Press release -

Benjamín Manuel Jerónimo från Guatemala tilldelas Edelstampriset för sin jakt för rättvisa i Guatemala

Edelstampriset 2014 tilldelas Benjamín Manuel Jerónimo som delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Priset delas ut under en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 11 november 2014.

Benjamín Manuel Jerónimo har outtröttligt arbetat för att samla vittnesmål från de överlevande offren från massakern i Plan de Sanches där 256 personer från Achí-samfälligheten var brutalt mördade. Han själv överlevde massakern där största delen av hans familj omkom. Efter massakern har han arbetat för att rättvisa ska skipas och de ansvariga för massakern ska ställas inför rätta samt för andra fall av oerhörda brott mot de mänskliga rättigheterna under den långa beväpnade konflikten i Guatemala mellan 1960 och 1966. Han lade fram sitt fall på uppdrag av offren i Ixilsamhället som representant för organisationen “Association of Justice and Reconcilation” (AJR) som försvarar alla av de mer än tjugo Mayasamfälligheterna som kompletterande åklagare (i Guatemala är det möjligt att vara en oberoende part/person och väcka åtal som kompletterar statens åtal) i fallet mot tidigare generalen och diktatorn, Efraín Rios Montt.

– Vi ska inte passivt skåda förnekelsen av rättvisa för offren, varken i Guatemala eller någon annanstans. Tvärtom, många avtal etablerar specifika skyldigheter för att ge skydd för de individuella ansträngningarna. Det borde initieras internationella brottmålsdomstolar för att upprätthålla lagen i fall av det här slaget. Vi kan inte lämna dessa modiga individer ensamma där de utsätts för enorma risker. Straffrihet är inte ett alternativ, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury och medgrundare av Stiftelsen Harald Edelstam.

Motivering

Edelstamprisets jurys motivering att ge Benjamin Manuel Jerónimo Edelstampriset är: Benjamin Manuel Jerónimo är från mayagruppen Achí i Guatemala.  Mayasamfälligheterna har, trots att de är majoriteten av landets befolkning, blivit utsatta, diskriminerade, och blivit offer i sitt eget hemland i århundraden. Den värsta perioden var mellan 1960 och 1966: oerhörda övergrepp av mänskliga rättigheter begicks i Guatemala under inhemska beväpnade konflikter. Enligt CEH (en sanningskommission som FN står bakom) mördades 200 000 civila personer och 50 000 försvann med våld. De flesta av dem, 83 procent, var det försvarslösa mayafolket, och 93 procent av övergreppen begicks av staten. Efter att fredsavtalet signerats hölls ingen ansvarig för dessa avskyvärda brott. Benjamin ansåg att de ansvariga för dessa brott skulle ställas inför rätta. Det var ingen lätt uppgift eftersom diskriminering, hot, hämndbenägenhet, och våld fortlever i Guatemala och siffrorna om övergrepp är dubbelt så höga mot vad de var under kriget. Benjamin representerar offrens röst; modigt och outtröttligt har han arbetat i årtionden inom försvaret av mänskliga rättigheter, för Mayafolkets sanning och rättvisa i sitt eget land, trots upprepade hot mot hans liv. Hans ansträngningar och engagemang är ett exempel och påminner varje dag det internationella samfundet om att de flesta av förövarna i Guatemala förblir ostraffade.

Genom att arbeta för “Association for Justice and Reconciliation” (AJR) har Benjamín lyckats överkomma rädslan och bryta tystnaden och samtidigt organisera vittnena och samla in deras vittnesmål och därigenom spelat en stor roll i att äntligen möjliggöra rättegången mot diktatorn Efraín Rios Montt, och det är första gången i historien som en tidigare statschef har ställts inför rätta i sitt eget land för brottet folkmord.

– Rättvisan är essentiell för oss eftersom att vi alla är lika, har samma rättigheter, vi är alla människor och vi förtjänar vår rätt till en garanti om vårt liv och vår välfärd. För detta har vi

arbetat hårt och vi har nästan varit tvungna att överge våra familjer för leda detta initiativ. Vi strävar efter rättvisa för att säkerställa att dessa brott aldrig upprepas igen. Vi tror att våra älskade som massakrerades inte kommer till vila, men vi måste göra något för att visa omvärlden hur de har lidit som de visar för oss i våra drömmar. Vi måste yrka på rättvisa och kanske då skulle de känna sig lite gladare, säger Benjamín Manuel Jerónimo, Edelstampristagare 2014.

Med detta pris vill Stiftelsen Harald Edelstam uppmärksamma media och den allmänna opinionen på att vi behöver individers extraordinära mod som Benjamíns samt andra personer såsom offer, aktivister, advokater, några få domare och åklagare som vågar riskera sina egna liv för att möjliggöra att förövare av förfärliga övergrepp få stå till svars i domstolar. I länder som Guatemala, där säkerhetsinstitutioner och domstolsväsendet är extremt svaga om än inte motvilliga till sitt uppdrag, är det inte förvånande att den fällande domen av general Ríos Montt för folkmord ogiltigförklarades en vecka senare. När nationella myndigheter inte kan eller är ovilliga att säkerställa att rättvisa skipas och att lagen upprätthålls faller skyldigheten på det internationella samfundet. Sista chansen för Guatemalas myndigheter är i januari 2015 när rättegången mot general Montt är beräknad att prövas återigen.

Edelstampriset

Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var en tidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas "R2P - Responsibility to Protect", en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärda handlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv. Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.

Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan stark maktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.

Juryn

Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn. Andra medlemmar i juryn är domare Louise Arbour, tidigare FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, domare Shirin Ebadi som tilldelades Nobels Fredspris 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, Moçambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi, dr. Philp Alston, tidigare FN:s specialrapportör för utomrättsliga avrättningar, tidigare domare Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han angav den chilenske presidenten, general Augusto Pinochet, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.

För ytterligare information, vänligen kontakta

Caroline Edelstam, medgrundare av och ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam, Tel: +46 (0)706 98 72 23, e-post: caroline.edelstam@edelstamprize.org, Webb: www.edelstamprize.org / www.edelstam.org


Topics

  • Diplomacy

Categories

  • caroline edelstam
  • civilkurage
  • edelstam foundation
  • edelstam prize
  • harald edelstam
  • human rights
  • guatemala
  • benjamín manuel jerónimo
  • pristagare


Contacts

Caroline Edelstam

Press contact President of the Edelstam Foundation +46 706 98 72 23

Related content