SkorstensFolket Sverige AB

FuranFlex® i historisk teaterbygg: Svenska Teatern i Helsingfors

Pressmeddelande   •   Okt 12, 2016 09:20 CEST

Svenska Teatern i Helsingfors, Finland, bestemte seg for å tette alle ventilasjonskanaler, og løsningen som ble valgt var FuranFlex®. Den totale kanallengden var ca. 1 km i et historisk prosjekt med spesielle utfordringer.

Ventia Oy, SkorstensFolkets finske samarbeidspartner, utstyrte prosjektet med FuranFlex, og Ventia-gruppens installasjonselskap hadde ansvaret for tettingen av kanalene sammen med en underleverandør. Arbeidet fant sted i 2011 og varte i ca. et år. Henrik Petterson i Ventia-gruppen forteller om prosjektet:

– Kanalene var vertikale og horisontale. De besto av murstein og betong, og kanaldimensjonene var fra Ø 80 mm til Ø 750 mm. Formen varierte mellom trekantet, firkantet og rund, avhengig av hvilken plass det var til ventilasjonskanaler i vegger og gulv. FuranFlex var den naturlige løsningen og oppfylte alle krav fra kunden.

Sjaktene ble bevart

Tettingen med FuranFlex var en del av helheten. Svenska Teatern ble totalrenovert både inne og ute. Elektrisiteten ble lagt opp på nytt, og scenen ble fornyet. Ventilasjonen fikk en viktig oppgradering.

– Nå har hele bygget en velfungerende til- og fraluftsventilasjon som oppfyller tetthetsklasse D. Det var ikke nødvendig å rive de opprinnelige sjaktene, sier Henrik Petterson.

Nyskapninger og spesialkonstruksjoner

Det ble konstruert spesialkasser som ble brukt for å koble FuranFlex-rørene til ventilasjonsmaskinene og for å koble flere ventilasjonskanaler sammen i ett FuranFlex-rør.

– For å unngå støy og vibrasjoner i sjaktene tettet vi alle hulrom mellom mursteinsoverflatene og FuranFlex-rørene. Vi brukte ikke-brennbar polyuretan, forteller Henrik Petterson.

Fotografering, filming og trykktesting

– Alle kanaler ble fotografert, filmet og trykktestet både før og etter tetting av kanalene. Planlagte utsparinger ble skissert med blyant og vurdert av statlige Museiverket. Når en utsparing ikke ble godkjent, prosjekterte vi en annen utsparing eller foretok en forgreining.

– Prosjektet for Svenska Teatern stilte spesielle krav til oss som leverandør. En solid arbeidsinnsats sammen med de unike egenskapene til FuranFlex, gjør at vi kan se tilbake på et vellykket prosjekt, avslutter Henrik Petterson.

SkorstensFolket Sverige AB leverer VentilFlex og FuranFlex, to innsatsrør i komposittmateriale som er utviklet for tetting av ventilasjons- og avtrekkskanaler. SkorstensFolket har avdelinger på mer enn 40 steder i Sverige og hovedkontor i Göteborg.

Ventia Oy er partner av SkorstensFolket Sverige AB og forsyner det finske markedet med VentilFlex og FuranFlex.