Press release -

Träna som en astronaut med Spaceport Sweden

Spaceport Sweden AB har i strategiskt samarbete med QinetiQ Ltd påbörjat utvecklingen av ett världsledande förberedelseprogram i Sverige för kommersiell bemannad rymdfart.

Inledningsvis kommer Spaceport Sweden och QinetiQ att använda test- och evalueringsutrustningen vid Flight Physiological Centre (FPC) i Linköping, bl a G-kraftcentrifugen och undertryckskammaren som simulerar flygning på hög höjd, för att utveckla ett introduktions-, och förberedelseprogram för kommersiella rymdfärder.

- Samarbetet med QinetiQ är en milstolpe i Spaceport Swedens arbete med att etablera kommersiell bemannad rymdfart och erbjuda lärande samt förberedande rymdäventyr. Tillsammans med QinetiQ kommer vi att som en av få i världen att erbjuda träningsprogram för blivande rymdresenärer samt även en prova-på möjlighet för den rymdintresserade, säger Karin Nilsdotter, VD för Spaceport Sweden.

Vid Flight Physiological Centre i Linköping finns en av världens mest avancerade G-kraftscentrifug och flygsimulator - Dynamic Flight Simulator (DFS). DFS-simulatorn skapar en säker och kontrollerbar miljö och möjliggör ett exakt återskapande av de komplexa och unika G-krafteffekter och förhållanden som kännetecknar upplevelsen för framtidens rymdresenärer.

- Vid utvecklandet av ett träningsprogram för framtidens kommersiella rymdfärder så kommer vi på QinetiQ att kunna dra nytta av vår stora tekniska expertis och erfarenhet inom luft- och rymdfart. För oss är Spaceport Sweden en nyckelpartner och vårt samarbete en perfekt matchning mellan två pionjära organisationer, säger John Childs, Business Development Director för QinetiQ Ltd.

Äventyrerskan Renata Chlumska, som sitter med i Spaceport Swedens Advisory Board, är bokad med Virgin Galactic som Sveriges första kvinnliga rymdresenär och ser fram emot att få realisera drömmen om att få känna tyngdlösheten och uppleva jorden ur ett annat perspektiv.

- Det är en självklarhet att förbereda mig inför ett äventyr. Att få smakprov på hur g-krafterna påverkar mig, hur det kommer att kännas – eller inte, är den bästa föreberedelsen så att jag kan luta mig tillbaka och njuta av upplevelsen när det väl är dags för take off. Möjligheten att få kliva in i rymdvärlden redan här på jorden är både unikt och fantastiskt, säger Renata Chlumska.

Related links

Topics

  • Education

Categories

  • weightless
  • qinetiq
  • adventure
  • europe
  • kiruna
  • science
  • spaceport
  • space tourism

Om Spacepost Sweden
Spaceport Sweden ska med bas i Kiruna etablera Europas första och självklara rymdupplevelsecentra och rymdhamn som erbjuder äventyr och rymdresor för privatpersoner och forskare samt tjänster för akademi och företag. Vår mission är att utveckla en komplett rymddestination där vi kan göra rymden tillgänglig för alla genom lärande rymdäventyr på jorden, i luften och i rymden.
www.spaceportsweden.com

Om QinetiQ
QinetiQ är en global teknik- och vetenskapsorganisation med mer än 50 års erfarenhet och har ledande teknisk expertis inom luftfartsområdet. QinetiQ är väl ansedd av ett flertal aktörer inom den privata och offentliga sektorn och har i sitt Flight Physiological Centre i Linköping genomfört banbrytande vetenskaplig forskning.  QinetiQ är världsledande inom flygmedicinska tester och utvärderingar samt forskning kring hur människor påverkas av G-krafter och testpilotträning.
www.FPC.QinetiQ.com

Contacts

Karin Nilsdotter

Press contact CEO +46 70 2268801