Nyhet -

Första hemmaförlusten på två år

HIK hämtade upp 0-3 till 3-3, men förlorade ändå till slut. Västanfors IF vann en regnig historia på onsdagkvällen med 3-5 och vållade HIK:s första förlust i seriespelet på två säsonger.

– Givetvis riktigt tråkigt att förlora, men jag tycker att vi minst förtjänade en poäng, säger den assisterande tränaren Anders Ekström.

Efter två raka bortamatcher var det så dags för HIK att äntra sin hemmaborg. En ispist där HIK inte hade förlorat någon seriematch på drygt två år. Hemmalaget kom till hemmapremiären med ett starkt lag och med den helt nya matchtröjan på kroppen. Att döma av kommentarerna om den nya tröjan så har klubben, med Anders Nordlund i spetsen, lyckats mycket väl med designen.

Under hela onsdagen regnade det i Sollentuna. Detta gjorde att planen och spelet blev därefter. Men vaktmästarna på Vallen gjorde ändå ett bra jobb vilket medförde att isen var spelbar i drygt 25 minuter.

Men det var inte regnet som gav en tidig kalldusch, utan det var motståndaren Västanfors. ”Fläkten” från Fagersta gjorde nämligen mål efter drygt fyra minuter efter en fin genomskärare.

HIK kämpade på bra, men tycktes hade svårare än sina röda kombattanter att bemästra isen. VIF satsade tidigt på långbollar och tio minuter senare var det dags för nästa bortamål. Efter en fin långboll kunde Andreas Hjulström, i misstänkt offsideposition, slå in 0-2. Och ledningen ökades dessutom på till 0-3 efter att två hemmaförsvarare krockat och gett Rydberg fri yta att slå in ytterligare ett ledningsmål. Trots tre snabba baklängesmål var ändå HIK med i matchen, men ett mycket effektivt bortagäng gjorde tre mål – på lika många lägen.

HIK spelade dock upp sig och kämpade sig tillbaka in i matchen. Ledda av duktiga liberon Thomas Arvidsson stabiliserades laget och positionerna kunde flyttas upp i banan. Och utdelningen skulle komma. På en fin soloraid slog Robert Hannus in 1-3 till publikens glädje. Det blev även halvtidsresultatet. Inte helt rättvist.

I den andra halvleken kom ett piggt HIK ut i regnet igen. Hemmalaget pressade på för en reducering och kändes bra med i matchen igen. På ett underbart lyft av Christopher Lunde kunde Jonas ”Gröten” Tjomsland slå in 2-3 i nättaket. För övrigt norrmannens första mål för HIK.

Hemmalaget var då på gång och ett par minuter efter 2-3 fick HIK en billig straff. En straff som Micke Andersson säkert slog in till 3-3. En härlig upphämtning av de svartklädda.

Men VIF repade mod mitt i Lunden-pressen. Efter ett passivt försvarsspel kunde kvicke Fredrik Rydberg ta sig förbi på sin vänsterkant och servera kapten Andersson. 32-åringen gjorde inget misstag, utan slog in 3-4 distinkt bakom Anton Kärrbrink i hemmaburen.

HIK försökte att nå en kvittering och kämpade hårt, men de vassaste chanserna uteblev. Istället kunde Västanfors kontra in 3-5 i slutminuterna, vilket blev slutresultatet.

– Givetvis riktigt tråkigt att förlora, men jag tycker att vi minst förtjänade en poäng, säger den assisterande tränaren Anders Ekström och fortsätter.

– Vi blir hårt straffade för egna misstag, men jag tycker att vi är minst lika bra som VIF. Kanske till och med bättre. Men de gör mål på sina chanser och är aningen tydligare i sitt spel.

I HIK ges lite extra beröm till liberon Thomas Arvidsson och ytterhalven Robert Hannus. Men kämpainsatsen var det inget fel på utan det är den sista skärpan som saknas.

– Vi måste spela lite enklare, med mer marginaler och ett tydligare spel. Dessutom måste vi vara lite mera fantasifulla i anfallsspelet och våga ta mera stryk där. Inställningen har vi, nu gäller det bara att vi slipar på detaljerna som innebär mål framåt.

HIK går från och med lördag in i en intensiv matchperiod. Sju matcher väntar på drygt tre veckor och först ut är Katrineholm på lördag borta.