Sommarnöjen

Huset som skräddarsyddes för vila

Pressmeddelande   •   Dec 11, 2013 01:40 CET

Den enda byggrätt som fanns kvar på fastigheten var för en friggebod. Det enda som saknades i stora huset var en avskild plats för att tänka i fred. Resultatet blev ett skräddarsytt hemmakontor.

En egen plats att smita iväg till för att skissa på nya idéer, förbereda presentationer och skriva texter. Eller bara sortera kvitton och betala räkningar. Maximal utsikt, minimal insyn och fullständig ro. Det var utgångspunkten för detta hus som Sommarnöjen ritat tillsammans med Arrhov Frick Arkitektkontor och uppfört nära Stockholm.

Formen komplicerades av några faktorer. Den byggbara ytan mellan huvudbyggnaden och tomtgränsen bara var drygt 8 meter bred och grannen motsatte sig placering närmare än 4,5 meter från sin tomt. En lugn arbetsplats skulle förutsätta att man slapp insyn från - och utsikt över - den närbelägna grannen. Dessutom sluttade marken brant vilket riskerade att skapa ett hus med för stort överhäng på ena sidan.

Resultatet blev en långsmal byggnad som också fungerar som en diskret avskärmning av tomten. De fönsterlösa långsidorna förstärker utblicken framåt över skog och vatten. Ett drygt 5 kvadratmeter stort fönster med värmeskyddande glas är infällt i väggar, golv och tak för att ge en ren vy, utan synliga karmar. Högt stående sol under dagen silas genom spaljétaket som också rymmer dold belysning.

Varma dagar kan de dubbla dörrarna mot huvudbyggnaden öppnas vilket skapar en 2,5 meter bred öppning och en känsla av att arbeta utomhus. Dörrarna är klädda på plats med en likadan panel som fasades vilket gör att de i stängt läge blir ett med huset.

I bakkant är huset uppbyggt och integrerat i en trappa och en övre altan. Utmed långsidan löper kombinerade förvaringslådor och sittbänkar med infälld entrétrappa. Även dessa, liksom grunden i framkant, är täckta med fasadens panel vilket ger ett lugnt och enhetligt intryck.

Invändigt är husets bredd anpassad för att den bakre delens gästrum med inbyggd säng och klädförvaring. Högt på väggen får gästerna frisk luft genom ett 2,5 meter brett fönster. En förvaringsvägg skiljer av mot arbetsrummet och döljer pärmar med projekt och bokföring, ritningar och räkningar, skrivare, skanner och en ansenlig mängd datorsladdar.  Arbetsrummet rymmer ett skrivbord och stol men beställaren föredrar att arbeta i sin fårskinnsklädda klassiska fåtölj från Dux.

Anslutningarna fullbordar huset. Eftersom det placerades nära huvudbyggnaden kunde vi koppla dess befintliga system till den vattenburna värmen under golvet av massiv vitbehandlad asktilja. Nätt tak- och väggbelysningen är ställbar, fast fibernät anslutet och beställaren behöver alltmer sällan åka till jobbet.


Sommarnöjen uppför vackra sommarhus för stadsbor som tycker om livet på landet. Med en enda kontakt, fast pris och garanti.

Hos oss finner du en enkel väg till bästa arkitekterna, bygglovsjuristerna, hantverkarna och inredarna. Vi arbetar med storstadsbor som har höga förväntningar på service och leverans, även under tidspress. Det är kanske därför som vi själva längtar till landet ibland.

Sommarnöjen. Dina drömmars lantställe. www.sommarnojen.se