Lumon

Tutkimuksesta käytännön johtopäätöksiin: DI Kimmo Hilliaho ja professori Matti Pentti

Pressmeddelande   •   Okt 04, 2010 15:16 CEST

”Tutkimustuloksia voidaan suoraan hyödyntää monella taholla”, tiivistää Kimmo Hilliaho. – ”Kiinteistönomistajat pystyvät siirtämään julkisivuremontteja parvekelasituksen ansiosta useilla vuosilla. Lämmitysenergiaa säästyy ja käyttökulut pienenevät.”

Arkkitehdit saavat perusteet suunnitella puolilämpimiä tiloja pihan ja sisätilojen
väliin vihervyöhykkeiksi. Samoin energiaremonteissa on perusteltua ottaa suunnitelmiin energiaa säästävät lasitukset.

Lasituksen ostajalle tieto energiansäästöstä ja rakenteiden paremmasta säilymisestä luo taloudellisen perustan hankinnalle.

Suunnittelijoille ja lupaviranomaisille on nyt esittää tutkittua tietoa siitä, että eniten energiansäästöä saadaan, kun tuloilma otetaan lasitetun parvekkeen kautta.”

Kokonaisuus tekee investoinnista kannattavan

”Uudet tutkimustulokset parvekelasitusten 5 prosentin energiansäästövaikutuksista eivät yllättäneet”, toteaa professori Matti Pentti Tampereen teknillisestä yliopistosta. ”Lasitus pitää lämmityskausina parvekkeen muutamia asteita lämpimämpänä ja tämä heijastuu sisälämpötiloihin. Tuulen vaikutuksen eliminoiminen on merkittävää. Myös lasitusten tarjoama suoja rakenteille oli odotettavissa. Meillähän oli jo käytössä tekniikan tohtori Jussi Mattilan tutkimustulokset lasitusten betonirakenteita suojaavasta vaikutuksesta.

Investoinnin kannattavuutta arvioitaessa pitää ottaa huomioon myös lasitetun parvekkeen pidempi vuotuinen käyttöaika, käyttömukavuus ja sen tarjoama lisätila.”

Suuria linjoja

”Parempaa energiatehokkuutta kannattaa lähteä hakemaan jo kaavoittajan ja arkkitehdin työpöydiltä”, painottaa Matti Pentti. ”Ihanteelliset tontit kaavoitetaan niin, että niille voidaan rakentaa taloja ja asuntoja, joiden olohuoneen isot ikkunat avautuvat etelään ja pieni-ikkunaiset makuuhuoneet muihin ilmansuuntiin. Suojaudutaan tuulelta ja päästetään talviaurinko lämmittämään tiloja.

Julkisivut suunnitellaan siten, että lasitettu julkisivu peittää isompia kokonaisuuksia. Tämä on ehkä viime aikoina päässyt unohtumaan. Lasitettu parveke on lämmittämätöntä tilaa, eikä lasitus muuta sitä rakennusluvan kannalta sisätilaksi.”

Asuntojen energiansäästökeskustelussa puhutaan paremmista eristeistä, vesikalusteista, energiatehokkaista kodinkoneista, energiansäästölampuista, asunnon sisälämpötiloista, tuulettamisesta... Lämmön talteenotto tarkoittaa useimmiten teknisiä järjestelmiä. Tutkimus osoittaa, että aurinkoa hyödyntävät ulkotilat ovat myös tehokkaita lämmön talteenottajia.

Katso lyhennelmä parvekelasitus -tutkielmasta

Katso koko tutkimus Lumonin verkkosivuilla täältä>>

Katso tutkimus Tampereen teknillisen yliopiston kirjaston sivuilta täältä>>