Nordens Ark

Järvvalpar födda på Nordens Ark

Pressmeddelande   •   Apr 16, 2009 10:49 CEST


Den 22 februari föddes två järvvalpar på Nordens Ark. Valparna, som båda är hanar, håller sig än så länge i lyan och det dröjer innan de vågar sig ut i hägnet.

Järvvalpar är under de första månaderna helt beroende av sin mamma och det är inte förrän till försommaren som valparna kommer att visa sig för besökarna i parken på Nordens Ark.Redan nu kan man dock med en stor portion tålamod ha turen att få se en skymt av valparna om honan flyttar dem mellan lyorna.

"Att få järvar att föröka sig i hägn är svårt, men här på Nordens Ark har vi stora fina naturhägn och vi försöker störa järvarnas vardag så lite som möjligt", säger Linnéa Johansson, förman på Nordens Ark. "Järvhonan väljer själv var hon vill föda sina valpar och kan flytta valparna mellan olika lyor, precis som i det vilda."

Avelsarbetet kompliceras av att järvar kräver stora utrymmen för att må bra. De är kräsna i sitt val av partner och honan är känslig för störningar under en relativt lång tid, något som beror på en så kallad fördröjd implantation. Det innebär att järvarna parar sig på sommaren varpå honan "sparar" sperman fram till jul när fosterutvecklingen börjar.

Valparna föds i februari eller mars och stannar hos mamman i 4-5 månader. Till en början är de vita och blinda. Ögonen är, liksom hos andra däggdjur, isblå för att sedan bli ljusbruna. Pälsen förändras också och får den karaktäristiska mörkbruna färgen med partier av ljusbrun teckning.

Årets valpar kommer under vintern troligen att flytta till djurparker i Europa som deltar i avelsprogrammet. Vilka parker valparna kommer att flyttas till bestäms av Nordens Arks zoolog Leif Blomqvist som är koordinator för det europeiska avelssamarbetet med järv. Koordinatorns roll är att para ihop avelsdjur med lämplig genetisk bakgrund och järvar födda i vilt tillstånd tillför nya gener.

Fakta:

Järven är kraftigt byggd med korta ben och stora tassar.Ögon och öron är små. Svansen är kort och yvig. Den tjocka pälsen är mörkbrun med ljusare strimmor längs sidorna. Hanen är några kilo tyngre än honan.

Järven är Europas största mårddjur, och liksom vargen föremål för otaliga myter och sägner.Renar är järvens viktigaste vinterföda, och får den tillfälle dödar den flera åt gången. Därav kommer fördomen att järven skulle vara glupsk och rovgirig, men i själva verket är det en strategi för att överleva, kadavren styckas och göms undan för att nyttjas som matförråd under vintern.

 

Foto: Tom Svensson/ Nordens Ark

Hämta bilder på http://www.nordensark.se/press/bildbank/

 

För mer information:

Förman på Nordens Ark

Linnéa Johansson

0701-90 21 48

linnea.johansson@nordensark.se

Presssansvarig på Nordens Ark

Therese Patriksson

0523-795 93, 0706-97 91 47

therese.patriksson@nordensark.se



Fakta om Nordens Ark
Nordens Ark söker med sin verksamhet rädda och bevara utrotningshotade djur.
Nordens Ark bidrar till de utrotningshotade djurens överlevnad genom
- Avel och uppfödning.
- Återinplantering när så är möjligt.
- Forskning och utbildning.
- Information som skapar förståelse för behovet av insatser.

Nordens Ark håller
- Hotade nordiska lantraser.
- Hotade vilda nordiska däggdjur, fåglar och amfibier.
- Hotade exotiska vilda däggdjur och fåglar som kommer från ett klimat som liknar det nordiska.

Stiftelsen Nordens Ark är en allmännyttig ideell stiftelse och tillika huvudman för Nordens Ark. Nordens Ark är öppet för besökare alla dagar året runt.