Nordens Ark

Pressinformation 23 februari 2010: Järvvalpar födda på Nordens Ark

Pressmeddelande   •   Feb 23, 2011 15:28 CET

Den 16 februari föddes fyra järvvalpar på Nordens Ark. Valparna håller sig än så länge i lyan och det dröjer innan de vågar sig ut i hägnet.

Järvvalpar är under sina första månader helt beroende av mamman och det är inte förrän till försommaren som de kommer att visa sig för besökarna i parken på Nordens Ark.

”Att få järvar att föröka sig i hägn är svårt, men här på Nordens Ark har vi stora fina naturhägn och vi försöker störa järvarnas vardag så lite som möjligt”, säger Linnéa Johansson, djurvårdschef på Nordens Ark. ”Järvhonan väljer själv var hon vill föda sina valpar och kan flytta valparna mellan olika lyor, precis som i det vilda.”

Valparna föds vanligtvis i februari eller mars och stannar hos mamman i 4-5 månader. Till en början är de helt vita och blinda. Ögonen är, liksom hos andra däggdjur, isblå för att sedan bli ljusbruna. Pälsen förändras också och får den karaktäristiska mörkbruna färgen med partier av ljusbrun teckning.

"I år är det extra roligt eftersom vi lyckats få bilder i ett så tidigt skede vilket är extremt ovanligt" säger Tom Svensson fotograf på Nordens Ark. "Varken jag eller vår zoolog Leif Blomqvist har tidigare sett några bilder på så unga järvvalpar."

Årets valpar kommer när de blivit äldre att flytta till djurparker i Europa som deltar i avelsprogrammet. Vilka parker valparna kommer att flyttas till bestäms av Nordens Arks zoolog Leif Blomqvist som är koordinator för det europeiska avelssamarbetet med järv. Koordinatorns roll är att para ihop avelsdjur med lämplig genetisk bakgrund och järvar födda i vilt tillstånd tillför nya gener.

En vecka gamla järvvalpar på Nordens Ark. Foto: Tom Svensson/ Nordens Ark

För högupplösta bilder: www.nordensark.se/press/bildbank


För mer information kontakta:

Pressansvarig Tom Svensson
0703-132336
tom.svensson@nordensark.se


Fakta:
Järven är kraftigt byggd med korta ben och stora tassar. Ögon och öron är små. Svansen är kort och yvig. Den tjocka pälsen är mörkbrun med ljusare strimmor längs sidorna. Hanen är några kilo tyngre än honan.


Järven är Europas största mårddjur, och liksom vargen föremål för otaliga myter och sägner. Renar är järvens viktigaste vinterföda, och får den tillfälle dödar den flera åt gången. Därav kommer fördomen att järven skulle vara glupsk och rovgirig, men i själva verket är det en strategi för att överleva, kadavren styckas och göms undan för att nyttjas som matförråd under vintern.