Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet

Fokus på Nordisk kultur i Barentsregionen

Pressmeddelande   •   Nov 15, 2006 15:37 CET

Tett på 100 kulturarbeidere i nordområdene fra Russland, Norge, Sverige og Finland deltar under Nordisk Ministerråds og det norske Barentssekretariatets kulturseminar i Kirkenes og Nikel 15. og 16. november.

Seminaret er en møteplass og et arbeidsseminar for kulturaktører, institusjoner og organisasjoner i Barentsregionen. Seminarets hovedoppgave er å diskutere ideer, la deltakerne utveksle erfaringer og etablere en dialog for utvikling av fremtidig kultursamarbeid i hele regionen.

Nordisk Ministerråd ønsker gjennom dialog med kulturaktørene å finne mulige partnere og oppgaver for framtida. Seminaret skal arrangeres både i Kirkenes i Norge og i Nikel i Russland.

Den 15. om ettermiddagen er det omvisning i et av de gamle bomberommene fra andre verdenskrig, Andersgrotta, med visning av film fra krigens dager. Deretter starter seminaret på Grenselandsmuseet i Kirkenes. Barentssamarbeidets far, Norges tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg skulle åpnet seminaret, men har sykdomsforfall. I hans sted kommer Sverre Jervell fra Utenriksdepartementet. Han vil snakke om perspektivet for det fremtidige barentssamarbeidet.

Sergey Ershov, som er formann for arbeidsgruppen for det regionale kultursamarbeidet i Barentsregionen og formann for kulturkomiteen i Murmansk fylke tar for seg kultursamarbeidet generelt, før direktør for kultureksport i Finlands undervisningsdepartement, Paula Tuomikoski snakker om utviklingen av samarbeidet mellom Russland og EU på kulturområdet.Jean-Yves Gallardo fra kulturavdelingen i Nordisk Ministerråd vil fortelle om kultursamarbeidet i Barentsregionen sett fra de nordiske regjeringenes side.

Den 16. fortsetter konferansen på russisk side av grensen hvor deltakerne drar til grensebyen Nikel, Her møtes de nordiske kulturarbeiderne med russiske kolleger for å utveksle erfaringer fra felles prosjekter og drøfte fremtidig nordisk-russisk kultursamarbeid i Barentsregionen.

Rådgiver Nordisk Ministerråd: Jean-Yves Gallardo
jyg@norden.org
+45 3396 0380

Barentssekretariatet: Margrethe Alnæs
malnes@barents.no
+47 7897 7050