Press release -

Flera viktiga milstolpar uppnådda för Plantagons växthus i Linköping

Under det senaste halvåret har flera viktiga milstolpar uppnåtts för Plantagon och det planerade vertikala växthuset i Linköping. Fastighetsbildningen är nu klar för hela fastigheten, och kontraktsförhandlingarna för kontorsdelen har inletts. Nu öppnar även en webbaserad utställning där nyfikna besökare kan ta en tur på insidan av det världsunika växthuset.

Fastighetsbildningen blev klar nyligen och fastighetens namns fastställdes. Att det är två fastigheter under samma beteckning – en helt ny fastighetsform som är en kombinerad industri- och kontorsfastighet – har medfört att processen tagit längre tid än beräknat.

– Den här typen av kombinerad byggnad är unik, och det är en av de många utmaningar som stadsjordbruk står inför, eftersom vi skapar nya regler och bryter ny mark. Vi har också haft en del andra utmaningar att lösa längs vägen. Frågorna har bland annat handlat om fågelskydd och om hur fotgängare i Linköping kan uppleva en så pass hög byggnad, säger Owe Pettersson, Plantagons VD.

Owe Pettersson berättar att intresset är stort för projektet och att Plantagon idag har långtgående diskussioner med flera intresserade företag och organisationer.

– I dagsläget har vi preliminärt intresse för en tredjedel av kontorsytan, vilket är jätteroligt. Det är en spännande blandning av stora och små företag och organisationer. Byggnaden har förutsättningar att bli det nav för hållbar innovation och stadsutveckling som vi hoppas på, vilket vi tror kommer att bidra positivt inte bara till områdets utan hela regionens utveckling, säger Owe Pettersson.

­Unikt kunskapscentrum

Växthuset blir en världsunik demonstrationsanläggning, och inte minst kunskapscentrum, för hållbar stadsodling i stor skala. Den långsiktiga målsättningen är att skapa ett svenskt centrum för forskning och utveckling av urban livsmedelsproduktion, som ska säkra framtidens matförsörjning.

– En viktig orsak till att vi överhuvudtaget kom att placera projektet i Linköping är närheten till Tekniska Verken som ligger långt fram när det gäller symbiotiska och cirkulära lösningar. Det nära samarbetet med våra övriga partners, samt med Linköping Universitet, har givetvis också spelat stor roll, liksom det politiska stödet från Linköping stad, säger Owe Pettersson.

– Tekniska Verkens vision är att skapa den mest resurseffektiva regionen i världen. Jag ser verkligen fram emot att se Plantagons första byggnad realiseras i Linköping eftersom den ytterligare bevisar möjligheterna med de idéer som drivit regionen sedan en lång tid, säger, Klas Gustafsson, vice VD på Tekniska Verken.

Ny tidsplan satt

Tidsplanen för projektet är nu satt vilket innebär att kontraktsförhandlingarna beräknas pågå under 2016 och en bit in på 2017. Byggstart förväntas ske andra halvåret 2017, förutsatt att förhandlingarna går som planerat. Byggtiden är beräknad till cirka 16 månader och det hela väntas bli klart tidigast hösten 2018.

Ett flertal lokala och nationella partners har ingått i projektet som Tekniska Verken, Sweco, SAAB, SSAB, med flera. Samarbetsavtal avseende hela fastighetens skötsel har tecknats med Samhall.

Webbutställning

För intresserade Linköpingsbor och andra som följer projektet finns det nu även en webbaserad utställning som man kan ta del av via Plantagons hemsida. www.plantagon.com

– Vi har skapat utställningen för att kunna visa upp projektet på ett tydligt sätt, som är både förklarande, faktabaserat och utbildande. Förutom den webbaserade utställningen finns det en fysisk utställning på vårt Stockholmskontor, som alla är välkomna att besöka. Vi tar redan emot grupper och delegationer från hela världen, och vi hoppas få se fler besökare från Linköping, säger Owe Pettersson.

Mer information

Kontakta gärna Carin Balfe Arbman, PR Manager, carin.balfe-arbman@plantagon.com, tel. +46 (0)70-633 35 08

Related links

Topics

  • Environment, Energy

Categories

  • world food building linköping

Plantagon International är en global innovationsledare inom urban livsmedelsodling. Vi arbetar med agritektur för att möta det ökade behovet av lokalt odlat mat i städer världen över. Plantagons teknik minimerar behovet av transporter, land, energi och vatten – och ger ökat värde till storstadsfastigheter. Genom att använda stadens restprodukter som en resurs ger vår process minimal negativ miljöpåverkan. www.plantagon.com

Contacts

Per Östling

Press contact Member of the Board +46707310988

Related content