Gore

Statoil Hammerfest LNG er de første som bruker Wenaas arbeidstøy i GORE-TEX®-stoff med den nye GORE® PYRAD®-tekstilteknologien

Pressmeddelande   •   Okt 04, 2012 11:00 CEST

For pressrelease in English, please see attached document "English version".

Ansatte ved Statoils produksjonsanlegg for naturgass på Melkøya er de første i Norden som bruker flammehemmende regntøy i GORE-TEX®-stoff konstruert med den nye GORE® PYRAD®-tekstilteknologien. Plaggene er utviklet av Wenaas i samarbeid med W.L. Gore & Associates (Gore), med Statoil som sluttbruker.
– Klærne føles skreddersydd for værforholdene her oppe. De bidrar også til økt sikkerhet. Våre ansatte var også involvert i selve produktutviklingen, forteller Torstein Johansen, klubbleder i Statoil på Melkøya.

Statoil utvinner naturgass og olje over hele verden, ofte under vanskelige værforhold. Og arbeidet ved LNG-anlegget (Liquefied Natural Gas, flytende naturgass) på Melkøya i Hammerfest er ikke noe unntak. Værforholdene, med sterk vind, lave temperaturer og mye nedbør, har lenge stilt store krav til det daglige arbeidstøyet, som både må tåle et barskt klima og oppfylle høye sikkerhetskrav.

Wenaas, som produserer arbeidstøy, har nå i samarbeid med Gore utviklet plagg som passer for arbeidsoppgavene og værforholdene ved anlegget. Det har lenge vært et mål å utvikle ny bekledning med høyt komfortnivå og flammehemmende egenskaper i tråd med de nye normene for flammehemming. Resultatet er flammehemmende regntøy med den unike nye GORE® PYRAD®-tekstilteknologien.

– Vi er stolte over at vår teknologi er valgt i utviklingen av det personlige verneutstyret. Det viser også at Gore har avansert ekspertise innen utvikling av nye teknologier som oppfyller sluttbrukerens behov for komfort og sikkerhet, sier Jonas Högman, Sales Workwear i Gore Scandinavia.

Wenaas er også glade over resultatet av samarbeidet.

– Det at vi er de første i Norden som leverer denne innovative teknologien til markedet, plasserer oss enda lenger frem som markedsleder på feltet, sier Kathrine Ingerø, Global Brand Manager i Wenaas.

Det hele startet da Wenaas, som lenge har samarbeidet med Gore og også er en viktig leverandør til Statoil, sammen med Statoil begynte å vurdere muligheten for å lage arbeidstøy som var bedre egnet for arbeidsforholdene på Melkøya. Utfordringen lå i å lage klær som ikke bare var flammehemmende, men også egnet seg til det barske klimaet på øya.

Wenaas utviklet en jakke og bukse som ble testet ut under faktiske forhold høsten 2011. Resultatene var gode, noe som førte til mer omfattende testing, der 200 brukere benyttet jakken og buksen i det daglige arbeidet i perioden januar–april 2012. I løpet av testperioden kunne brukerne på Melkøya bidra med sine synspunkter og foreslå forbedringer i utforming og konstruksjon. Evalueringen av den endelige testen viste ypperlige resultater innen komfort, design og sikkerhet.

Den nye GORE® PYRAD®-tekstilteknologien gjør det mulig å produsere flammehemmende, vær- og varmebestandige GORE-TEX®-plagg som oppfyller høye sikkerhetsstandarder og tilbyr et komfortnivå som hittil har vært ukjent i denne produktgruppen.

Denne nye teknologien gjør det mulig å kombinere tekstiler som polyester og polyamid – som vanligvis ikke er flammehemmende og sikre mot varme – med GORE-TEX®-membranen på en slik måte at når flammer kommer i kontakt med laminatet, oppstår det umiddelbart en selvslukkende, stabil barriere.

Fakta: Melkøya og Snøhvit-prosjektet

Snøhvit er Statoils hovedanlegg for produksjon av flytende naturgass (LNG) fra Barentshavet.
• Snøhvitprosjektet omfatter feltene Snøhvit, Albatross og Askeladden.
• Snøhvitfeltet ble funnet i 1984, men Statoil begynte ikke produksjonen av naturgass før i 2007.
• På Melkøya i Hammerfest finner vi et anlegg for prosessering av naturgass, og gassen transporteres under vann fra Snøhvit til Melkøya.
• Produksjonen skjer i et lukket system uten skadelige utslipp.
• Ingen deler av produksjonsanlegget er synlig over vann, og trålfisket i Barentshavet er ikke skadelidende.
• Det er skapt 360 permanente arbeidsplasser ved Statoil i Hammerfest siden Snøhvit-prosjektet startet.

For pressrelease in English, please see attached document "English version".

For mer informasjon, kontakta:
Jonas Högman
Sales Workwear Gore Scandinavia
jhogman@wlgore.com
+46 70-420 28 47 

Kathrine Ingerø
Global Brand Manager Wenaas
kathrine.ingero@kwintet.com
+47 90 54 87 54 

W.L Gore & Associates är ett amerikanskt familjeföretag, mest känt för varumärket GORE-TEX®. Sedan 1958 har Gore lanserat åtskilliga innovationer och är ledande tillverkare av tusentals applikationer och produkter inom industri, elektronik, textil och medicin. 

Företaget har över 9 000 anställda över hela världen och omsätter 2,6 miljarder US dollar.
W.L. Gore Scandinavias huvudkontor, som ligger i det expansiva Åbro-området i Mölndal utanför Göteborg, är en sälj- och marknadsorganisation med ett 50-tal anställda. Gore Scandinavia omsätter cirka 650 miljoner SEK.
Gore, med en företagskultur av små enheter och stort personligt ansvar, har årligen toppnoteringar på listan ”Best companies to work for” i Fortune Magazine.
www.gore-tex.se
www.windstopper.se
www.gore.com