Skip to main content

Gehrmans Musikförlag aloittaa yhteistyön säveltäjän Cecilia Damströmin kanssa.

Press release   •   Feb 11, 2019 05:00 CET

Cecilia Damström (photo: Marthe Veian)

Gehrmans Musikförlag aloittaa yhteistyön suomenruotsalaisen säveltäjän Cecilia Damströmin (s. 1988) kanssa. Damström on varttunut Helsingissä monikulttuurisessa, monikielisessä perheessä, mikä on vaikuttanut hänen sävellystyöhönsä. Hänen musiikissaan on läsnä voimakas harmonian, draaman ja ilmaisuntaju, ja hän pyrkii herättämään ajatuksia ja tunteita kuulijassa.

Cecilia Damströmin yleisinhimillinen lähestymistapa on myös tärkeä osa hänen luomistyötään; orkesteriteos Tundo! on omistettu kaikille maailman pakolaisille, jousiorkesteriteos Infirmus parantumattomille sairauksille, ja hänen kvintettitrilogiansa on saanut inspiraationsa kolmen vahvan naisen kohtalosta: Jean Sibeliuksen vaimosta Ainosta, kirjailija ja feministi Minna Canthista ja kuvataiteilija Helen Schjerfbeckistä.

- Niin kauan kuin muistan, olen odottanut, että pääsisin yhteistyöhön kustannusyhtiön kanssa ja saisin siten ympärilleni ihmisiä, jotka auttavat teosten ulkoasun muotoilussa ja muissa tärkeissä asioissa. Minulle oli kuitenkin tärkeää löytää ihmiset, joiden kanssa näin intensiivinen yhteistyö onnistuisi ja missä intohimo olisi molemminpuolista – siksi valitsin Gehrmansin, sillä kaikki tuntui helpolta ja oikealta alusta saakka.

Cecilia Damström on voittanut useita sävellyskilpailuja sekä kotimaassaan että kansainvälisesti. Hänen jo mittava teoslistansa sisältää teoksia orkesterille, kamari- ja kuoromusiikkia sekä oopperaa. Damström opiskeli sävellystä Tampereen ammattikorkeakoulussa Hannu Pohjannoron johdolla sekä maisteritasolla Malmö Musikhögskolanissa Luca Francesconin johdolla.

- Olemme seuranneet Ceciliaa muutamia vuosia suurella mielenkiinnolla, ja yhteistyöstä hänen kanssaan tulee jännittävää. Viime syksynä hän sai Rosenborg-Gehrmanin säveltäjästipendin, ja nyt pääsemme seuraamaan hänen kehitystään lähietäisyydeltä, sanoo Gunnar Helgesson, Gehrmans Musikförlagin toimitusjohtaja.

Vuodesta 2014 Damström on tehnyt yhteistyötä useiden orkesterien, kuorojen, kamariyhtyeiden ja festivaalien kanssa. Näihin lukeutuvat muun muassa Suomen Kansallisooppera, Jyväskylä Sinfonia, Gävle Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Avanti!, Brodsky Quartet, Akademiska Damkören Lyran, Tampere Biennale, Tampering Festival, Summer Sound Festival. Lisäksi Damström on ollut Hämeenlinnan Kokonainen-festivaalin virallinen säveltäjä 2016-2020. Hänen musiikkiaan on esitetty kaikissa Pohjoismaissa, Kanadassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa ja Tsekissä.

Cecilia Damströmin teoksista on tulossa lähiaikoina useita ensiesityksiä, kuten soolopianoteos Epitaphin kantaesitys, jonka pianisti Ville Hautakangas esittää Kylässä Kaija Saariaho -tapahtumassa. Lastenooppera Djurens planet puolestaan saa maailmanensi-iltansa Suomen Kansallisoopperassa 15.3. Tampere Raw esittää pianokvintetin Minna 24.3. ja orkesteriteos Lucrum saa Saksan-ensiesityksensä Würzburgissa 9.5. Aurora Mathens ja Gustav Djupsjöbacka esittävät Henrika Ringbomin teksteihin perustuvan laulusarjan Öar i ett hav som strömmar 11.5. Svenska Teaternissa Helsingissä, ja 4.8. Kokonainen-festivaaleilla Hämeenlinnassa saa ensiesityksensä viimeinen osa naiskohtaloista kertovasta kvintettitrilogiasta, Helene.

Gehrmans Musikförlag AB erbjuder sedan 1893 musik och musikpedagogik av hög kvalitet genom samarbete med de främsta kreatörerna.

Gehrmans vision är att bidra till ett dynamiskt musikliv som ger många fler människor rika upplevelser, utveckling och bildning och där de kreatörer som skapar dessa möjligheter har de bästa förutsättningar.

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.