Gold of Lapland

Toekomst te koop in noord Zweden

Pressmeddelande   •   Feb 03, 2010 08:45 CET

In Västerbotten in het noorden van Zweden, is er genoeg ruimte en zijn er aantrekkelijke plaatsen om te wonen. Volgens onze inheemse bevolking – de Sami – heeft onze regio acht seizoenen waaronder een echte winter en lichte zomeravonden.

U heeft de mogelijkheid tot unieke natuur ervaringen en de charme van de kleine plaatsen. Bovendien zijn de huizenprijzen laag in vergelijking met de Nederlandse prijzen. Maar nog belangrijker is dat Västerbotten de komende jaren behoefte heeft aan ondernemers in een verscheidenheid aan branches.

 

In Zweden en de rest van Europa is een groot deel van de bevolking geboren in de jaren veertig. Vandaag de dag is de babyboomer generatie oververtegenwoordigd onder de ondernemers in Västerbotten. Vroeger ging ongeveer tachtig procent van de bedrijven verder naar de volgende generatie. Nu zegt slechts een kwart van de babyboomer generatie dat iemand in de familie het bedrijf gaat overnemen. Toch is deze generatie wisseling nog niet echt in grote mate te merken en dat is omdat velen er voor kiezen om langer door te werken dan voorheen.

– Wij hebben zowel ondernemers nodig die een bedrijf overnemen en ondernemers die een eigen bedrijf starten en onze bedrijven hebben behoefte aan nieuwe werknemers, zegt Torbjörn Halvardsson, regionaal manager voor het bedrijfsleven in Västerbotten. Wij zullen al het mogelijke doen om steun en hulp te bieden aan Nederlanders die een nieuw leven willen beginnen met een ondernemerschap in Västerbotten.

Een goede plek voor ondernemers

In Västerbotten moeten 7 500 bedrijven een nieuwe eigenaar vinden in de komende vijf jaar. De cijfers gelden voor bedrijven in alle branches. Bosbouw, landbouw en de wegvervoer branche zijn enkele van de bedrijven met een hoog aandeel van oudere werknemers. Maar er zijn ook bedrijven die niet gebonden zijn aan een bepaalde plaats, maar die op elke locatie gevestigd kunnen zijn. Nieuwe werknemers zijn ook nodig. Ongeveer 15 000 werknemers moeten worden vervangen de komende vijf jaar.

– Regio Västerbotten beseft dat als het bedrijfsleven gaat groeien we toegang moeten hebben tot de juiste en adequate competentie. We moeten vele creatieve ideeën ontwikkelen om de demografische ontwikkeling te beïnvloeden in de richting van 2030. We willen dat investeerders, ondernemers, families en individuen onze provincie en ons deel van Zweden ontdekken. We verhogen de gereedheid om bedrijven en mensen te ontvangen vanuit andere delen van de wereld die willen verhuizen naar ons deel van het land, zegt Anders Almberg, Strategic Manager Business and Innovation, Regio Västerbotten.

Het deelnemen aan de emigratiebeurs in Nederland is een nauwe samenwerking tussen de gemeenten in Gold of Lapland; gemeente Skellefteå, Lycksele, Malå, Norsjö en Robertsfors.

– We weten dat de economie een beetje is begonnen te keren en bedrijven kijken nu uit naar werknemers, zegt Britt-Inger Olofsson Business Developer / Coördinator gemeente Skellefteå. Op de beurs van dit jaar richten we voornamelijk de aandacht op het aantrekken van Nederlanders die zich willen vestigen met een eigen bedrijf of een bedrijf willen overnemen in Västerbotten.

 

Bezoek ons op de Emigratiebeurs op 13 en 14 februari 2010

in Expo Houten Exhibition Centre in Houten/Utrecht

Hal 3, Scandinavië, stand 326, Gold of Lapland

 

 

Meer informatie:

Britt-Inger Olofsson

Business Developer / Coördinator gemeente
Skellefteå, office growth
Telefoon: +46 910-73 46 36, +46 70-242 79 19
e-mail: britt-inger.olofsson@skelleftea.se

www.skelleftea.se