Cleantech Scandinavia

Nordic Cleantech Open – et nyt nordisk samarbejde

Pressmeddelande   •   Sep 27, 2010 10:08 CEST

Lund, 27 september 2010

Pressemeddelelse

 

Nordic Cleantech Open – et nyt nordisk samarbejde

Et nyt nordisk samarbejde mellem Innovit Iceland, CleanTech Scandinavia  og Venture Cup Danmark lanceres i dag. Samarbejdet består af en konkurrence, som har til formål at identificere, opgradere og booste unge cleantech virksomheder såvel nationalt, nordisk og internationalt. Samarbejdet hedder Nordic Cleantech Open og afsluttes med en stor galla-finale i København til foråret.

Fokus på nordisk cleantech

Med opbakning fra samtlige nordiske lande og et stærkt netværk af investorer vil Nordic Cleantech Open få stor indflydelse på udviklingen inden for cleantech branchen – også i Danmark.

”Ved at finde de 25 bedste nye cleantech virksomheder i Norden og vise dem frem internationalt får vi skabt en opmærksomhed omkring regionen som værende absolut førende på området, og kan på den måde tiltrække investorer i endnu højere grad” siger Michael Bak, Adm. Direktør for Venture Cup, den danske partner på projektet, der blandt andet er støttet af Erhvervs- og Byggestyrelsen i Danmark og Nordisk Ministerråd. ”Vi ved jo, at disse virksomheder opstår på stribe for tiden, og derfor er det også vigtigt at sørge for de får international opmærksomhed og erfaring på et tidligt stadie, som vil gøre dem i stand til at vækste langt ud over landets grænser.”

Investeringer til de unge halter

Undersøgelser viser, at den totale sum af venture kapital til nordiske cleantech virksomheder er steget bemærkelsesværdigt de seneste tre år, hvorimod opbakningen til de nystartede cleantech virksomheder har været mere mangelfuld.

De seneste tre år har der været stigende investeringer i nordiske cleantech virksomheder fra 197m € i 2007 til 460m € i 2009; men det seneste år er de procentvise investeringer i de helt unge virksomheder gået ned. For at sikre fremtidens succes på cleantech området for såvel nye som eksisterende virksomheder, er det vigtigt at få dette niveau højnet.

”Nordic Cleantech Open er på mange måder med til at øge fokuset på cleantech som en nordisk eksportvare, og forhåbentlig kan det være med til på sigt at give et løft til hele sektoren, simpelthen fordi initiativet vil være med til at forøge udenlandske investeringer i regionen og samtidig skabe nye forretningsmuligheder for eksisterende virksomheder.” siger Advisory Board medlem René Balle (Vice President Global Research, Vestas).

En fortsat investering i modne cleantech virksomheder er stadig en nødvendighed, men et tiltag som dette vil kunne være med til at sikre kvaliteten på et meget tidligt stadie. Og det er man helt med på i branchen. Investment Director i Investinor, Helle Moen: Hos Investinor har vi primært fokus på investeringer i senere faser og modne virksomheder. Det er imidlertid helt afgørende for kvaliteten af vores dealflow, at der er et sundt og energisk kapitalmarked for lovende cleantech startups. Nordic Cleantech Open vil med sikkerhed bidrage til at fremme iværksætterkulturen inden for cleantech sektoren."

Netop udviklingen i fordelingen af investormidler og en generel tiltro til cleantech branchens vækstmuligheder er motivationen for at starte konkurrencen Nordic Cleantech Open.

Vi har i lang tid ventet på initiativer, som skulle accelerere mulighederne for nye cleantech innovationer og jeg tror, at timingen nu er perfekt. Vi har allerede en imponerende liste af spændende begivenheder linet op til finalisterne og en masse cleantech fokuserede investorer i juryen, så vi har allerede fået en god start" udtaler Alexander Lidgren fra CleanTech Scandinavia, grundlægger og administrerende direktør, Nordic Cleantech Open.

Om Nordisk Cleantech Open

Nordic Cleantech Open er en virksomhedskonkurrence, der hvert år vil identificere, udvikle og promovere de 25 bedste cleantech virksomheder i norden. Under forløbet udvælges også én cleantech virksomhed fra hvert af de medvirkende lande til at deltage i den store globale cleantech konkurrence - Cleantech Open - som bliver afholdt i Californien hvert år i november.

Et kompetent jurypanel vil udvælge de 25 bedste virksomheder baseret på de enkelte virksomheders vækstpotentiale, og de vil gennemgå et forløb, som skal hjælpe dem igennem udfordringer, hjælpe til med opbygning af netværk samt møde og sparre med andre virksomheder, der er på samme udviklingsstadie som dem selv.

Finalen vil blive afholdt i København i april 2011 hvor ledende investorer, industrier og forretningsfolk samles for at udvælge én nordisk vinder.

Nordic Cleantech Open er finansieret af en lang række partnere, heriblandt Erhvervs- og Byggestyrelsen og Nordisk Ministerråd.

For mere information besøg www.nordiccleantechopen.com eller kontakt:


Maria Mathilde Grøn, Projektleder Venture Cup Denmark

+4560150116

mathilde@nordiccleantechopen.com

Alexander Lidgren, Projektleder CleanTech Scandinavia

+46736601007

bigge@nordiccleantechopen.com

Cleantech Scandinavia is a membership network of investors and affiliated cleantech professionals designed to provide cleantech knowledge, contacts and investment opportunities; be a coordinating voice to promote the Nordic cleantech sector, and drive cleantech innovation and growth in the Nordic countries. Cleantech Scandinavia offers its members a series of networking and pitching events, business intelligence research and reports including Nordic cleantech deal flow statistics, and holds a database of investment opportunities in the region.

www.cleantechscandinavia.com