Press release -

Ingemar Stenmark släpper egen modell för skidglasögon med Spektrum

I Ingemar Stenmarks hus finns 86 fönster. Precis lika många fönster som han har världscupsegrar. Du blir ju inte världens bästa skidåkare genom tiderna om du inte har sinne för detaljer.

Vad är det första du tänker på när du hör orden Ingemar Stenmark? För många svenskar är det enkelt. En fantastisk idrottsman. Världens bästa skidåkare och själva ursprunget till att liftkön på så många oansenliga backar runt om i landet ringlade långa på 70- och 80-talet. Överallt och varje helg, hela vintern, frös en hel generation tårna av sig runt om i landet i Langepjäxor, på Elanskidor, med byxor i lycra. Samtidigt som morsor och mormödrar stickade toppluvor så fingrarna värkte. Du kan undra över om någon svensk idrottsman någonsin varit så älskad. Så omfamnad av det svenskaste av allt – drömmen om att slå ur underläge. Och vad kunde egentligen vara bättre än en tystlåten grabb från fjällvärlden som slog hela världseliten? Som sen, när han fick frågan om hemligheten till varför han var så bra, sa: ”Hä ä bara å åk”. Myten växte i folkhemmet.

I de trakter som Stenmark kommer ifrån, Tärnaby i Västerbottens Inland, var älgjakten det heligaste av allt. Om den delen av Sverige brukade det sägas att: ”Trakten stannar när älgjakten drar igång”. Men sen kom Ingemar och då stannade faktiskt hela Sverige mitt i fotsteget. När han åkte mot Thöni, Gros, bröderna Mahre, Krizaj, Heidegger och alla andra stannade trafiken i Stockholm. När Ingemar åkte flyttade kyrkoherdarna gudstjänsttiderna. Prästerna sa att det berodde på att ingen gick på högmässan, men i församlingen visste alla hur sportintresserad kyrkoherden var. När Ingemar åkte tog svenska riksdagen paus och i skolan drog lärarna in TV:n i klassrummet. Inte ett mattetal blev räknat, inte ett endaste pronomen nedskrivet. Däremot en hel del invektiv uttalade. Det var inte lätt att stå ut med nervpärsen av ett åk.

Varje TV-sändning var ett anfäkta och anamma i känslor. Först Ingemars båda åk, där han oftast vann med hundradelar av en sekund. Eller nja. 1979 vann han alla storslalom under säsongen, faktiskt 12 tävlingar i rad! I Jasna, det året, vann han storslalom med 4,09 sekunder. Det är som att vinna ett 10 000 meters lopp när de andra har varvet kvar. Han vann en slalomtävling i Kitzbühel med 3,16 sekunder. Ja, han var så segerrik att reglerna för hur man skulle kunna vinna världscupen ändrades. 1979 när Ingemar vann alla storslalom på säsongen vann han ändå inte världscupen. Istället vann Peter Lüscher, som skrapade ihop till en seger i en individuell VC tävling och ett par kombinationer. I Sverige rasade man. I Alperna var man glada över att spänningen i Världscupen, som tävling, levde även efter jul.

Det var som en mardröm för oss andra toppåkare”, sa Gustavo Thöni till Aftonbladet innan han fortsatte: ”Karln var omänskligt bra. Han bara vann och vann och vann”.

Paolo Di Chiesa, är numera expertkommentator på italienska RAI. Paolo blev tvåa i Madonna di Campiglio 1974, där Stenmark vann sin första av 86 världscupsegrar. En seger som kom genom att han åkte upp sig från 22a till första plats. Di Chiesa säger att det var hedrande att bli tvåa i tävlingen och för honom är saken klar vem som är världens bäste. ”Ingemar är den störste. Så är det bara. Ja, faktiskt, i det ämnet tillåter jag inte ens diskussioner”.

Ingemar Stenmark går till historien för sina segrar och sin idrottsliga begåvning. Men också för sin integritet, sin känsla för detaljer och sin absoluta vilja att vara sig själv. I femton år var han i världstoppen. Från 1974 när han vann i Madonna di Campiglio till 1989 när han vann seger 86 i Aspen. Det är förstås omöjligt att beskriva den här tiden för de som inte var med - i klassrummet, eller på en liten knalle i det svenska inlandet när liftkön ringlande bort till byns centrum, eller på Kungsgatan i huvudstaden när den var folktom; och allt detta bara för att en älskad idrottare var bäst av alla på att åka skidor. Det var overkligt. Ändå på riktigt.

86 världscupsegrar är alltid på riktigt.

Ingemars skidglasögon säljes exklusivt via www.spektrumeye.com och kostar 4000:-

De finns enbart i 86 exemplar och levereras signerade och numrerade i en exklusiv box tillsammans med en förteckning över Ingemars vinster i den alpina världscupen.

Topics

  • Lifestyle

Categories

  • skiing
  • goggles
  • #spektrumeye
  • världscup
  • 86
  • ingemar stenmark
  • stenmark
  • ingemar
  • spektrum

Spektrum grundades 2012 av vännerna Henrik Köhler, Robert Olsson, Andreas Nilemo och Anders Neuman, alla med mångårig professionell bakgrund inom skid och snowboardåkning och har med sin rena design, höga kvalitet och lyhördhet för marknaden snabbt rönt framgångar. 2014 vann företaget tidningen Sportfacks pris som Årets Nykomling och Spektrum finns till säsongen 17/18 tillgängliga hos en majoritet av sportbutikerna över landet samt på 9 utländska marknader, målet är att under 2018 för femte året i rad fördubbla tillväxten.