Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet

Start på det Internationale Polarår

Pressmeddelande   •   Feb 28, 2007 10:10 CET

Startskuddet til Det Internationale Polarår går 1. marts. I Danmark bliver det markeret med en
åbningsevent i Nordatlantens Brygge, hvor en af polarforskningens veteraner - med Det Internationale Polarårs protektor H.K.H. Kronprins Frederik som mellemmand - symbolsk vil give isstafetten videre til en af Polarårets unge forskere.

Med Polarårets start går et væld af videnskabelige aktiviteter i gang i Arktis og Antarktis. Internationalt er aktiviteterne organiseret i 220 store forskningskonsortier med deltagelse af
6500 forskere. Heraf har omkring 100 konsortier aktiviteter i Grønland, hvor 300 danske og grønlandske forskere vil deltage.

Den officielle internationale åbning af Polaråret vil finde sted i Paris. Danmark, Færøerne, Grønland og Island er gået sammen for at fejre åbningen med et stort program på Nordatlantens Brygge den 1. marts fra kl. 10-17. Ministre fra de fire lande, Connie Hedegaard fra Danmark, Jógvan á Lakjuni fra Færøerne, Tommy Marø fra Grønland og Þorgerður K. Gunnarsdóttir fra Island, vil tale om polarforskningen i deres respektive lande. Formiddagens konferencier er Islands tidligere præsident Vigdís Finnbogadóttir.

Som afslutning på eftermiddagens program vil Islands udenrigsminister Valgerður Sverrisdóttir indvie en udstilling på Nordatlantens Brygge om den islandske polarforsker Vilhjálmur Stefánsson og hans ekspeditioner til Canadas arktiske egne.

Henning Thing, Dansk Polarcenter,
ipypolar@gmail.com
+45 7248 8120