Världsnaturfonden WWF

Dvärgelefanter på Borneo riskerar att utrotas

Pressmeddelande   •   Aug 13, 2007 08:19 CEST

Den utrotningshotade dvärgelefanten på Borneo hotas
alltmer av omfattande skogsförstörelse, expansion av
palmoljeplantager och annan mänsklig exploatering.
Knappt 1 000 elefanter tros nu finnas kvar jämfört med
den tidigare officiella siffran på cirka 1 600. Det avslöjar nya
satellitstudier från Världsnaturfonden WWF.

Dvärgelefanten lever huvudsakligen i delstaten Sabah i den malaysiska delen av Borneo och är beroende av de unika
låglandsskogarna. Under de senaste decennierna har 40
procent av skogstäcket där försvunnit till följd av skogsskövling,
expansion av palmoljeplantager och mänsklig bebyggelse.

Satelllitstudien är den mest omfattande som gjorts
av de vilda dvärgelefanterna i Sabah. Förutom att visa på utbredningen av arten visar den att djurens favoritföda
finns i de bördiga låglandsskogarna.

Borneos tropiska regnskogar är bland de mest artrika
i världen och är hemvist för noshörningar, elefanter och
orangutanger. Varje år försvinner tiotusentals kvadratkilometer
regnskog på Borneo.
- Det är en tragisk utveckling, där skogarna hänsynslöst
skövlas och bränns ner för att ersättas med enorma
palmoljeplantager och förse världsmarknaden med
tropiskt timmer, säger Allan Carlson, tropikskogsansvarig
på WWF.

- I delstaten Sabah har dvärgelefanterna historiskt sett konkurrerat om marken med timmerindustrin som vill
utvinna virke till så låga kostnader som möjligt, säger
Raymond Alfred, chef för WWF Malaysias Borneoprogram.

På sikt hoppas WWF att Borneodeklarationen - som
antogs i början av 2007 av Indonesien, Malaysia
och Brunei - långsiktigt ska öka skyddet för de unika
skogarna genom ökat samarbete för hållbar utveckling,
skydd av naturresurser och minskad fattigdom

Läs hela rapporten:
"Satellite Tracking of Borneo's Pygmy Elephants på www.panda.org eller www.wwf.se

För frågor, kontakta:
Allan Carlson, tropikkoordinator WWF, tel: 08-624 74 34,
0702-20 38 11, e-post: allan.carlson@wwf.se
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, tel: 08-624 74 03,