prestationer. Samtidigt innehåller 15–25 procent* av kosttillskott doping idag, utan att det anges på förpackningen.

Nu inleder informations- och utbildningsrörelsen Pure For Sure, ägt av Professor Arne Ljungqvists Anti-Doping Foundation, ett samarbete med PR-byrån JCPr för att öka kunskapen om problematiken samt möjliga åtgärder.

– Det är oroväckande många människor som använder olika dopingpreparat, men inte inser vilka risker de utsätter sig för. Vi vill ge folk som tränar eller motionerar, särskilt unga, möjlighet att fatta välgrundade beslut om vad de stoppar i sig. Man har bara en kropp och ett liv. Det man konsumerar idag för att få en snygg kropp kan få allvarliga konsekvenser senare i livet. Att nu ha hittat en kommunikationspartner som kan stötta oss i vårt arbete känns riktigt bra, säger Christina Lidén, VD för Pure For Sure - Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation.

JCPr:s uppdrag är att sprida de insikter som finns inom Pure For Sure och Arne Ljungqvists stiftelse. Till hösten lanseras bland annat en helt ny utbildnings- och kunskapsplattform om dopingpreparat och dess konsekvenser. Målgruppen är högstadie- och gymnasieskolor, föreningar, företag samt gym.

- Vi har en stark idrotts- och träningskultur på JCPr, med många medarbetare som utövar en sport eller tränar på gym regelbundet. Samtidigt hade vi ingen aning om hur utbredd användningen av hälsoskadliga kosttillskott och doping var innan vi fick kontakt med Pure For Sure. Vi ser på ämnet med helt nya ögon idag och ser fram emot att arbeta tillsammans med Pure For Sure för att motverka denna hälsofara, säger Anne Caroline Båmstedt, Managing Director på JCPr.

För mer information, vänligen kontakta:

Christina Lidén, VD, Pure For Sure – Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation, christina.liden@paljf.com, 072-305 19 65

Anne Caroline Båmstedt, Managing Director JCPr, anne.caroline.bamstedt@jcpnordic.com, 070-433 58 98.

* Källa PubMed/US National Library of Medicine, juli 2008, Rapport: DOPNING – Översikt, vård och behandling samt idéskiss till ett nationellt kompetenscentrum. Slutrapport från Nationellt kompetensutvecklingsprojekt för dopningsproblematik (NKD) 2013–2015

Topics

  • Education

Om Pure For Sure

Pure For Sure är en rörelse som initierats av Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation. Den ideella organisationen ämnar att stödja, informera och inspirera sportvärlden – företagen såväl som skolan och allmänheten – till att stå upp för “pure health” och “clean sports”. Fokus ligger på att ta fram och utveckla utbildningsprogram, främja forskning och andra aktiviteter för att öka medvetenheten kring doping. Stiftelsen ser ett stort behov av förebyggande insatser mot ungdomar och motionärer utanför idrottens värld. Det finns i stort sett ingen part eller organisation idag som med framgång har utvecklat ett förebyggande arbete mot steroidmissbruk som ett växande samhälls- och folkhälsoproblem. Läs mer om rörelsen på www.pureforsure.com

Om JCPr

JCPr Sverige är del av den nordiska kommunikationskoncernen JCP (Just Cruzin’ Production), med över 150 anställda och kontor i Stockholm, Oslo samt Köpenhamn. JCP grundades år 1998 och erbjuder tjänster inom PR, event, reklam, företagsresor, digital produktion samt sponsring. JCPr Sverige startades år 2015. Företaget levererar strategiska och operativa PR-tjänster med fokus på marknads-PR, corporate communications, influencer marketing, sociala medier och PR integrerat med event. www.jcpnordic.com

Contacts

Kristina Wiberg

Press contact Personal Assistant for Arne Ljungqvist Contact, relations, media, management +46702596168