Greenpeace

Greenpeace julkisti kansanedustajien nimet itsekkyyden muistomerkissä

Pressmeddelande   •   Okt 21, 2010 21:06 CEST

Greenpeace on kaivertanut lisäydinvoiman puolesta eduskunnassa heinäkuun 1. päivänä äänestäneiden nimet itsekkyyden muistomerkkiin. Muistomerkki on veistetty, jotta ihmiset eivät unohtaisi vuosisatojenkaan jälkeen pienen joukon itsekkäällä päätöksellään aiheuttamaa valtavaa haittaa lukemattomille vielä syntymättömille sukupolville.

Graniittinen 1,5 metriä leveä ja 2,7 metriä korkea muistomerkki julkistettiin Helsingin Linnunlaulussa. Se on sijoitettu tässä vaiheessa siirrettävälle alustalle, jotta sitä voidaan liikuttaa ennen eduskuntavaaleja muistuttamassa äänestäjiä, ketkä ydinvoimapäätöksen takana olivat. Uusimpien kyselyiden mukaan 52 prosenttia suomalaisista vastustaa ydinvoimaa. 12 järjestön yhteisessä Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjassa yli 36 000 kansalaista on sitoutunut huhtikuussa 2011 äänestämään ehdokasta, joka viime heinäkuussa eduskunnassa äänesti ydinvoimaa vastaan, tai uutta ehdokasta, joka ei kannata ydinvoiman lisäämistä.

Heinäkuussa annetut luvat eivät tarkoita välttämättä uusia reaktoreita. ”Maailmanlaajuinen kehitys kulkee kohti uusiutuvaa energiaa. Ydinvoimateollisuuden pisimmälle viety kokemus nykyaikaisista reaktorityypeistä on Suomeen rakennettava Olkiluoto 3, joka valmistuu ainakin neljä vuotta myöhässä, ja jonka automaatiojärjestelmä on levällään ja lopullinen hinta ja maksaja hämärä peitossa”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

”Ydinvoimalan lopullisesta hinnasta tai ydinsähkön tuotantokustannuksista ei ole olemassa varmaa tietoa. Fennovoimassa osakkaiden joukossa on kuntalaisten omistamia energiayhtiöitä ja kuluttajia palvelevia yrityksiä. Varsinkin K-kauppiaat ja heidän asiakkaansa, S-ryhmän asiakasomistajat sekä Valion, Atrian ja Myllyn Parhaan tuotteiden ostajat voivat vaatia vetäytymistä vaarallisesta riskihankkeesta”, Härkönen jatkaa.

Itsekkyyden muistomerkin virtuaalinen versio on osoitteessa http://itsekkyydenmuistomerkki.fi.

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanja osoitteessa http://www.ydinvoima.fi

Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Kampanjakoordinaattori Maria Nuutinen, puhelin 040 554 1851
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Greenpeace on riippumaton maailmanlaajuinen järjestö, joka kampanjoi ihmisten asenteiden ja toimintatapojen muuttamiseksi, ympäristön suojelemiseksi ja rauhan edistämiseksi.