Press release -

Storaffär i Danmark: Alla kulturföremål ska administreras med Axiell ALMs Adlib

Axiell ALMs system Adlib har, bland 19 konkurrerande företag, valts för att digitalt organisera stora mängder museiföremål och andra kulturobjekt och göra dem lättillgängliga. Det är den Danska Kulturstyrelsen som har valt Adlib.

Ett avtal mellan parterna har nyligen träffats. Adlib ska användas för att organisera och katalogisera samlingarna på alla danska muséer och andra kulturinstitutioner. För Axiell ALM är det här en riktigt stor affär. Systemet ska implementeras och kunna byggas ut och skräddarsys för alla ingående institutioners behov.

Den nya databasen ska heta SARA - Samlingsregistrering og administration. SARA kommer att bli en dansk nationell databas där alla befintliga data från de gamla systemen inom kultursektorn kommer att utvecklas, installeras, anpassas och konverteras till de nya systemen. Den kommer att innehålla information om museernas stora lager av varor, konstverk, arkiv, digitala bilder och kartmaterial. Detta kommer att ge en total överblick över de danska museisamlingarna och data kommer att bli både tillgänglig och användbar på ett enklare sätt än tidigare.

Danska kulturstyrelsen är mycket glad och förhoppningsfull inför det nya systemet, som valdes tack vare företagets kompetens och erfarenhet, kvaliteten på lösningen och det konkurrenskraftiga i priset. Adlib är beprövat och lösningen är baserad på standardsystemet Adlib XPlus. Adlib är ett väldigt intelligent uppbyggt system med många möjligheter där alla komponenter talar obehindrat med varandra. Det har redan sålts till 1 600 institutioner världen över och har 15 000 användare.

– Vi är glada att ha blivit utvalda som leverantör till SARA-projektet, och att få möjlighet att bidra med vår expertis för att hjälpa varje museum uppnå sina mål, säger Andrea Boyes, vd på Axiell ALM.

I Danmark gick kulturstyrelsen noggrant till väga inför den här upphandlingen. Styrgruppen för upphandlingen tillsatte en expertgrupp bestående av IT-experter och museitjänstemän från museer att följa projektet noga inför att ett beslut skulle fattas. Nu är en gemensam informationsturné planerad för att berätta om det nya systemet, hur användarna kommer att utbildas, vilken support som kommer att finnas och hur informationen ska bli tillgänglig.

– Det här är fantastiskt roligt och, tillsammans med en överenskommelse med CNC – det Franska filmarkivet, vår största enskilda order för Adlib. Det ser ut som om Danska Kulturstyrelsen vill ha flera databaser i systemet och vi kommer att vara engagerade i support under till att börja med fyra år, bland annat för att utbilda personalen i hur de ska använda systemet. De har stora förhoppningar och stora krav och vi kommer att kunna ge dem allt de vill ha. Det ska bli roligt att komma igång. Det säger Ben Sullivan som är Manager för Axiell ALM i Europa.

104 institutioner kommer att vara berörda. De kommer att arbeta i en helt ny miljö och i ett annat system.

– Vi kommer att se till att det här blir precis så bra för alla som de nu hoppas. I slutet av det här projektet kommer danska kulturstyrelsen att ha ett helt webbaserat system som kan allt, säger Ben Sullivan.

Hela implementeringen kommer att ske i tre leveransfaser, efter starten den 1 februari. År 2016 ska allt fungera på alla de platser som den danska kulturstyrelsen beslutat ska omfattas av Axiell ALMs Adlibs system.


För mer information, vänligen kontakta:

Ben Sullivan, Manager Axiell ALM Europa

+44 161 236 9209

ben.sullivan@axiell.com

www.axiell-alm.com

Lone de Lasson, General Manager Denmark

Tel +45 3338 2605, +45 2961 6288

ldl@axiell.com

www.axiell.com

Topics

  • Library, Museum

Categories

  • archive
  • axiell
  • education
  • museum

Axiell utvecklar, i nära samarbete med kunderna, tekniskt avancerade och innovativa lösningar till bibliotek, skolor, arkiv, museer och offentliga myndigheter. Över 1000 biblioteksorganisationer med flera tusen bibliotek använder Axiells bibliotekssystem och Axiell Arena, verktyget för det virtuella biblioteket. Axiells system för arkiv och museum används av över 2600 kunder i världen. Mer än 3 000 skolor använder Axiells system. Axiell Group, med huvudkontor i Lund, har 260 medarbetare och kontor i Sverige, Australien, Danmark, Finland, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Tyskland och USA. Tillsammans utgör vi en av världens största företag inom dessa sektorer.

Läs mer om oss och våra produkter på www.axiell.se eller www.axiell.com.

Contacts

Joel Sommerfeldt

Press contact President & CEO Axiell Group AB +46 46-270 04 00

Maria Wasing

Press contact COO/Executive Vice President COO Axiell Group +46738521752