Press release -

​Handelsflåten kan spare store summer på belysning

En oppgradering til LED belysning på NORLED-ferja MS Dronningen har gitt en reduksjon av antall kilowattimer på 87,2 %. Dette er en innsparing som er overførbar til de fleste kommersielle fartøy som bruker konvensjonelle lyskilder i dag. Dermed ligger det en stor urealisert enøk-gevinst i å oppgradere belysningen i en aldrende norsk handelsflåte.

GK Elektro har i samarbeid med NORLED gjort en oppgradering av belysningen i passasjerferjen MS Dronningen som trafikkerer strekningen Oslo-Nesoddtangen. Oppgraderingen er basert på produkter og lysstyringssystem fra Glamox Aqua Signal og har gitt en gevinst på hele 390.000 kroner. Energibruken på belysning er redusert med 187 500 KWh som tilsvarer 87,2 %. Dette gir også en reduksjon på 93,4 tonn CO2 og 2,72 tonn NOx for den gassdrevne passasjerferja. Tallene kommer fram i rapport utarbeidet av GK elektro som har ledet prosjektet sammen med NORLED.

Belysning kan utgjøre alt fra ca. 5 til 18 prosent av det totale effektforbruket i kommersielle fartøy avhengig av størrelse og hvor stor del av døgnet skipet er i drift. Tall fra SSB viser at over 19000 skip i den norske handelsflåten er mer enn 10 år gamle. De fleste av disse fartøyene har ikke installert LED-belysning og kan dermed enkelt hente ut en stor gevinst på å oppgradere til LED samtidig som de oppnår en miljøgevinst ved å redusere NOx og CO2-utslipp fra drivstoffet som brukes.

For fartøy som går i norske farvann, er det også mulig å søke om midler fra NOx-fondet for å oppgradere belysningen i eksisterende fartøy. Dette er en mulighet som mange ikke har fått med seg. 

Se vedlagte rapport (nederst på siden) for mer informasjon om prosjektet.

Topics

  • Environment, Energy

Glamox International er et selskap i Glamox-gruppen. Glamox er et norsk industrikonsern som utvikler, produserer og distribuerer profesjonelle belysningsløsninger for det globale markedet. Glamox-konsernet er en ledende leverandør til verdens marine og offshore-markeder, og en betydelig leverandør til det profesjonelle byggmarkedet i Europa.

Glamox-konsernet er en global organisasjon, med 1300 ansatte og salg og produksjon i mange europeiske land, samt i Asia og Nord-Amerika. Den årlige omsetningen er på MNOK 2.500 (2015). Konsernet eier en rekke varemerker innen kvalitetsbelysning, inkludert Glamox, Aqua Signal, Luxo, Høvik Lys, Norselight og LINKSrechts. Glamox møter kundenes behov og forventninger ved å levere kvalitetsprodukter og -løsninger, service og support. www.glamox.com

Contacts

Sindre Stølan

Area Sales Manager 412 24 022

Solveig Oterhals Landsvik

Content Marketing Manager 40061672

Elin Heidi Stavik

Marketing Project Manager Marketing +47 71 24 63 35